Αλλάζει ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών – κοινή επιμέλεια από το φθινόπωρο

Το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών χωρισμένων γονιών είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τα τελευταία χρόνια τα διαζευγμένα ζευγάρια, αφού μέχρι τώρα την επιμέλεια είχε κατά κύριο λόγο η μητέρα. Μία συνθήκη που ενδεχομένως δημιουργούσε άσκοπες αντιπαραθέσεις μεταξύ των γονιών, αλλά και ανασφάλεια στα παιδιά.

Ωστόσο, ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλάζει. Η επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, που συστήθηκε από τον ίδιο, θα παρουσιάσει αποτελέσματα από το φθινόπωρο κλείνοντας προς τη λύση της συνεπιμέλειας. 

Τα παιδιά δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται

Μάλιστα, είχε παρατηρήσει ότι «όλες οι επιστημονικές αναλύσεις διεθνώς, δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα, να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες και τις δυσκολίες της ζωής, να καταφέρνουν περισσότερα πράγματα. Χρέος της Πολιτείας είναι να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως «η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, σε περιπτώσεις διαζυγίου, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» σημειώνοντας πως «τα παιδιά δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται».

Τι είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

«Είχα αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, που κατά την περίοδο του κορωνοϊού κορυφώθηκε, με το ζήτημα της επικοινωνίας των παιδιών που είναι παιδιά χωρισμένων γονέων. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης έγινα κοινωνός ενός γενικότερου προβληματισμού και δραματικών περιστατικών που αφορούσαν γονείς, κυρίως πατεράδες, αλλά και ηλικιωμένων γιαγιάδων και παππούδων, που δεν μπορούσαν να δουν τα εγγόνια τους.

Δυστυχώς τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποιούνται στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των γονέων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η γονική αποξένωση και πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν ζώντας μακριά από τα παιδιά του και μην έχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Έγινε στις αρχές Μαρτίου, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιτροπή δεν πρόλαβε να εργαστεί με το ρυθμό που προβλέπονταν, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που αφορούν στη νομοθέτηση της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Θέλω να πιστεύω στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση, ο γνώμονας με τον οποίο θα κινηθούμε, είναι το συμφέρον του παιδιού.»

Υπογράμμισε δε πως η επιτροπή δεν θέλει να μπει στη διαμάχη των γονέων: «Εμείς, θέλουμε να νομοθετήσουμε γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων. Και δυστυχώς, εκεί δημιουργείται η εστία του πολλαπλασιασμού όλων των προβλημάτων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση.»

Πηγή: pagenews.gr

You May Also Like

Έληξε η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός: τι πρέπει να γνωρίζουν από δω και πέρα τα παιδιά

Table of Contents Hide Έληξε η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός: τι πρέπει…

Νταντάδες της γειτονιάς: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τους γονείς

Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr

Έρευνα: Μία στις πέντε γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο έπειτα από εξωσωματική

Πολύ πιθανό να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποιος ο ρόλος του γονιού στην εφηβεία;

Ποιος ο ρόλος του γονιού στην εφηβεία;

Ανησυχητικά στοιχεία: 3.000 παιδιά σε Ψυχιατρική Κλινική από τον Ιούνιο απόρροια των lockdown

Table of Contents Hide Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ Ανησυχητικά στοιχεία: 3.000…

Η κακία «διδάσκεται» στην παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς

Η κακία «διδάσκεται» στην παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς

Είναι όλα τα μικρόβια επικίνδυνα για το παιδί;

  Το κόλπο είναι να αποφεύγετε τα «κακά» και να δεχόσαστε τα…

Παιδιά κολλημένα στις οθόνες; Ο μύθος και τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Παιδιά κολλημένα στις οθόνες; Ο μύθος και τα 3 πράγματα που πρέπει…

Πιστεύουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους

Το λάθος που κάνουν όλοι οι γονείς, σύμφωνα με παιδοψυχολόγο

Ποτέ τα παιδιά δεν αναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό. Γράφετε ιστορία.

Τα παιδιά μας γράφουν ιστορία.