Καστοριά Vs Covid-19, σημειώσατε 1/ Δ. Σαββόπουλος: «Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε»

11 Μαρτίου 2020, επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς.  Η ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει έντονη.  Με οργανωμένες και στοχευμένες προσπάθειες εκ μέρους των αυτοδιοικητικών, η κατάσταση ελέγχεται άμεσα.  23 Ιουνίου 2020, η Καστοριά έχει αφήσει πίσω της κορωνοϊό. Εφτά εβδομάδες και εξακολουθεί να είναι καθαρή.

Για όλα όσα διαδραματίστηκαν από τις 11 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, μίλησε στους «Ορίζοντες» ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο κορωνοϊός μη γνωρίζοντας σύνορα, στις αρχές του 2020 εξαπλώθηκε με αστραπιαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Η γειτονική Ιταλία, αλλά και η Ισπανία μετρούσαν δεκάδες θύματα. Οι εικόνες που μετέδιδαν τα Μ.Μ.Ε.  για την κατάσταση των προαναφερόμενων χωρών,  ασύλληπτες.

Μέχρι τις 11 Μαρτίου, αυτή η κατάσταση φάνταζε μακρινή για την ακριτική Καστοριά. Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα. Επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα στην περιοχή. Οι πολίτες προβληματίστηκαν και αγχώθηκαν.  Ποια θα είναι η εξέλιξη;  Το βαρύ αυτό φορτίο κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους οι αυτοδιοικητικοί.

«Άμεσα πραγματοποιήσαμε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σύσκεψη φορέων,  παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, των τοπικών Βουλευτών και των τριών Δημάρχων. Προσπαθούσαμε  να δούμε το  πώς πρέπει να κινηθούμε. Φυσικά η  ανησυχία ήταν διάχυτη. Ο κορωνοϊός ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς. Και όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλο τον κόσμο. Η πρώτη σκέψη, όταν ζητήσαμε τα έκτακτα μέτρα, ήταν να μην συμβούν στον τόπο μας, όλα όσα συνέβαιναν εκείνες τις ημέρες στην Ιταλία και στην Ισπανία», εξιστόρησε ο κ. Σαββόπουλος.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ούτε φυσικά στην Π.Ε. Καστοριάς  «Φάνηκε  και στην πράξη ότι δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τCOVID-19», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και τόνισε πως πάρθηκαν οριζόντια μέτρα, τα οποία το Κεντρικό Κράτος τα εφάρμοσε σε καθολικό επίπεδο μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Ενδεικτικά η  Αντιπεριφέρεια λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας και η είσοδος εντός του κτιρίου ήταν ελεγχόμενη.  Για την αποφυγή συνωστισμού οι υπάλληλοι δούλευαν σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), αλλά και με τηλεργασία.   Οι υπηρεσίες στο ισόγειο  εξυπηρετούσαν τους πολίτες από τα παράθυρα. Δόθηκαν άμεσα οι άδειες ειδικού σκοπού, αλλά και άδειες στις ευπαθείς ομάδες.  Δημοσιοποιήθηκαν από νωρίς  τα τηλέφωνα όλων των διευθύνσεων, όλων των τμημάτων όλων των υπαλλήλων του Διοικητηρίου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή επικοινωνία των πολιτών.

«Το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη λειτουργούσε καθημερινά, για δύο ολόκληρους μήνες, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.  Ήταν ουσιαστικά ένα Κέντρο Επιχειρήσεων. Ζήσαμε στιγμές δύσκολες. Στιγμές απίστευτες», ήταν τα λόγια του κ. Σαββόπουλου.

Τα αυστηρά μέτρα, η καραντίνα και η παράταση των δέκα ημερών

Η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας , αποτελείται από έξι δημοτικά διαμερίσματα. Στα τρία εξ αυτών υπήρχαν θετικά κρούσματα κορωνοϊού  τον Μάρτιο του 2020. Επειδή θεωρηθήκαν αρκετά σε σχέση με τον πληθυσμό της Δ.Ε., αποφασίστηκε από τη  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 31 Μαρτίου να θέσει  τα έξι εν λόγω χωριά σε αυστηρό καθεστώς επιτήρησης για 14 μέρες.

