Αναδρομικά: Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει η απόφαση του ΣτΕ – Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το 11μηνο και τα δώρα

Την επόμενη εβδομάδα θα βγει η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News η οποία ουσιαστικά θα δικαιώνει τους συνταξιούχους για το 11μηνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και τα δώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα ορίζει ποιοι δικαιώνονται μερικώς ή ολικώς κυρίως γι αυτούς που έχουν ήδη προσφύγει.

Αναδρομικά – Βρούτσης: Θα καταβληθούν χωρίς διαχωρισμούς

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα σεβαστεί την όποια απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθούν σε όλους τα αναδρομικά ποσά που θα ορίζει η απόφαση του ΣτΕ χωρίς κανέναν διαχωρισμό γι αυτούς που έκαναν αγωγή και γι αυτούς που δεν έχουν κάνει ή θα κληθούν να κάνουν. Τα ποσά δε των αναδρομικών θα καταβληθούν σε όσο λιγότερες δόσεις γίνεται χωρίς ακόμη να έχουν αποφασιστεί ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει υποβάλλει την αγωγή της πιλοτικής δίκης υπογραμμίζει ότι έχει κλειδώσει θετικά το 11μηνο 2015-2016 και η αγωνία στους δικαιούχους είναι αν τα έννομα αποτελέσματα θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους. Αναλύοντας το θεσμικό – νομικό πλαίσιο των πολιτικών δικών, όταν η πιλοτική δίκη αφορά αποζημιωτικές αξιώσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τα νομικά αποτελέσματα εφαρμόζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή και δεν υπάρχουν ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων.

Βέβαια όπως εξηγεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα νομικά αποτελέσματα να εκτείνονται σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές καθ’ υπέρβαση του νομικού πλαισίου.
Όσοι βέβαια έχουν ασκήσει αγωγές θα λάβουν τα αναδρομικά εντόκως από τότε που κοινοποιήσαν την αγωγή τους.

“Το μήνυμα «χρήματα δεν υπάρχουν» της κυβέρνησης δεν ευσταθεί ούτε ηθικά, ούτε νομικά, ούτε θεσμικά. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, αποτελεί το ύψιστο καθήκον της Πολιτείας και του Κράτους Δικαίου” σημειώνει ο κ. Αποστολίδης.  Για τους 11 μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) οι συνταξιούχοι θα λάβουν τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ.

Δυνητικοί δικαιούχοι των παλαιών αναδρομικών είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που είχαν ήδη βγει στην σύνταξη μέχρι τις 12 Μαίου του 2016. Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Οι διεκδικήσεις μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ – π.χ. στο Δημόσιο ή σε ΔΕΚΟ και τράπεζες – ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α.

Τα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα). Υπάρχουν και ορισμένες ειδικές κατηγορίες που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 11μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται καθαρά οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές.

Ουσιαστικά πέντε είναι οι περικοπές του 2011 και του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 και περιλαμβάνονται στο «κάδρο» των αναδρομικών:

1.μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

2.μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

3.μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ.

4.πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.

5.Τα δώρα των επικουρικών, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

«Στα 9 μου παράτησα το σχολείο και από τότε ταξιδεύω στον κόσμο»: Η εξομολόγηση ενός διαφορετικού παιδιού

Table of Contents Hide «Στα 9 μου παράτησα το σχολείο και από…

ΠΔΜ: Έγκριση υποβολής πρότασης από την Οικονομική Επιτροπή για το πρόγραμμα «Interreg V-B Balkan-Mediterranean 2014-2020»

  ΠΔΜ: Έγκριση υποβολής πρότασης από την  Οικονομική Επιτροπή για το πρόγραμμα…

Χαρά και χριστουγεννιάτικη διάθεση στο παιδικό πάρτι της Μαγικής Λιμνοπολιτείας!

Χαμόγελα σε όλα τα παιδάκια χάρισαν οι ζογκλέρ και οι εντυπωσιακοί ξυλοπόδαροι…

Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς εξελέγη Μητροπολίτης Σιατίστης

Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς εξελέγη Μητροπολίτης Σιατίστης

Εγκώμια και επιτάφιοι στα Γραμμοχώρια.

< Ω!γλυκύ μου έαρ γλυκύτατόν μου τέκνον,που έδυ σου το κάλλος >,…

Ο Α.Σ. Καστοριάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον κον Λαγγιώτη Αναστάσιο

Ο Α.Σ. Καστοριάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον κον Λαγγιώτη Αναστάσιο

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος αιτείται στο Δήμο Καστοριας την ανέγερση νέου Βυζαντινού Ναού στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος αιτείται στο Δήμο Καστοριας την ανέγερση νέου…