Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ της χώρας! – Αποδυναμώνεται η Πολυτεχνική Σχολή, υποβιβάζεται το Τμήμα Ψυχολογίας της Φλώρινας

Τρία τμήματα της Καστοριάς δεύτερης κατηγορίας

Στις 25 Ιουνίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις  μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Η αντιστοίχιση των τμημάτων μετά και την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης δημιουργεί σαφείς διακρίσεις στα τμήματα όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και  επαναφέρει στο προσκήνιο  τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποδυναμώνεται ουσιαστικά η Πολυτεχνική Σχολή, αφού τα δύο  νέα τμήματα που προήλθαν από παλιότερα του ΤΕΙ αντιστοιχούν μόνο σε τμήματα επίσης πρώην ΤΕΙ της χώρας. Με απλά λόγια υπάρχει σαφής διάκριση των πρώην πανεπιστημιακών τμημάτων από αυτά των πρώην ΤΕΙ και η εξίσωσή τους  με το νόμο Γαβρόγλου πάει περίπατο, αν φυσικά δεν ανακληθεί αυτή η απόφαση μετά τις όποιες αντιδράσεις.

Από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Κοζάνης  μπορεί ο φοιτητής να μεταγραφεί  σε οπουδήποτε τμήμα, στο Α.Π.Θ. το Μετσόβιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο, των Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ανάλογα και από το Μηχανολόγων Μηχανικών μπορεί κανείς να μεταπηδήσει στο Α.Π.Θ., το Μετσόβιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης. Αντίστοιχα και από το Τμήμα  Χημικών Μηχανικών στο Α.Π.Θ. το Μετσόβιο, το Δημοκρίτειο, των Πατρών.

Τα πέντε τμήματα του Π.Δ. Μ. χωρίς αντιστοίχιση

Δεν υπάρχει όμως κανένα αντίστοιχο τμήματα ΑΕΙ για τα νέα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Κοζάνης, όπως και για το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Κοζάνης που προήλθαν από πρώην ΤΕΙ. Όταν μάλιστα υπάρχει στα Χανιά ανάλογο τμήμα Ορυκτών Πόρων, το οποίο όμως προήλθε από πρώην πανεπιστημιακό τμήμα και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής σε αυτό.

Ανάλογα μόνα και έρημα χωρίς αντιστοιχία σε άλλο τμήμα παραμένουν τα τμήματα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, Στατιστικής  και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά, αλλά και αυτό της Ψυχολογίας στην Φλώρινα! Από κανένα δηλαδή από αυτά τα πέντε τμήματα δεν έχουν τη δυνατότητα μεταγραφής σε άλλο  τμήμα οι φοιτητές, ακόμα και από το νέο τμήμα Ψυχολογίας της Φλώρινας που   συγκέντρωσε πέρυσι την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με 16.641 μόρια. Οι φοιτητές του δεν θα έχουν το ίδιο πτυχίο με την Πάντειο ή το Καποδιστριακό της Αθήνας ούτε με το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ένα μεγάλο πλήγμα για τη  Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Φλώρινας.

Τρεις από τις τέσσερις νέες σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας α) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη, β) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά, γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα τη Φλώρινα, δ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα υποβαθμίζονται και μένει δυνατή μόνο η τελευταία διότι και για το Τμήμα Μαιευτικής και Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

Τμήματα λοιπόν δύο ταχυτήτων, Α’ και Β’ κατηγορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα  πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα .Θα μπορεί άραγε ο φοιτητής από το Τμήμα Ορυκτών Πόρων της  Κοζάνης να γραφτεί στο ΤΕΕ; Αντίστοιχα ο φοιτητής της Γεωπονίας της Φλώρινας στο ΓΕΩΤΕΕ;

Όλες οι αντιστοιχίες στα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Ακόμα και από το Μαθηματικών Καστοριάς ο φοιτητής μπορεί να  πάει μόνο στη Λαμία, από το Τμήμα  Πληροφορικής  στην Καστοριά μόνο σε Καβάλα και Άρτα, όπως συμβαίνει και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της  Καστοριάς που αντιστοιχεί μόνο με Αργοστόλι.

Το Τμήμα  Γεωπονίας της Φλώρινας  αντιστοιχεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και σε Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Άρτα, Ηράκλειο, Λάρισα. Το Τμήμα Διοικητικής  Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κοζάνης αντιστοιχεί με  Πάτρα, Άγιο Νικόλαο, Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίπολη, ενώ το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Κοζάνης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην  Καβάλα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Λάρισα, Πανεπιστήμιο Ιωάννινων στην Πρέβεζα και όχι με τα ανώτερα  του Πανεπιστήμιου Πειραιά, Αθήνας και Μακεδονίας….

Παράδοξο επίσης είναι το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Καστοριάς αντιστοιχίζεται  με το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Κοζάνης και το Διεθνές πανεπιστήμιο της Ελλάδας στις Σέρρες. Το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά με το Διεθνές πανεπιστήμιο Σέρρες και το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας  αντιθέτως αντιστοιχίζεται με το Α.Π.Θ., την Ανώτατη Σχολή Καλων Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως πρώην πανεπιστημιακό. Ανάλογα και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης της Φλώρινας με Ε.ΚΠΑ., Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Κρήτης, Δημοκρίτειο στην Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλίας στο Βόλο.

Πέρυσι φοιτητές που εισήχθησαν στο καινούργιο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κοζάνης με 4.490 μόρια, ζήτησαν μεταγραφή στο αντίστοιχο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει βάση 17.959 μόρια. Πόσο δίκαιο ήταν αυτό; Και πόσο τελικά η μη στελέχωση στων τμημάτων οδηγεί στην απαξίωσή τους;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

You May Also Like

Επιστολή  του  Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σε  ΥΠΠΑΤ  & ΕΛΓΑ     για ζημιές μηλοκαλλιεργειών

Επιστολή  του  Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σε  ΥΠΠΑΤ  & ΕΛΓΑ     για ζημιές μηλοκαλλιεργειών

Η επίσκεψη της Ελληνικής Λέσχης Φίλων 2CV & Citroen στην Καστοριά

  Η επίσκεψη της Ελληνικής Λέσχης Φίλων 2CV & Citroen στην Καστοριά

Ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος στον Δ’ Κατανυκτικό Εσπερινό

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό…

Δήμος Καστοριάς: Ξεκίνησε η νέα δράση “Ψηφιακό Βήμα” με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση όλων των επιχειρήσεων

Δήμος Καστοριάς: Ξεκίνησε η νέα δράση “Ψηφιακό Βήμα”  με στόχο την ψηφιακή…

Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού : ‘’ Καλό καλοκαίρι ‘’ με επιτυχημένες μαθητικές συναυλίες

Το Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού με την ευκαιρία της λήξης της διδακτικής…

Η επιτυχία συνεχίζεται! 200.000 οι αναγνώστες του Ιστολογίου (blog) “Φως της Καστοριάς” έως την 11η Νοεμβρίου 2017

Η επιτυχία συνεχίζεται! 200.000 οι αναγνώστες του Ιστολογίου (blog) “Φως της Καστοριάς”…

Εκδήλωση γνωριμίας με το μπάσκετ από την Ε.Ο.Κ. με την συμμετοχή του Α.Σ. Καστοριάς

  Εκδήλωση γνωριμίας με το μπάσκετ από την Ε.Ο.Κ. με την συμμετοχή…

ΔΗΜΟΣ ΒΟΊΌΥ

Θέμα: Υπογραφή σύμβασης συντήρησης δικτύου θέρμανσης Γυμνασίου- Λυκείου Νεάπολης