«Η αλήθεια είναι πως όντως ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεγάλος. Συγκεκριμένα  μέχρι 31 Μαρτίου ήταν δεκατέσσερα και στις 6 Απριλίου είχαμε  ακόμα ένα,  το οποίο όμως ήταν συγγενικό πρόσωπο ασθενούς»,  είπε ο κ. Σαββόπουλος. Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις στην περιοχή, όπου 5.500 άνθρωποι έπρεπε κυριολεκτικά να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καστοριάς, τις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου, όπως επίσης και με την Αστυνομία, προσπαθήσαμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα. Για δύο εικοσιτετράωρα ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Δουλεύαμε πυρετωδώς. Στο σημείο αυτό να τονίσω την άψογη συνεργασία με τους καταστηματάρχες που πραγματοποιούσαν  κατ’ οίκον διανομή στην Δ.Ε. Μεσοποταμίας και να τους ευχαριστήσω δημόσια, για όλα όσα έκαναν».

Οι μέρες της καραντίνας περνούσαν δύσκολα. Τον εγκλεισμό συνόδευε το άγχος, η αβεβαιότητα, η ανησυχία. Και ενώ κόντευε να ολοκληρωθεί το δύσκολο αυτό δεκατετραήμερο, η Γενική Γραμματεία της  Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε να παραταθούν  προληπτικά για ακόμα 10 μέρες τα αυστηρά μέτρα.

Η απόφαση πάρθηκε για το ένα και μοναδικό θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε στην Δ.Ε. Μεσοποταμίας, το οποίο δεν ήταν καν  “ορφανό”, αλλά από συγγενικό πρόσωπο ασθενούς, όπως επεσήμανε ο κ. Σαββόπουλος «Οι φορείς αντιδράσαμε και εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την παράταση. Τρία χωριά ήταν επί καθεστώς καραντίνας χωρίς να έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από την άλλη μεριά υπήρξαν και οι αντιδράσεις των πολιτών».

Το αποτέλεσμα δικαίωσε  την προσπάθεια φορέων και πολιτών

«Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος έπειτα από τη σύντομη αναδρομή των ημερών του κορωνοϊού στην Π.Ε. Καστοριάς «Το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων λειτούργησε καταλυτικά  για την περιοχή μας καθώς μειώθηκαν και στη συνέχεια μηδενίστηκαν τα κρούσματα».

Το θετικό σε αυτή την άσχημη ιστορία με πρωταγωνιστή τον COVID-19, ήταν πως η πλειοψηφία των πολιτών ήταν στο πλευρό της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής «Τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν πολλά και μια μερίδα πολιτών ήταν αρνητική προς τα εμάς. Θεωρούσαν ότι έπρεπε να κάνουμε πολλά περισσότερα, από όσα ήδη κάναμε.  Ωστόσο η πλειοψηφία πιστεύει πως τόσο οι αυτοδιοικητικοί, όσο και το Κεντρικό Κράτος κινηθήκαμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

Μάσκες πιο ακριβές και από χρυσό!

Ο κ. Σαββόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ορίζοντες” δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη των μασκών, αλλά  και πώς ορισμένοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν υπέρ το δέον την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να… πλουτίσουν. Για παράδειγμα μια μάσκα υψηλής προστασίας στην προ-κορωνοϊού εποχή κόστιζε 1,5 ευρώ περίπου, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού άγγιζε στην μαύρη αγορά τα 22 ευρώ/τμχ.

Η Καστοριά έδωσε τη μάχη της κατά του κορωνοϊού με πολλούς συμμάχους

Η Καστοριά, δεν ήταν μόνη της στις δύσκολες στιγμές που πέρασε. Ο Δήμαρχος Φλώρινας δώρισε 500 υφασμάτινες μάσκες, ο Αντιπεριφερειάρχης  Φλώρινας  δώρισε 2.000 μάσκες. Πολλές και συγκινητικές ήταν και οι δωρεές, φορέων, συλλόγων, εταιριών  και απλών πολιτών.

