Έρευνα: Ο κορονοϊός προκαλεί εγκεφαλικό και ψύχωση;

Τα ευρήματα μελέτης μικρής εμβέλειας υποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό και ψύχωση. Ενώ, διέγειρε τις υποψίες των ειδικών που πρόκειται να το διερευνήσουν περαιτέρω.

“Υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για σύνδεση της λοίμωξης από Covid-19 και πιθανές νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές, αλλά έως τώρα, αυτές προέρχονται από μελέτες μικρής εμβέλειας σε 10 ή λιγότερους ασθενείς” είπε ο Benedict Michael, συγγραφέας της έρευνας από το University of Liverpool. “Η δική μας είναι η πρώτη εθνική μελέτη νευρολογικών επιπλοκών συνδεόμενων με Covid-19, αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι εστιάζει σε περιστατικά που ήταν τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.”

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και τα πορίσματα ήταν ενδεικτικά, ανοίγουν το δρόμο σε έρευνα για πιθανή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ προσοχή ώστε να μην εξαχθούν πρώιμα αναληθή συμπεράσματα.

 

Οι αριθμοί

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry, εστιάζοντας σε Βρετανούς ασθενείς κατά το μήνα Απρίλιο.

Από τις 125 περιπτώσεις, η πιο κοινή εγκεφαλική επιπλοκή ασθενών με κορονοϊό ήταν το εγκεφαλικό και αφορά 77 ασθενείς. Από αυτούς, οι 57 είχαν εγκεφαλικό από ισχαιμικό επεισόδιο, στους 9 προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ 1 έπαθε εγκεφαλικό λόγω μόλυνσης των εγκεφαλικών αγγείων. Μέχρι τώρα, είχε βρεθεί η πρόκληση μόλυνσης και θρόμβων στους πνεύμονες και σε άλλα σημεία του σώματος.

Επιπλέον, 39 ασθενείς έδειξαν σημάδια σύγχυσης και αλλαγής στη συμπεριφορά που υποδείκνυαν διαφοροποίηση της εγκεφαλικής κατάστασης, με 7 από αυτούς να παρουσιάσουν εγκεφαλίτιδα. Οι υπόλοιποι 23 ασθενείς διαγνώστηκαν με ψύχωση, ένα παραπλήσιο της άνοιας σύνδρομο και διαταραχές της διάθεσης.

Παρόλο που οι περισσότερες ψυχιατρικές διαγνώσεις καταγράφηκαν ως νέες, οι ερευνητές λένε ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι αυτές απλώς δεν προϋπήρχαν χωρίς να έχουν διαγνωστεί. Προτού δηλαδή ο ασθενής μολυνθεί από το νέο κορονοϊό.

Εν κατακλείδι, ναι μεν θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί το ζήτημα, όμως ένα μικρό ποσοστό εγκεφαλικών και ψυχιατρικών επιπλοκών παραμένει αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Til Wykes του King’s College London, “Νομίζαμε ότι αυτά τα προβλήματα οφείλονταν σε αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, αλλά ξεκάθαρα υπάρχει πιθανότητα ένας μικρός αριθμός ασθενών να βιώσουν ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο μετά από την εισαγωγή τους για νοσηλεία προκαλούμενης από πολύ βαριά συμπτωματολογία του νέου κορονοϊού. Και αφορά το 8% των περιπτώσεων της δικής μας μελέτης.”

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου/ecozen.gr

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

You May Also Like

Ευχαριστήριο από τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών Καστοριάς

Δωρεά τροφίμων από το Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ καθώς και από τις παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μας

Tο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ενδυναμώθηκε με επιπλέον προσωπικό

Tο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς  ενδυναμώθηκε με επιπλέον προσωπικό

9 μήνες λειτουργίας τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Καστοριάς & Φλώρινας – Υπό κατασκευή στα Γρεβενά

    9 μήνες λειτουργίας τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Καστοριάς & Φλώρινας –…

Έρχεται και στη Καστοριά η παράσταση «Να SEXυπνήσω Πεθερά»!

Η παράσταση που κερδίζει κάθε μέρα το κοινό ανά την Ελλάδα, ετοιμάζει…

ΔΑΟΚ Καστοριάς: Νέα εστία γρίπης των πτηνών στη γειτονική Βουλγαρία

ΔΑΟΚ Καστοριάς:  Νέα εστία γρίπης των πτηνών στη γειτονική Βουλγαρία

Σύλληψη 38χρονου ημεδαπού για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Καστοριάς

Σύλληψη 38χρονου ημεδαπού για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Καστοριάς