Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αμερικανικές Αρχές, την ώρα που ο τυφώνας Μάθιου -πλέον ισχυρή καταιγίδα με βαθμό επικινδυνότητας 4- πλησιάζει στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Η κυβερνήτης της Ν. Καρολίνα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκδώσει διαταγή εκκένωσης, προκειμένου περί το 1 εκατ. κατοίκων να μπορέσει να εγκαταλείψει την ακτή με ασφάλεια, πριν από το πέρασμα του Μάθιου.
Στην ευρύτερη περιοχή, πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης από καταστήματα, αλλά και καύσιμα από τα κατά τόπους πρατήρια.

Το πέρασμα του Μάθιου, της πιο σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή της Καραϊβικής κατά την τελευταία δεκαετία, αναμένεται στην ανατολική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι προειδοποίησε ότι ο Μάθιου θα παραμείνει ισχυρότατος, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόσθεσε ότι, παρόλο που η ταχύτητα των ανέμων έχει ελαφρώς περιοριστεί, δεν αποκλείονται οι διακυμάνσεις στην έντασή τους. Αξιωματούχοι απεύχονται να σημειωθούν φαινόμενα όπως εκείνα των τυφώνων Bίλμα και Κατρίνα, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφικές ζημιές στη Ν. Φλόριντα το 2005.

Το καταστροφικό πέρασμα από την Κούβα και την Αϊτή

Ο Μάθιου πέρασε ήδη από την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον εννέα νεκρούς, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν πόλεις, αγροτικές εκτάσεις, αλλά και παραλιακά τουριστικά θέρετρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση που προκλήθηκε στην Αϊτή ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό του 2000.

Το λεγόμενο «μάτι του κυκλώνα» κινείται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κούβας κι αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι.

Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για την πολιτεία της Φλόριντα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.