«Πραγματικά, ασχοληθήκαμε πάρα πολύ σχετικά με την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ήρθαμε σε επαφή με ομογενείς του εξωτερικού προκειμένου να μπορέσουμε να εισάγουμε προστατευτικό εξοπλισμό. Μας βοήθησαν πολύ και οι επιχειρηματίες του κλάδου της γούνας με τις επαφές τους στην Κίνα.  Όλο αυτό το υλικό το διαθέσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, στα Κέντρα Υγείας Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μεσοποταμίας, στην Εφορία, στο ΚΕΦΙΑΠ, όπου μπορούσαμε βοηθούσαμε. Ο μηχανισμός  μας για την εξεύρεση του υγειονομικού υλικού λειτούργησε άψογα. Κυριολεκτικά ξεσκονίσαμε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό για να βρούμε μάσκες», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

Ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ασφαλείας,  οι συμβουλές του Αντιπεριφερειάρχη

70 συν μέρες καθαρή η Καστοριά από τον κορωνοϊό, ωστόσο για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να επαναπαύονται οι πολίτες. Μάλιστα ο κ. Σαββόπουλος δεν απέκλεισε να υπάρξει κάποιο νέο κρούσμα στην Καστοριά «Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι αυτή η κατάσταση έχει κουράσει τους πολίτες. Πρέπει όμως να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Μπορεί ανά πάσα στιγμή, να έχουμε στην περιοχή μας ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν είναι κάτι το τραγικό. Ξέρουμε πλέον να προφυλαχτούμε, είμαι πιο προετοιμασμένοι».

 

Δ. Σαββόπουλος: «Το μυστικό είναι να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν εν δυνάμει φορείς»

Κλείνοντας ο κ. Σαββόπουλος τόνισε πως όφειλε  ως θεσμικός,  αλλά και ως απλός πολίτης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού «Όταν γυρνούσα στο σπίτι, φυσικά και είχα το αίσθημα του φόβου, όχι τόσο για εμένα, όσο για την οικογένειά μου. Καθημερινά ερχόμουν σε επαφή με πολύ κόσμο και παρά το γεγονός ότι τηρούσαμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλό σου η μετάδοση του κορωνοϊού. Το μυστικό της επιτυχίας, δηλαδή του περιορισμού και στη συνέχεια του μηδενισμού των κρουσμάτων του COVID-19 ήταν ότι συμπεριφερόμασταν σαν να ήμασταν εν δυνάμει φορείς. Προσωπικά ο φόβος μου δεν ήταν μην κολλήσω ο ίδιος, αλλά μην άθελά μου, μεταφέρω τον ιό σε κάποιον άλλο».

You May Also Like

Ποδοσφαιριστές πολλών εκατομμυρίων που συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου στην Καστοριά.

Ποδοσφαιριστές πολλών εκατομμυρίων που συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου στην Καστοριά.

“Βγήκε” η αναγγελία για τις ζημιές από βροχόπτωση στο Δήμο Καστοριάς: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων 13/07

“Βγήκε” η αναγγελία για τις ζημιές από βροχόπτωση στο Δήμο Καστοριάς:  Καταληκτική…

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις παιδικές κατασκηνώσεις

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Έρικα Περεζεράκου: Το σοβαρό ατύχημα, ο ακρωτηριασμός και το συγκλονιστικό μήνυμα ζωής

Έρικα Περεζεράκου: Το σοβαρό ατύχημα, ο ακρωτηριασμός και το συγκλονιστικό μήνυμα ζωής

Σύγκρουση Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου με λεωφορείο Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ Καστοριάς στο 4ο χιλ Καστοριάς-Μεσοποταμίας

Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Όμορφες στιγμές της Πανεπιστημιακής Ομάδας Κωπηλασίας στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς

Όμορφες στιγμές της Πανεπιστημιακής Ομάδας Κωπηλασίας στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς: Μέτρα Βιοασφάλειας Θήρας-Διαχείριση Θυμάτων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Π.Ε. Καστοριάς: Μέτρα Βιοασφάλειας Θήρας-Διαχείριση Θυμάτων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΔΕΥΑΚ: Πώς να αποφύγετε λανθασμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς σας

ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΔΕΥΑΚ: Πώς να αποφύγετε λανθασμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς σας