Κοντά στα  95 λεπτά με 1 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά επίσημα σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου.  Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 85 λεπτά.

Τα νοικοκυριά θα κληθούν τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.

Eπίδομα θέρμανσης με βάση τη… γεωγραφία

Νέο λίφτινγκ στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη» και να το λαμβάνουν τα νοικοκυριά που το έχουν περισσότερο ανάγκη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται καλύτερη στόχευση του επιδόματος, χωρίς να επηρεάζεται το κονδύλι που συνολικά ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Με δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να χορηγηθεί φέτος με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη με γνώμονα τις κλιματικές συνθήκες. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών», τόνισε ο υπουργός.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν. Οι αλλαγές που επεξεργάζονται αφορούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών «Δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου, επειδή βρίσκονται στον ίδιο νομό». Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.

Σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

  • Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.
  • Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.
  • Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαϊα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.
  • Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά θα δημιουργηθούν περισσότερες ζώνες σε κάθε νομό με βάση γεωγραφικά και κλιματικά κριτήρια.

Έτσι, από τη στιγμή που τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα μεταβληθούν, δικαιούχοι της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο θα είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμοι ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Αμετάβλητο παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ η επιδότηση αφορά τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας για άγαμους και τα πρώτα 100 τετραγωνικά για έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις όποιες αλλαγές «κλειδώσουν» τελικά, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

 

‘’ Καίνε ‘’ οι τιμές του πετρελαίου  – Μειωμένη η ζήτηση στην Καστοριά

Με μειωμένη ζήτηση σε τοπικό επίπεδο και τις τιμές στα ύψη, ξεκινάει σήμερα  Σάββατο η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά και στην Καστοριά. Οι τιμές στις οποίες θα διαμορφωθεί στα 90 λεπτά μέχρι και ένα ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, ενώ οι βενζινοπώλες συνιστούν στον κόσμο να κοιτάξει πολύ προσεκτικά και εάν δικαιούται επιδότηση θέρμανσης , καθώς και πόσο.
Πιο χαρακτηριστικά, μιλώντας σε πρωινή τοπική ραδιοφωνική εκπομπή  ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Καστοριάς και ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων κ. Λάζαρος Ζήσης  ‘’ το πετρέλαιο εφέτος, δυστυχώς, θα είναι πιο ακριβό από πέρυσι και αυτό έχει επηρεάσει τις προ-παραγγελίες. Η αίσθηση είναι πως η ζήτηση είναι μειωμένη, με τον κόσμο να είναι αρκετά διστακτικός περιμένοντας να δει από σήμερα σε ποια τιμή θα ξεκινήσει το πετρέλαιο,  ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοί δικαιούνται επιδότηση θέρμανσης. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, θα κινηθεί πολύ πιο ακριβά από πέρυσι, στα 0.90 – 1 ευρώ.’’

Ο ίδιος συμβουλεύει τον κόσμο να ενημερώνεται για το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για να κάνουν όσοι δικαιούνται, την αίτηση για επίδομα θέρμανσης.
Επειδή το πετρέλαιο εφέτος είναι πιο ακριβό από πέρυσι, το κοινό έχει στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Ήδη από την περυσινή σεζόν, που η τιμή ήταν χαμηλότερη χωρίς ο κόσμος να το περιμένει, είχε επιλέξει  ήδη άλλες μορφές όπως ξύλο ή πέλλετ.

Ο κ Ζήσης τόνισε επίσης ότι ‘’ Είναι λογικό να είναι μειωμένη η ζήτηση. Σε αυτό συμβάλει τόσο η οικονομική δυσπραγία, όσο και η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης επηρεάζει και το γεγονός ότι στην Καστοριά  δεν έχει χαλάσει ακόμη ο καιρός με τον ήλιο να κρατάει ακόμη ζεστό τον κόσμο.’’

Σε ότι αφορά τις παραγγελίες, αυτές είναι μειωμένες και για μικρές ποσότητες.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η μέση τιμή πώλησης ήταν 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στα τέλη Απριλίου 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά ανά λίτρο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.