Μωρά φλαμίνγκο για πρώτη φορά στην Ελλάδα-ΦΩΤΟ

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ορδές από φουσκωτά ροζ φλαμίνγκο να κατακλύζουν τις θάλασσες της Χαλκιδικής.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που αληθινοί ροζ φοινικόπτεροι (δηλαδή, φλαμίνγκο) επισκέφθηκαν την μακεδονική χερσόνησο και, μάλιστα, με αφορμή το ευτυχέστερο γεγονός της σεζόν: για να αναπαραχθούν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, αφού τις προηγούμενες φορές που φοινικόπτεροι προσπάθησαν να γεννήσουν τα μικρά τους σε έναν ελληνικό υγρότοπο, δεν τα είχαν καταφέρει – πιθανότατα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας γύρω και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.

Φέτος, όμως, κάτι άλλαξε και τα ροζ φλαμίνγκο βρήκαν στον Άγιο Μάμα την ηρεμία και τη ζεστασιά που έψαχναν. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει γύρω στις 180 φωλιές, όπου αναμένεται να μεγαλώσουν 120 με 140 νεοσσοί. Μάλιστα, έχουν ήδη γεννηθεί τα πρώτα μικρά «φοινικοπτεράκια» που μεγαλώνουν στα νερά του Αγίου Μάμα με τη φροντίδα των γονιών τους.

Σύμφωνα με την σχετική επίσημη ανακοίνωση, τις φωλιές των φοινικοπτέρων ανακάλυψαν στις αρχές Μαΐου εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Ήταν όμως κρίσιμο να παραμείνει η πληροφορία κρυφή, προκειμένου να μην συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.

«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων στον Άγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχθούν και σε άλλους υγροτόπους της χώρας μας», λέει η ορνιθολόγος Πηνελόπη Καραγιάννη. «Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή, τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.»

«Το γεγονός της επιλογής από τα φλαμίνγκο της συγκεκριμένης περιοχής για αναπαραγωγή», λέει η Αθηνά Παναγιώτου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, «δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και πολίτες για τη ορθή χρήση και διαχείρισή τους».

Την ίδια στιγμή, η βιολόγος Εύα Κατράνα απευθύνει έκκληση στους επισκέπτες να μην πλησιάζουν την αποικία, γιατί τα πουλιά ενοχλούνται και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα μικρά τους: «Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια.»

Το ίδιο επικίνδυνες, όμως, είναι και οι πτήσεις drone που, ούτως ή άλλως, απαγορεύονται αυστηρά σε προστατευμένες περιοχές σαν τον υγρότοπο του Αγίου Μάμα.

 

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

You May Also Like

Φωτιά στον Real FM: Σοβαρές ζημιές – Βρέθηκαν γκαζάκια

Εργαζόμενη διακομίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο

Σε απόγνωση από την ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Καταιγίδα» στα τρόφιμα

Table of Contents Hide Σε απόγνωση από την ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις:…

 Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Αιολικά Πάρκα εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000

  Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ να σταματήσει τη συστηματική παραβίαση…

Την Τρίτη στο Παπαγεωργίου το πρώτο απογευματινό χειρουργείο

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η λειτουργία και στον Ευαγγελισμό

Από τα Γρεβενά ο 31χρονος αστυνομικός που καταπλακώθηκε από κατάρρευση τμήματος κτιρίου στο Πασαλιμάνι

Την ώρα της κατάρρευσης του κτιρίου πήδηξε στην καρότσα του φορτηγού με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα δομικά υλικά.

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο

Ραντεβού και από τα φαρμακεία.

Κοροναϊός – Ανατροπή με τα μέτρα για τις γιορτές – Δύο self test για όλους

Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα

“Πέρασαν” οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τη δοκιμαστική λειτουργία του TAP AG

Ξεκίνησε η εισαγωγή της πρώτης ποσότητας φυσικού αερίου του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) στην Ελλάδα, μεταξύ του ποταμού Έβρου και του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους.

e-αποδείξεις – φορολοταρία: Τα φοροκίνητρα και τα νέα έπαθλα

e-αποδείξεις – φορολοταρία: Τα φοροκίνητρα και τα νέα έπαθλα

Νίκος Καρβέλας: Κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με την «Εθνική Ομάδα»;

Αϊβαλιώτης: «Μου αρέσει το μυαλό του Καρβέλα. Έχει σπουδάσει Νομική, είναι μάχιμος και έχει γράψει τρία βιβλία»