Επιστημονική ημερίδα στον Γράμμο με θέμα: «Ο Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση. Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ»

 

 

Η Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από το Γ. Μότσιο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Α. Λάζαρη,  Διδάκτορα  Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Ερμηνείας των Κειμένων – Ποιητή, τον Θ. Κούγκουλο, διδάκτορα Νέας ελληνικής φιλολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τον Γ. Μότσιο, Πρόεδρο, τον Γ. Παπαγρηγορίου, Αντιπρόεδρο, τα μέλη: Κ. Γκίτση, Χρ. Γραΐδη, Η, Μάνη, Π. Μάνιο, Δ. Στάθη, σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δήμο Νεστορίου, την ΕΔΙΑ 140-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,  την Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών συγκαλούν στο Γράμο, στη λίμνη Μουτσάλια στους πρόποδες της Πάνω Αρένας, Ν. Καστοριάς,  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση. Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ».

Δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 150 άτομα (στην πλειονότητά τους σπουδαστές) από Αθήνα και  Θεσσαλονίκη,  Κρήτη και  Πάτρα, Μεσολόγγι και  Άρτα, Γιάννενα και  Γρεβενά,  Κοζάνη, Σιάτιστα,  Νεστόριο κ.ά., γεγονός που αποδεικνύει την επιστημονική και ιστορική αναγκαιότητα σύγκλησης της παρούσας Ημερίδας με τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

 

Το βιβλίο του Γιάννη Μότσιου των 200 σελίδων:  ανθολόγιο ‘γραμιώτικης’ ποίησης, εισηγήσεις κ.ά. που εκδίδεται από το τυπογραφείο του ΠΙ,  θα μοιραστεί στους σύνεδρους.

Σημειώνει ο ίδιος:

 

«Θέλω να υπογραμμίσω την πετυχημένη απόφαση να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ημερίδας με ποιήματα αποκλειστικά για το Γράμο, στον ίδιο το Γράμο,  στις όχθες της   λίμνης Μουτσάλια, με φόντο τα περήφανα ξερά βράχια της Πάνω Αρένας του Ν. Καστοριάς .  Καθότι  η φύση συμμετέχει και εκφράστηκε στους στίχους για το Γράμο.

 

Η ποίηση του Γράμου ανήκει στους ελάχιστα  επιστημονικά  μελετημένους   χώρους από τη  φιλολογική έρευνα. Καιρός να τη  δώσουμε στην   κρίση και την αισθητική αξιολόγηση. Ο κύβος ερρίφθη. Οι πρώτες εξετάσεις θα δοθούν  στο Γράμο, στους πρόποδες  της Πάνω Αρένας. Ο Γράμος θα δεχτεί με καλοσύνη και με κατανόηση  ακροατές και θεατές όλων των ηλικιών και των παραδόσεων.  Για να τους πείσει ότι στα άγια χώματά του πολλοί είναι εκείνοι που έγραψαν αξιόλογους στίχους από το 1948 και μετά. Εγώ ξεχωρίζω εννιά. Από τους παλαιότερους και τους  εντελώς νέους:  αυτούς που έγραψαν στίχους για το Γράμο τον τελευταίο μήνα. Που πάει να πει ότι ο Γράμος δεν αποτελεί μουσειακή αξία,  αλλά και ζωντανή συνέχεια στους χώρους της τέχνης του λόγου.»

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/7/2020

 

Ώρα έναρξης: 12.00μ. -Λίμνες Αρένες (Μουτσάλια), νομός Καστοριάς

 

Ο  Γιάννης  Μότσιος, πρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής   κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Χαιρετισμοί:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Νεστορίου

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρόεδρος ΕΔΙΑ 1940-΄74 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Σίμος Ζαγκανίκας, Διευθυντής Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Γρεβενών

 

Εισηγήσεις:

 

Θανάσης Κούγκουλος,δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Ανδρέας Λάζαρης, δρ. Νεοελληνικής  Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων        Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Γιάννης Μότσιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ΓΡΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ.  «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ Θ’ ΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ /ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΛΑΛΙΑ»

 

 

Διαβάζουν αντιπροσωπευτικά κείμενα οι:

 

Αλέκα Ράπτη, Πόπη Πασχαλίδου, Σίμος Ζαγκανίκας, Γιώργος Πολονύφης.

