Κύπρος: Η «μαύρη επέτειος» του Αττίλα – 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου

Με τον ήχο των σειρήνων όπως την 20η Ιουλίου του 1974, ξύπνησε σήμερα στις 5:30 το πρωί η Κύπρος. Ήταν η ώρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στις ακτές τις Κερύνειας, χωρίς να υπάρξει επαρκής αντίσταση, καθώς οι μάχιμες στρατιωτικές μονάδες είχαν αναλάβει να στηρίξουν το πραξικόπημα που είχε γίνει στις 15 Ιουλίου.

Σήμερα, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος επρόκειτο να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, καθώς συνεχίζεται για 4η ημέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στις 08:30, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι ή τα κενοτάφια των. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και την Βουλή των Ελλήνων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Καιρίδης.

Στις 10:00 θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης το ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την Τουρκική εισβολή.

Πλάνα από την τουρκική εισβολή του 1974

Χωρίς αντίσταση

Στα απομνημονεύματά του ο Τούρκος στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ, ο οποίος ήταν ο διοικητής της 39ης Μεραρχίας Πεζικού που αποτέλεσε το πρώτο κύμα της απόβασης στις ακτές της Κερύνειας είχε περιγράψει την ευκολία με την οποία αποβιβάστηκαν τα τουρκικά στρατεύματα.

«Αναρωτιέμαι σήμερα αν τότε εκείνη η ακτή είχε εμπόδια ή ήταν ναρκοθετημένη! Τι θα κάναμε; Ποια άλλη ακτή θα επιλέγαμε και θα ερευνούσαμε; Ήταν ποτέ δυνατόν αφού η επιχείρηση στην Κύπρο θα άρχιζε το πρωί της 20ης Ιουλίου, να ψάχναμε άλλη ακτή και να την ερευνούσαμε κιόλας; Υπήρχε επαρκής χρόνος;». Είναι προφανές ότι από τη μία οι Τούρκοι δεν είχαν προβεί σε επαρκή προπαρασκευή και από την άλλη οι ελληνικές δυνάμεις αν και ανέμεναν μια τουρκική κίνηση δεν είχαν προετοιμάσει την άμυνα.

Στην περιοχή που οι Τούρκοι έκαναν την απόβαση υπήρχαν δύο κυπριακά τάγματα πεζικού. Κανένα από τα δύο δεν κινητοποιήθηκε για να αντισταθεί στην απόβαση (αποβίβαση) των Τούρκων. Το 281 Τάγμα Πεζικού είχε σταλεί να κυνηγήσει τον Μακάριο που είχε διαφύγει από την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο και το άλλο είχε λάβει οδηγίες να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Παρά το ότι υπήρχε πλήρης αποδιοργάνωση, το 251 Τάγμα Πεζικού υπό τον αντισυνταγματάρχη Π. Κουρουπή που ακόμα είναι αγνοούμενος, άρχισε να χτυπάει τα τουρκικά στρατεύματα με ό,τι οπλισμό διέθετε. Την ίδια ώρα χωρίς εντολές από το Γενικό Επιτελείο από τα υψώματα του Πενταδάκτυλου άρχισαν και οι βολές πυροβολικού με προσωπική πρωτοβουλία του τότε υπολοχαγού Αντωνακόπουλου (αργότερα αρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή βρισκόντουσαν και κάποιες άλλες ελληνοκυπριακές δυνάμεις οι οποίες δεν αντέδρασαν γιατί δεν είχαν εντολές από το Γενικό Επιτελείο!

Εισβολή οπερέτα

Παρά τη σχεδόν ανύπαρκτη αντίσταση οι Τούρκοι καθυστέρησαν για ώρες να δημιουργήσουν προγεφύρωμα και να προχωρήσουν στην κατάληψη της Κερύνειας που βρισκόταν 8 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή Πέντε Μίλι που έγινε η απόβαση. Αν υπήρχε στοιχειώδης αντίσταση είναι πολύ σίγουρο ότι οι απώλειές τους θα ήταν τεράστιες και ενδεχομένως το εγχείρημα να έπαιρνε άλλη τροπή. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το πρώτο βράδυ της 20ης Ιουλίου οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις βρισκόντουσαν καθηλωμένες σε μια ακτίνα 400 μέτρων στις ακτές και δεν υπήρξε καμία αντεπίθεση. Αντιθέτως οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς χτυπούσαν άλλους στόχους και κατά τις μετακινήσεις τους αντιμετώπιζαν την τουρκική αεροπορία, η οποία κυριαρχούσε πάνω από την Κύπρο χωρίς καμία ελληνική παρουσία. Ακόμα και τα δύο υποβρύχια που είχε στείλει το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διατάχθηκαν να αλλάξουν πορεία και αντί να χτυπήσουν τον τουρκικό στόλο επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η ελληνική αεροπορία η οποία είχε προμηθευτεί προσφάτως αεροσκάφη Phantoms, δεν έδωσε άδεια απογείωσης και εμπλοκής.

