Ταλαιπωρείστε από ιλίγγους και ζαλάδες; Υπάρχει λύση: Η εξειδικευμένη άσκηση/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Συμπτώματα όπως ίλιγγος, ζάλη, διαταραχή της όρασης και ανισορροπία είναι πολύ συχνά, σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όλα αυτά τα συμπτώματα, οφείλονται στις αιθουσαίες  διαταραχές και μειώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Πολλές φορές μάλιστα τα συμπτώματα αυτά, αναγκάζουν τα άτομα να υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, διότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και αποφεύγουν την επιδείνωση τους. Αυτή η κατάσταση όμως, οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή δύναμη, μειωμένη ευκινησία και σε μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα.

Η αιθουσιαία αποκατάσταση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τους ιλίγγους και τις ζαλάδες. Η αιθουσιαία αποκατάσταση είναι μια εξειδικευνένη μορφή θεραπείας, η οποία βασίζεται στην άσκηση και αποσκοπεί στην ανακούφιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αιθουσαίες διαταραχές.

Οι αιθουσαίες διαταραχές είναι μία δυσλειτουργία του αιθουσαίου συστήματος του ανθρώπινου σώματος(συστήματος ισορροπίας), το οποίο ευθύνεται για την προσαρμογή του σώματος σε κάθε φυσική αλλαγή της στάσης του ή μετακίνησης του. Με απλά λόγια, το αιθουσαίο  σύστημα απαντά στις ερωτήσεις;

  • Πού είναι το πάνω
  • Πού είναι το κάτω
  • Πού βρίσκομαι

 

και μας πληροφορεί για το που βρίσκεται το σώμα μας, σε σχέση με τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω μας.

 

Η αιθουσαία αποκατάσταση, ξεκινά με μία αξιολόγηση της κίνησης του ασκούμενου και τη συλλογή πληροφοριών για το πως τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η αξιολόγηση του ασκούμενου περιλαμβάνει την εξέταση του εύρους κίνησης της Σ.Σ., της στάσης σώματος, του συντονισμού των κινήσεων, της ισορροπίας και της ικανότητας βάδισης. Στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σχεδιάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας, κινητικού ελέγχου, σταθερότητας του αυχένα και μυϊκής συναρμογής.

Οι ασκήσεις ενός τέτοιου προγράμματος δεν έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, για να είναι όμως αποτελεσματικές θα πρέπει ο ασκούμενος να τις ενσωματώσει στην καθημερινότητα του. Οι ασκήσεις μάλιστα, μπορεί στην αρχή να επιδεινώσουν λίγο τα συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική εκτέλεση τους, τα συμπτώματα μειώνονται σταθερά, πράγμα που σημαίνει και βελτίωση της καθημερινότητας του ασκούμενου.

Επίσης ένα άλλο θετικό στοιχείο της αιθουσαίας αποκατάστασης είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμπτωμάτων, εκθέτει τον ασκούμενο προοδευτικά σε κίνηση βοηθώντας τον όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Η βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου, είναι και αυτή πολύ σημαντική στη θεραπεία που ακολουθεί, διότι το άγχος, ο πανικός και η κατάθλιψη προκαλούν και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μείωση αυτών των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε, όμως κατά περιόδους μπορεί να υπάρχουν υποτροπές οι οποίες να οφείλονται σε συναισθηματικό ή σωματικό στρές, κόπωση, έλλειψη ύπνου κ.α.

Αν ταλαιπωρήστε από ιλίγγους, ζαλάδες ή γενικότερα από παρόμοια συμπτώματα, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και με το κατάλληλο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο να απαλλαγείτε από αυτά, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

 

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Comments are closed.

You May Also Like

Ποιος ξηρός καρπός μειώνει τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και σάκχαρο

Ένας ελληνικός ξηρός καρπός, που προτιμούν μικροί και μεγάλοι

Κορωνοϊός: Remdesivir – Το φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς στο Diamond Princess και αποτελεί την ελπίδα για θεραπεία

Ένα φάρμακο που αρχικά είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα χρησιμοποιείται σε κλινικές…

Η αδυναμία στα ισχία μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης πόνου στα γόνατα. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Η αδυναμία στα ισχία μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης πόνου στα…

Ψαλίδα: Τρία κόλπα για να μην κόψετε τα μαλλιά σας!

Ψαλίδα: Τρία κόλπα για να μην κόψετε τα μαλλιά σας!

Μπούκωμα στη μύτη: Έτσι θα κοιμηθείτε πιο άνετα

Μπούκωμα στη μύτη: Έτσι θα κοιμηθείτε πιο άνετα

Ίλιγγος: Αιτίες και αντιμετώπιση

Ίλιγγος: Αιτίες και αντιμετώπιση

ΕΟΔΥ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς που συνεργάζονται με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

ΕΟΔΥ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς που συνεργάζονται με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων  στις γιορτές των Χριστουγέννων

  Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων  στις γιορτές των Χριστουγέννων

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με την όραση

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με…

Ποια βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Ποια βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε