Πέτσας: «H Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της»

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

A.Εθνικά θέματα

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με  ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη  Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο  Διεθνές Δίκαιο. Η Κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.  Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Mark Esper.

Στο μεταξύ, η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Β. Μάτι

Σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, οι Έλληνες βιώναμε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο Μάτι, μια φωτιά που είχε ξεκινήσει  από την Πεντέλη, σάρωνε τα πάντα. Οι συγκλονιστικές εικόνες της αποφράδας εκείνης ημέρας παραμένουν απερίγραπτες. Εκατόν δύο νεκροί, δεκάδες εγκαυματίες, τραγικές ανθρώπινες ιστορίες. Καταστροφή περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος σε μια πανέμορφη περιοχή.

Οι αρμόδιες Αρχές παρέλυαν και η Κυβέρνηση προκαλούσε τον κόσμο επιδεικνύοντας κυνισμό και αναλγησία.  Την ίδια εκείνη νύχτα η τότε πολιτική ηγεσία, αντί να αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στο συντελούμενο δράμα, σκηνοθετούσε μια θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση. Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ το ΕΚΑΒ είχε ήδη παραλάβει τις πρώτες απανθρακωμένες σορούς και ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ζητούσε δεκάδες σάκους για σορούς, ο τότε Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν πως δεν ήξεραν για νεκρούς.  Και δεν ήταν μόνο αυτό.  Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οργάνωναν -τρεις μέρες αργότερα- έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας συνόψιζε την κυβερνητική γραμμή στη φράση «ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε λάθη».

Λίγους μήνες αργότερα ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- απειλούσε τον εμπειρογνώμονα του Σώματος προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες. Ισχυριζόταν -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία-  ότι είχε άνωθεν εντολές και οδηγίες από την τότε πολιτική ηγεσία. Και έφτανε στο σημείο να περιγράψει ανατριχιαστικές πρακτικές για σκόπιμη εγκατάλειψη καιόμενων περιοχών σε παιχνίδια εξουσίας, που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε Υπουργός αρνείται κάθε ανάμειξη και στρέφεται εναντίον εκείνων που δημοσίευσαν τα σχετικά δικαστικά έγγραφα.  Η υπόθεση, ωστόσο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και η έρευνά της θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της υπόθεσης. Το οφείλουμε στους νεκρούς μας.

Αλλά η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μνημόσυνο, ούτε μέρα κριτικής για τους ανεύθυνους-υπεύθυνους. Είναι μέρα που μας θυμίζει τι κάναμε εμείς, εδώ και ένα χρόνο, αλλά και τι μένει να γίνει, ώστε το Μάτι, από κόλαση, να ξαναγίνει παράδεισος.  Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, έσκυψε με υπευθυνότητα και ευαισθησία, στο πρόβλημα που άφησε πίσω της η εθνική τραγωδία. Καλύφθηκαν υγειονομικά οι εγκαυματίες, απαλλάχθηκαν οι πυρόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια, απομακρύνθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης και τέθηκε το θεσμικό πλαίσιο για ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο. Λύθηκαν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια και ξεκίνησε η απομάκρυνση αμιάντου από ιδιοκτησίες, καθώς και  η κατεδάφιση κατεστραμμένων κτιρίων.

Σήμερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι είναι έτοιμο.  Θέτει τις βάσεις για την επούλωση των πληγών που άφησε η εθνική τραγωδία.  Βάζει τέλος σε μία σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις. Προβλέπει διόδους  στην παραλία, που θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό χρώμα. Ορίζει προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές, όσο και από πλημμύρες. Και για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι, μετά από αίτημά τους, η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρατείνεται μέχρι 17 Αυγούστου 2020.

Γ. Για τη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-21 Ιουλίου

Μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, που διήρκεσε περίπου όσο η Σύνοδος της Νίκαιας πριν από 20 χρόνια -η μακρύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι ηγέτες κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου σε συμφωνία.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πετύχαμε να προχωρήσουμε με μία πολύ φιλόδοξη απάντηση στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μία σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα».

Η Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί:

1ον Ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

2ον Εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ.

3ον Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.

Σημειώνονται επίσης τα εξής:

– Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές, καθώς τo 70% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι που θα δεσμευθούν τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευθεί μέχρι το τέλος του 2023.

– Αποφασίστηκε αναδρομικότητα επιλεξιμότητας. Δηλαδή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οι σχετικές δράσεις που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, μπορεί να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ReactEU και του RRF, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν τους στόχους των αντίστοιχων προγραμμάτων.

– Τα δάνεια για την Ελλάδα (σχεδόν 13 δισ.) αφενός δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας και αφετέρου μπορούν να εγκριθούν με διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις κλασικές που αφορούν τον δανεισμό, για παράδειγμα, μέσω του ESM.

Δ. Κορονοϊός

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας και παράλληλα εντάθηκαν οι έλεγχοι στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 869 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 64 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 72 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.800 ευρώ.