46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Σπάνιο ντοκουμέντο ΕΡΤ

Θυσιάστηκαν και τίμησαν τη στολή τους

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο υποπλοίαρχος Ε. Τσομάκης και οι ναύτες και οι αξιωματικοί δυο παλιών τορπιλακάτων που βγήκαν στα ανοικτά της Κερύνειας για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό αποβατικό στόλο. Ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας και όμως την εκτέλεσαν.

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) με τεράστιες απώλειες άντεξε στην πρώτη φάση της εισβολής καταφέρνοντας να δημιουργήσει σημαντικό κόστος στις τουρκικές δυνάμεις. Ακόμα και όταν κατά την περίοδο της εκεχειρίας οι Τούρκοι επιχείρησαν να καταλάβουν το στρατόπεδο, το Γενικό Επιτελείο ζητούσε να μην υπάρξει απάντηση και να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν τήρησαν αυτοβούλως οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες βλέποντας τις τουρκικές δυνάμεις να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής. Ακολούθησε ο δεύτερος γύρος της εισβολής ο οποίος ήταν καθοριστικός. Η ΕΛΔΥΚ έδωσε άνιση μάχη και αποδεκατίστηκε αφού αφέθηκε χωρίς αεροπορική κάλυψη και κάλυψη πυροβολικού να αντιμετωπίσει μια επίθεση στην οποία οι Τούρκοι έριξαν τις καλύτερες δυνάμεις τους. Ακόμα και σε αυτή τη χαμένη μάχη της ΕΛΔΥΚ βρέθηκαν άνθρωποι όπως ο λοχαγός Σταυριανάκος που με νύχια και με δόντια πολέμησαν ακόμα και με ένα πιστόλι εναντίον αρμάτων. Στο αεροδρόμιο Λευκωσίας οι καταδρομείς που έφτασαν με τα αεροσκάφη ΝΟΡΑΤΛΑΣ από την Κρήτη, βρέθηκαν πριν ακόμα προσγειωθούν στο στόχαστρο των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς που νόμιζαν πως τα αεροσκάφη ήταν τουρκικά. Την ίδια ώρα στην Πάφο, ο πλωτάρχης Ε. Χανδρινός παρά το ότι δεν είχε διαταγές κανονιοβόλησε τον τουρκικό θύλακα και στη συνέχεια παραπλάνησε την τουρκική αεροπορία η οποία αναζητώντας το αρματαγωγό Λέσβος βύθισε δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Στιγμές ηρωισμού θυμούνται σήμερα οι κάτοικοι της Λευκωσίας η οποία μπόρεσε να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Ο τότε ταγματάρχης Δ. Αλευρομάγειρος με το 336 Τάγμα Πεζικού μπόρεσε να κρατήσει τις γραμμές και να καθηλώσει τους Τούρκους στα σημεία που βρισκόντουσαν και πριν την εισβολή (Πράσινη Γραμμή).

Στα υψώματα του Πενταδάκτυλου οι Μοίρες Καταδρομών κρατούσαν τις θέσεις τους και προωθήθηκαν πολλές φορές καταλαμβάνοντας το στρατηγικής σημασίας κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα που δεσπόζει της Κερύνειας. Σε μια από τις μάχες ο διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών ταγματάρχης Κατσάνης άκουσε να τον φωνάζουν με το όνομά του και νόμισε ότι επρόκειτο για Έλληνες. Μόλις σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει τον θέρισε μια ριπή και έμεινε νεκρός στα βράχια.

protothema.gr
You May Also Like

Β. Κικίλιας: Η στάση μας απέναντι στον κορονοϊό θα καθορίσει και την πορεία της νόσου

Β. Κικίλιας: Η στάση μας απέναντι στον κορονοϊό θα καθορίσει και την…

Περισσότεροι από 25 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα στη συγκέντρωση κατά του αντισημιτισμού

Περισσότεροι από 25 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα στη συγκέντρωση…

Τρεις ελληνίδες πλοιοκτήτριες στις 100 τοπ προσωπικότητες της ναυτιλίας για το 2021

Τρεις ελληνίδες πλοιοκτήτριες στις 100 τοπ προσωπικότητες της ναυτιλίας για το 2021

Τι συμβολίζει το νέο τατουάζ του Γιάννη Μπουτάρη

Το «χτύπημα» του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία

Δημοσκόπηση: Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος – Το χωριό και το σπίτι φίλων η πρώτη επιλογή όσων θα πάνε

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, οι μισοί Έλληνες δε θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι ενώ, και αυτοί που θα πάνε,…

H Λατινοπούλου σε ρόλο… αναλύτριας – «Χθεσινό τίποτα» ο Κασσελάκης – Όμορφη και στρέιτ η Αχτσιόγλου

Μια πολιτική ανάλυση… επιπέδου από την επικεφαλής της «Φωνής Λογικής» για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη «μονομαχία» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

Π.Δ.Σ.Ο.: Ο μεθοδευμένος θάνατος του «λογιστάκου» «Hannibal ante portas” ή αλλιώς « o Αννίβας προ των πυλών»

Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων

Καύσωνας «Κλέων»: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ- Πού και πότε θα δούμε 44άρια

Δείτε πως θα κινηθεί το νέο κύμα καύσωνα από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά;

  Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της…

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