Βρετανία: Εκτός των δικτύων 5G η Huawei

Η Βρετανία αποφάσισε να θέσει τέρμα στη χρήση τεχνολογιών της Huawei στα δίκτυα 5G έως το τέλος του έτους, λόγω ανησυχιών για τον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το sky.com, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να προβεί σε αυτή την στροφή στην πολιτική του, καθώς όπως εκτιμάται επανεξέτασε τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τεχνολογίας από την κινεζική εταιρεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Τζόνσον είχε αποφασίσει να δώσει περιορισμένο ρόλο στη Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία, αψηφώντας τις ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια, που προήλθαν κυρίως από τις ΗΠΑ.

Η αλλαγή πλεύσης του Βρετανού πρωθυπουργού σύμφωνα με το sky.com προήλθε από τι στιγμή που στις αρχές τις εβδομάδας του παρουσίασαν μια μελέτη, όπου σύμφωνα με αυτή οι αμερικανικές κυρώσεις στην Huawei θα ωθήσουν την κινεζική εταιρεία να χρησιμοποιήσει “αναξιόπιστη” τεχνολογία.

Σύμφωνα με ειδικό του τομέα της ασφάλειας που επικοινώνησε το Sky News, η μελέτη που παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον είναι “σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβής”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης επεξεργάζονται πλάνο με ορίζοντα εξαμήνου, για να μην εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός της Huawei στο δίκτυο 5G.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ερωτηθείς για το θέμα απάντησε ότι δεν σχολιάζει “διαρροές”.

capital.gr