 

Παίζουν οι μουσικοί:

 

Γιώργος Μπέλλος (κλαρίνο,  φλογέρα), Αλέξανδρος Μπέλλος (κιθάρα).

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/7/2020

-10.00 π. μ. Ξενάγηση στα υψώματα Τσάρνο- Φλάμπουρο και Γράμουστα.  Στο Τσάρνο έγιναν το πιο πιθανό οι πιο σκληρές μάχες στο Γράμο. Μπορεί και σε όλο τον Εμφύλιο.

Πώς  πάμε στο χώρο της εκδήλωσης:

 α) από την ΕΓΝΑΤΙΑ προς Καστοριά:

Έξοδος μετά την Καστοριά στην πινακίδα «Μανιάκοι» για Νεστόριο κι από τον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου προς Πεύκο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο. Περνάμε το γεφύρι του Σαρανταπόρου και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πριν το Πευκόφυτο υπάρχει πινακίδα δεξιά για Λίμνες Αρένες, χωματόδρομος(11,5 χλμ), (ειδικά επισκευασμένος για συμβατικά αυτοκίνητα). Προσοχή στις ταμπέλες! Η απόσταση από το χωριό Πεύκος μέχρι τις λίμνες Αρένες είναι περίπου 23 χλμ. και από το Νεστόριο μέχρι τον Πεύκο 17 χλμ,, σύνολο 40 χλμ από Νεστόριο.

β) από ΕΓΝΑΤΙΑ –Γρεβενά- Επταχώρι:

μετά τη γέφυρα του Σαρανταπόρου  3 περίπου χιλιόμετρα μετά το Επταχώρι) στρίβουμε δεξιά για Χρυσή και Πευκόφυτο (9,5χλμ), ενώ από Κόνιτσα, 2 χλμ πριν το Επταχώρι, στρίβουμε  αριστερά για Χρυσή – Πευκόφυτο.  Μετά το Πευκόφυτο στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο για Λίμνες Αρένες.

γ) μέσω χωματόδρομου,  από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων (13 χλμ.).

Διαμονή:

α) στον  ξενώνα  του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (απέχει 13 χλμ περίπου από τις λίμνες Αρένες,  τηλ. 24670 21853).

β) Σε ξενώνες και ξενοδοχεία στο Νεστόριο (24670.31114 / 69749.15233) και την Αετομηλίτσα (6974389788) – για τους Γιαννιώτες.

Από το Νεστόριο θα υπάρχει λεωφορείο το Σάββατο το πρωί για τη μετακίνηση στο χώρο της εκδήλωσης στις Λίμνες Αρένες.

γ) Διαμονή σε σκηνή δίπλα στις λίμνες Αρένες.

You May Also Like

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Ομάδας Εμπιστοσύνης Καστοριάς ως προς τη διοργάνωση των επερχόμενων εκλογών

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Ομάδας Εμπιστοσύνης Καστοριάς ως προς τη διοργάνωση των επερχόμενων…

Γιώργος Κασαπίδης για το Agrofest: «Καλύπτεται ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας της περιοχής»

Ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, δίνει το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών…

Παρουσίαση του έργου της Περιφερειακής Αρχής στη Μεσοποταμία από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Παρουσίαση του έργου της Περιφερειακής Αρχής στη Μεσοποταμία από τον Περιφερειάρχη Δυτικής…

Οδηγίες προστασίας για του πολίτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα από την Π.Ε. Καστοριάς

Οδηγίες προστασίας για του πολίτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα από την…

Δενδροφύτευση απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κωσταραζίου. (Φωτό)

Τα δένδρα βελανιδιάς ήταν δωρεά του Χρήστου Χρηστόπουλου.

Συλλήψεις 4 ατόμων κατά το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Μακεδονία

Συλλήψεις 4 ατόμων κατά το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Μακεδονία

Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς

  Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών…

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς για την επιστροφή ΦΠΑ

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς για την επιστροφή ΦΠΑ