Ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας ζητά το Επιμελητήριο Καστοριάς/ Χ. Καραταγίδης: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Γνωρίζουμε ότι μέχρι να βγει το εμβόλιο θα έχουμε κάποιες δυσκολίες»

 

Πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης, απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επιστολή, σύμφωνα με την οποία ζητάει ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους  της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας Καστοριάς, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το ΕΒΕ Καστοριάς, πραγματεύεται διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα ζητήματα, ήταν και τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων του COVID-19 στην Π.Ε. Καστοριάς.

«Πιστεύουμε ότι στην  περιοχή της Δ.Ε. Μεσοποταμίας οι επιχειρηματίες, αλλά  και οι εργαζόμενοι, είχαν επιπλέον δυσκολίες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Π.Ε. Καστοριάς. Παράλληλα, διαπιστώσαμε, πως υπήρξαν ορισμένες αστοχίες λόγω των οριζόντιων μέτρων που πάρθηκαν. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε επιπρόσθετα μέτρα, από την Κυβέρνηση», ενημέρωσε  ο κ. Καραταγλίδης.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:

«Οι επαγγελματίες της περιοχής της καραντίνας του Απριλίου, δηλαδή των έξι-6-οικισμών της δημοτικής ενότητας Μεσοποταμίας Καστοριάς (Μεσοποταμία, Κολοκυνθού, Καλοχώρι, Αγία Κυριακή, Οινόη και Πτεριά) εξαιτίας των μέτρων που ισχύσαν με το υποχρεωτικό κλείσιμό τους, δεν άσκησαν την δραστηριότητά τους.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν είχαν συμπεριληφθεί στις εθνικές ενισχύσεις, έκλεισαν υποχρεωτικά και δεν έλαβαν καμία ενίσχυση. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι πολλοί εξ αυτών που ήταν σε υποχρεωτική άρση της μετακίνησής τους, εργάζονται ή έχουν την έδρα της επιχείρησής τους σε περιοχές εκτός καραντίνας και οι οποίοι είχαν απαγόρευση πρόσβασης στην εργασία τους.

Γενικότερα όμως το σύνολο των επιχειρήσεων δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και παρόλο που η περιοχή εδώ και εβδομάδες δεν έχει κρούσμα (σ.σ. η επιστολή στάλθηκε στις 24/06/2020 μια ημέρα πριν από την επιβεβαίωση νέου κρούσματος) , οι συνέπειες της καραντίνας τους ακολουθεί ως σήμερα και για πολύ καιρό ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την αποκατάσταση της αδικίας αλλά και την επέκταση των μέτρων μέχρι των Δεκέμβριο, για το σύνολο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της περιοχής».

 

Προσπαθούν να πατήσουν και πάλι στα πόδια του οι κάτοικοι της Δ.Ε. Μεσοποταμίας

Η καραντίνα, η οποία διήρκησε 24 ημέρες στην Δ.Ε. Μεσοποταμία, δημιούργησε πολλά προβλήματα και στα 6 χωριά που την απαρτίζουν, τόσο εκείνη την περίοδο όσο και στο σήμερα.  Ο κ. Καραταγλίδης τόνισε στους “Ορίζοντες”,  πως επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πολίτες «Δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Λόγω όλων όσων συνέβησαν εκείνη την περίοδο,  πιστεύουμε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη».

Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις οι πολίτες της Δ.Ε. Μεσοποταμίας, έρχονται αντιμέτωποι και με μια άλλη δυσάρεστη κατάσταση «Νιώθουν ότι μπήκαν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Βέβαια, όλοι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, παρόλο που η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλη την Π.Ε. Καστοριάς», σημείωσε ο κ. Καραταγλίδης.

 

Πώς λειτουργεί η δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 στα τοπικά, αλλά και στα πανελλαδικά Μ.Μ.Ε.;

Η Καστοριά, σημείωσε ένα πολύ θετικό ρεκόρ, αυτό των 76 ημερών χωρίς κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή. Το σερί αυτό έσπασε την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 25Ιουνίου 2020  καθώς επιβεβαιώθηκε ένα νέο κρούσμα του Covid-19. Ακολούθησαν μερικά ακόμα, τα οποία στην πλειονότητά τους σχετίζονταν σε εργασιακό ή οικογενειακό επίπεδο με το πρώτο  επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο κ. Καραταγλίδης, τόνισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και ότι δεν θα πρέπει να του δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση από αυτό που ήδη πρέπει «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Δεν υπάρχει μόνο στην Καστοριά  ή μόνο στην Ελλάδα, αλλά ταλανίζει ολόκληρη την υφήλιο. Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στο μάτι του κυκλώνα, επειδή εμφανίστηκαν κάποια κρούσματα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές.  Γνωρίζουμε ότι μέχρι να βγει το εμβόλιο θα έχουμε κάποιες δυσκολίες. Χρειάζεται ψυχραιμία, να κρατάμε τους τόνους χαμηλά και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργήθηκαν άτυπα δύο ομάδες. Η μια θέλει να ενημερώνεται για τα νέα κρούσματα και η άλλη ζητά να μην δημοσιοποιούνται.  Ο κ. Καραταγλίδης τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως  «Κακά τα ψέματα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Π.Ε. Καστοριάς βρίσκονταν στο επίκεντρο  των ειδήσεων, σχετικά με τα κρούσματα του COVID-19.  Το πλήγμα που δεχθήκαμε ως περιοχή ήταν μεγάλο. Εγώ από τη μεριά μου, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το όλο ζήτημα με ψυχραιμία. Οι ακραίες αντιδράσεις ορισμένων συμπολιτών μας, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των κρουσμάτων, δυναμιτίζουν έναν διάλογο, ο οποίος είναι τελείως ανούσιος. Το θέμα του κορωνοϊού, είναι ξεκάθαρα ένα υγειονομικό θέμα και πρέπει να το χειρίζονται οι αρμόδιοι. Από εκεί και πέρα η παραφιλολογιά, κάθε άλλο παρά καλό κάνει».