Χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη

 

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να παίρνει μια έγκυος γυναίκα;

 

  • Η χορήγηση φαρμάκων σε έγκυες γυναίκες πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή, πάντα σταθμίζοντας το όφελος με το ρίσκο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης τοξικότητας στο έμβρυο.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμάκων μπορεί να περάσει τον πλακούντα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.
  • Για πολλά φάρμακα δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι επηρεάζουν την έγκυο ή το έμβρυο, συνήθως οι ενδείξεις είναι καλά υπολογίσιμες.
  • Τα δεδομένα ασφαλείας για τη χρήση φαρμάκων από την έγκυο γυναίκα είναι ιδιαίτερα φτωχά. Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα στην αγορά δεν μελετήθηκαν ποτέ σε εγκύους στις φάσεις των δοκιμών και πριν την αδειοδότησή τους.
  • Έγκυες γυναίκες συχνά ζητούν από το φαρμακοποιό ή τον βοηθό να τους δώσει κάποιο φάρμακο για ένα σύμπτωμα που εμφάνισαν. Καλό είναι να προτείνεται από τον/την φαρμακοποιό στην έγκυο «ασθενή» να συμβουλεύεται τον γιατρό ακόμα και αν επιμένει η ασθενής.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να επιτρέψει ορισμένα φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις υγείας με στενή όμως επίβλεψη του ιδίου.
  • Σχεδόν το 50% των εγκύων θα λάβουν 4 ή περισσότερα φάρμακα συνολικά κατά τη διάρκεια της κύησης, ένα ποσοστό που εμφανίζεται σταθερό μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν ΜΗΣΥΦΑ;

Παρότι τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) απολαμβάνουν μια κακώς εννοούμενη ασυλία στη συνείδηση του κοινού, δεν παύουν να είναι κανονικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο αντίκτυπος των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να ξεπερνά ακόμα και αυτόν των συνταγογραφούμενων φαρμάκων εξαιτίας της πολύ διαδεδομένης χρήσης τους

Επιτρέπεται το εποχιακό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης κατά την εγκυμοσύνη συνιστάται να γίνεται.

 

 Επιμέλεια: Χρήστος Βασιλάκης, Φαρμακοποιός