ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες για αποφυγή των τροφοδηλητηριάσεων

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων και εκδήλωσης ασθενειών λόγω δηλητηρίασης, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Οι τροφοδηλητηριάσεις οφείλονται συνήθως στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψη σε χώρους μαζικής εστίασης.

Γενικά

μεσογειακή διατροφή, τρόφιμα

  • Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση υπό ψύξη στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό και πάντα πριν από κάθε γεύμα.
  • Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
  • Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμά τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συνιστάται η θέρμανση τους για 30′ στους 140 βαθμούς C, για ασφαλή κατανάλωση.
  • Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλ. από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.

Χυμοί–Εμφιαλωμένα νερά

τροφιμα4

  • Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα που δεν καταναλώσαμε στο ψυγείο.

Παγωτά

τροφιμα3

  • Οι καταψύκτες όπου φυλάσσονται τα παγωτά:
    • πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
    • δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο,
    • πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
    • δεν πρέπει να σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους.
  • Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών στα σημεία πώλησης.
  • Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας το παγωτό όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό από σούπερ μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
  • Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
  • Πριν την κατανάλωση του παγωτού προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

ecozen.gr/