Η μέρα ξεκίνησε με ομιλία – ενημέρωση από την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια και συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη σημασία και την αξία του αθλητισμού στη ζωή όλων μας.dscn1891 Στη συνέχεια, περπατήσαμε μέχρι το δασάκι του Προφήτη Ηλία με πανό για τον αθλητισμό και όλες οι τάξεις συμμετείχαν σε αθλητικά παιχνίδια που οργάνωσε η γυμνάστρια του Σχολείου. Χαρακτηριστικό των αθλητικών μας δράσεων ήταν ότι οι μαθητές έπαιξαν για τη συμμετοχή και όχι για τη νίκη.

Η αξία του αθλητισμού στη ζωή µας
Η έννοια Αθλητισµός προέρχεται από τη λέξη «άθλος» που σημαίνει αγώνας,  άµιλλα με στόχο το βραβείο (άθλον). Αθλητισμός είναι η σωµατική και πνευµατική προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ένα άθληµα, σε ένα αγώνισµα, ακολουθώντας  κανονισµούς και όρους για τη διεξαγωγή του. Ο αθλητισμός συσχετίζεται µε την υγεία, την ψυχαγωγία, την καλαισθησία, την πνευµατική και ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου.

Τονίστηκε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Όμως οι αθλητικές δραστηριότητες ωφελούν τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.   Αναπτύσσεται  τόσο τη σωματική όσο και η ψυχική υγεία.  Σωματικές ωφέλειες για παράδειγμα, είναι η μυϊκή ενδυνάμωση, ενεργητικότητα και ζωντάνια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η αποβολή των τοξινών και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ψυχικές ωφέλειες αφορούν το πνευματικό επίπεδο με έννοιες όπως είναι η βούληση , η αντοχή , η υπομονή , η επιμονή , η αγωνιστικότητα , η εργατικότητα , η σιγουριά , η δύναμη και συναισθήματα όπως είναι η χαρά, η ικανοποίηση, η κατανόηση, η αντίληψη, η αυτοπεποίθηση, αλλά και η εκτόνωση και η ψυχαγωγία. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το άτομο κοινωνικοποιείται, διαμορφώνει ήθος, αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί τη συλλογική συνείδηση, την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.

Τα αθλήματα μπορεί να είναι ατομικά ή ομαδικά. Οι μαθητές ανέφεραν πολλά παραδείγματα από τον στίβο όπως άλµατα, σε µήκος ή ύψος, αγώνες δρόµου, ταχύτητας ή αντοχής, ρίψεις, πάλη, άρση βαρών, πυγµαχία, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα (µπάσκετ), πετόσφαιρα (βόλεϊ), αντισφαίριση (τένις), σκάκι, κολύµβηση.

Η αξία του αθλητισµού εκτιµήθηκε πολύ νωρίς από τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, που έδωσε έµπρακτα δείγµατα σεβασµού προς την ανθρώπινη ζωή. Για τους αρχαίους Έλληνες ο αθλητισµός ήταν µέρος της αγωγής τους και καθιερωµένος θεσµός που σχετιζόταν µε ό,τι πιο ιερό είχαν, τη λατρεία των θεών. Οι αθλητικοί αγώνες, που τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα είχαν σχέση µε µεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η πιο γνωστή ήταν τα Ολύµπια προς τιµήν του Δία, απ’ όπου προήλθε και το Ολυµπιακό (αθλητικό) Ιδεώδες ως έκφραση σεβασµού προς την ανθρώπινη ζωή, το σωµατικό κάλλος, την ευγενή άµιλλα και την ειρήνη ανάµεσα στις πόλεις-κράτη, αφού είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών αγώνων επικρατούσε «εκεχειρία», διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο σύγχρονος άνθρωπος σήμερα έχει αποξενωθεί από τη φύση, ιδιαίτερα στις µεγαλουπόλεις, όπου επικρατούν εντατικοί ρυθμοί εργασίας, τυποποιημένη ρουτίνα, καθιστική ζωή ή άγχος. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για ψυχαγωγία και φυσική ζωή, έχουν ανάγκη τον αθλητισµό για αναζωογόνηση.   Τα παιδιά έχουν ανάγκη την άθληση ως παιχνίδι αφού οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές.

Εδώ θα τονίσουμε την σημασία και τον σημαντικό ρόλο του σχολείου και της οικογένειας. Έχουμε όλοι υποχρέωση στην ουσιαστική ενίσχυση της γονικής και εκπαιδευτικής εμπλοκής στον αθλητισμό. θα πρέπει να δημιουργούμε κίνητρα στα παιδιά, να εξασφαλίζουμε ποιοτικό χρόνο για τις φυσικές τους δραστηριότητες, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές συνήθειες του καναπέ, της τηλεόρασης, του διαδικτύου και του ανθυγιεινού φαγητού. Να παροτρύνουμε τα παιδιά μας σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, για υγεία και τη χαρά της συμμετοχής και όχι με την αγωνία της πρωτιάς και του πρωταθλητισμού, να τα ενθαρρύνουμε και να τα επιβραβεύουμε χωρίς να γινόμαστε επικριτικοί και παρεμβατικοί. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.