Θάλαμοι βασανιστηρίων στην Ολλανδία – 800 συλλήψεις ανά την Ευρώπη (video)

Οδοντιατρική καρέκλα με ζώνες για χέρια και πόδια, χειροπέδες από το έδαφος και το ταβάνι, ψαλίδια, κοπίδια και όπλα περιείχαν έξι «θάλαμοι βασανιστηρίων»  που ανακάλυψαν αστυνομικές δυνάμεις στη νοτιοδυτική Ολλανδία, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις αρχές, η έφοδος πραγματοποιήθηκε προτού τα ευρήματα χρησιμοποιηθούν, ενώ τα υποψήφια θύματα είχαν ενημερωθεί.

Έξι κοντέινερ είχαν μετατραπεί σε «κελιά» με ηχομονωτικά πάνελ και θερμομονωτικά φύλλα. Η επιχείρηση της ολλανδικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου σε αποθήκη στο ολλανδικό χωριό Wouwse Plantage.

Συνελήφθησαν έξι Ολλανδοί, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για απαγωγή και ομηρία, ανακοίνωσαν οι αρχές που έχουν στα χέρια τους και τις ταυτότητες των «στόχων».

Υπήρχε και έβδομο κοντέινερ που προοριζόταν για χώρος βασανισμού» τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Άντι Κράαγκ. «Συνολικά βρέθηκαν 25 όπλα», ανέφερε η αστυνομία.

Βίαιες επιθέσεις, διαφθορά, απόπειρες δολοφονιών και διακίνηση ναρκωτικών 

Είχε προηγηθεί αποκρυπτογράφηση απόρρητου συστήματος επικοινωνιών EncroChat που χρησιμοποιείται από εγκληματίες για το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

800 συλλήψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ανακοίνωσε η Europol τις περασμένες ημέρες. Κατασχέθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι ναρκωτικών, εκατοντάδες όπλα και 54 εκατομμύρια λίρες βρώμικου χρήματος.

Εγκλήματα μέσω κωδικωποιημένων μηνυμάτων EncroChat

Εκτιμάται ότι περίπου 60.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10.000 στη Βρετανία, είχαν συνδρομή στο EncroChat με έδρα τη Γαλλία, το οποίο έχει πλέον καταργηθεί.

Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, οι έρευνές τους -με την κωδική ονομασία 26Lemont- βασισμένες σε χιλιάδες μηνύματα από τηλέφωνα EncroChat, οδήγησαν στη σύλληψη πάνω από 100 υπόπτων και την κατάσχεση τουλάχιστον 8 τόνων κοκαΐνης, 1.200 κιλών μεθαμφεταμίνης και δεκάδων όπλων, καθώς και το «ξήλωμα» 19 εργαστηρίων ναρκωτικών.

Οι αρχές επιβολής του νόμου άρχισαν να λαμβάνουν δεδομένα από τον ιστότοπο EncroChat την 1η Απριλίου ενω ο κώδικας κρυπτογράφησης είχε σπάσει τον Μάρτιο.

Το Lockdown «λειτούργησε υπέρ», της εξάρθρωσης μεταδίδει το BBC, καθώς πολλοί ακόμη ύποπτοι βρισκόταν στο σπίτι όταν δέχτηκαν επιδρομές.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου

ert.gr