Ε. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο

Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι προτεινόμενες αλλαγές ωφελούν την ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί προωθούν την αυτονομία και την ευελιξία της, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύουν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι προς το συμφέρον των μαθητών, γιατί οδηγεί σε πιο ελεύθερα και δημιουργικά ιδιωτικά σχολεία. Δίνει περισσότερες επιλογές για απογευματινές δραστηριότητες, με ευελιξία διαμόρφωσης του σχετικού προγράμματος, αλλά και δυνατότητα συμμετοχής μαθητών σε δραστηριότητες και το καλοκαίρι, εάν το επιθυμούν.

Είναι προς το συμφέρον των εκπαιδευτικών, γιατί δίνονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης, για την αύξηση του εισοδήματός τους. Θα μπορούν να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου. Θα μπορούν να απασχολούνται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης. Θα μπορούν να εργάζονται με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται πλέον με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι  συμβάσεις 2ετίας που τους οδηγούσαν σε δυσμενή θέση. Στόχος είναι να περάσει η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στη δημιουργική εποπτεία, και από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη.

Στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, σας ενημερώνω ότι με σχετική τροπολογία που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Η κατάθεση της τροπολογίας τώρα -και όχι τον προσεχή Σεπτέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- κρίθηκε απαραίτητη μετά τη χυδαία συμπεριφορά χθες στη Βουλή του κ. Μάρκου, βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Προέδρου μέχρι σήμερα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Μετά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ο Υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου, ο οποίος αρνήθηκε. Επειδή τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το θεσμό του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, προχωράμε στην άμεση αντικατάστασή του. Όσο για την ιδιότητα του βουλευτή, ας τον κρίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και οι σύντροφοί του.

ΣΤ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη νωρίτερα  σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την παρουσίαση της ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» που μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή. Πρόκειται για  μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αφορά στην αίτηση, την έκδοση και την κοινοποίηση της σύνταξης. Και συνιστά το πρώτο βήμα, μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.

Καλύπτει, σταδιακά, όσους βγαίνουν σε σύνταξη από εδώ και πέρα. Από σήμερα, η ψηφιακή απονομή σύνταξης θα αφορά τους αγρότες και όσους ζητούν μεταβίβαση συντάξεων λόγω θανάτου. Μέσα στο 2020 θα επεκταθεί η δυνατότητα απονομής για τις συντάξεις Αναπηρίας, και το 2021 και για τις υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Επίσης, δεν θα χρειάζεται καμία προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού από τον πολίτη, καθώς η άντλησή τους θα γίνεται  αποκλειστικά από την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, απελευθερώνει το δυναμικό του ΕΦΚΑ προκειμένου να ασχοληθεί με την ταχύτερη εκκαθάριση αιτήσεων που εκκρεμούν για συνταξιοδότηση.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 20:00 το βράδυ, θα παραστεί στην εκδήλωση της τεσσαρακοστής έκτης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

You May Also Like

Ανατροπή με τα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως…

Ρωσία: Μητέρες και σύζυγοι στρατιωτών καλούν τον Πούτιν να μη στέλνει τους άνδρες «στη σφαγή»

Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, επίστρατοι καλούνται να κάνουν τη δουλειά κομάντο

Αναστολές Απριλίου: Νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων μέχρι την Παρασκευή, για ποιους ΚΑΔ ισχύει

Αναστολές Απριλίου: Νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων μέχρι την Παρασκευή,…

Βάσεις – Πανελλήνιες εξετάσεις 2017: Βουτιά 500 και 1.000 μόρια. Ποιες σχολές… “γκρεμίζονται” και ποιες εκτινάσσονται

Πτώση των βάσεων ως και 500 μόρια στα Πολυτεχνία “Γκρεμίζονται” οι βάσεις…

Κορονοϊός – Πλεύρης: Τι απαντά μετά τη δήλωση για τη μετάδοση σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους

Table of Contents Hide Κορονοϊός – Πλεύρης: Τι απαντά μετά τη δήλωση…

Η τελική λίστα των 14 επαγγελματιών που βάζουν υποχρεωτικά POS

Όπως όλα δείχνουν, από μέρα σε μέρα,  η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών…

Παγώνη: Χωρίς τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Αυγούστου, θα γυρίσουμε πάλι πίσω (VIDEO)

«Σέβομαι τις προσωπικές απόψεις, αλλά να σεβαστούν τις επιστημονικές», είπε για τους…

Eξάρθρωση σπείρας που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – Έξι συλλήψεις

Σε 6 συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης, και στην ταυτοποίηση επιπλέον 5 μελών,…

«Είναι γραφική, πως την ανεχόμαστε;»: Το σχόλιο του Σταμάτη Γονίδη για την Ματίνα Παγώνη και η απάντησή της

«Είναι γραφική, πως την ανεχόμαστε;»: Το σχόλιο του Σταμάτη Γονίδη για την…

Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η αντίληψη ότι ζούμε πανδημία ανεμβολίαστων

Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η αντίληψη ότι ζούμε πανδημία ανεμβολίαστων