Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν –Κάνει καλό στην υγεία τους

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν –Κάνει καλό στην υγεία τους

Πρόσφατα ήρθαμε αντιμέτωποι σαν οικογένεια με την ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα. Ο Mini Me Θάνος υπέφερε από εκζέματα σε όλο του το σώμα και οι επισκέψεις στο δερματολόγο έγιναν συχνές. Κάτι από όσα μας είπε με σόκαρε και με αφύπνισε.

«Δεν έρχεται σε επαφή με τη φύση, δεν έρχεται σε επαφή με μικρόβια, με βρωμιές! Όλο αυτό επιβαρύνει την κατάσταση του! Η υπερβολική αποστείρωση που κάνουν οι μαμάδες τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει προβλήματα»

Δεν έκανα ποτέ υπερβολική αποστείρωση αλλά με πείραζαν οι βρωμιές πάνω στα μωρά μου. Θα τους απέτρεπα να λερωθούν ή δεν υπήρχε περίπτωση να τους αφήσω με αυτές. Όμως κάπως έτσι σταμάτησαν να με πειράζουν τα λερωμένα χέρια από τα χώματα. Δε με πειράζει να φάνε κάτι που έπεσε στο πάτωμα του σπιτιού μας. Είναι οκ να μοιραστούν το νερό από το μπουκάλι με έναν φίλο τους. Μάλιστα τους ενθαρρύνω κιόλας πλέον.

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν –Κάνει καλό στην υγεία τους

Ψάχνοντας το, διαπίστωσα ότι ο δερματολόγος μας είχε δίκιο. Η έκθεση σε ρύπους και μικρόβια βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Ο Jack Gilbert, Ph.D., επιστήμονας που μελετά τα μικροβιακά οικοσυστήματα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξέτασε τις επιπτώσεις των δυνητικών μικροβίων στα παιδιά για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη The New England Journal of Medicine.

Τα ευρήματα του για τις σχέσεις μεταξύ παιδιών και μικροβίων έχουν απίστευτο ενδιαφέρον. «Αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες από τις εκθέσεις στα μικρόβια ήταν πραγματικά ωφέλιμες. Για παράδειγμα αν γλείφετε την πιπίλα του μωρού σας που πέφτει στο πάτωμα και την δίνετε στο μωρό σας, τότε αυτό τονώνει πραγματικά το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θα γίνει ισχυρότερο εξαιτίας αυτού!»

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη ανησυχία με την υπερβολική αποστείρωση στα παιδιά σήμερα.

«Είναι καλό να πλύνετε τα χέρια των παιδιών εάν κυκλοφορούν ιώσεις ή γρίπη, αλλά αν αλληλεπιδρούν με ένα σκυλί και τους γλύψει, αυτό δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία του παιδιού.»

Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Για ποιο λόγο οι μικρές ποσότητες βρωμιάς και μικροβίων βοηθούν τα παιδιά;

Ο Gilbert είπε ότι τα κύτταρα ουδετερόφιλων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα μας γίνονται «γκρινιάρικα» και προ-φλεγμονώδη όταν περιμένουν να κάνουν κάτι. Έτσι, χωρίς έστω μικρές ποσότητες μικροβίων για να έχουν να παλέψουν, τα ουδετερόφιλα γίνονται «εκρηκτικά φλεγμονώδη». Όπως είπε, «Αυτό μπορεί να προκαλέσει άσθμα εκζέματα και συχνά τροφικές αλλεργίες».

Και μέχρι ποιο σημείο είναι οκ να λερώνονται; Μερικές ερωτήσεις που χρειαζόμουν απαντήσεις.

Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό για τα χέρια;

Ο Gilbert λέει όχι. Το ζεστό σαπουνόνερο είναι πολύ καλύτερο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Είναι οκ αν ένα παιδί φάει κάτι που έπεσε στο πάτωμα και έμεινε εκεί για παραπάνω από 5 δευτερόλεπτα; (κανόνας των 5 δευτερολέπτων που λέει ότι αν μείνει για 5′ είναι οκ να το φας)

Επειδή τα μικρόβια χρειάζονται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να προσκολληθούν στα τρόφιμα, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο μολυσμένη νομίζετε ότι είναι η επιφάνεια που έπεσε. Στα περισσότερα σπίτια με τυπική καθαριότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

mama.gr

You May Also Like

Πούτιν: Τρομερό να διδάσκονται τα παιδιά στη Δύση ότι ένα αγόρι μπορεί να γίνει κορίτσι

Πούτιν: Τρομερό να διδάσκονται τα παιδιά στη Δύση ότι ένα αγόρι μπορεί…

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι

Table of Contents Hide Μικροζυθοποιοί από όλη την Ελλάδα και gypsy brewers…

Η αστική ιερά μονή της Παναγίας Ακαταμαχήτου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Καστοριά Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Η αστική ιερά μονή της Παναγίας Ακαταμαχήτου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Καστοριά…

Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985…

«H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε… Ήμαστε μια…

Η Κιμωλία

Η Κιμωλία – Το βίντεο που έκανε όλο το κόσμο να δακρύσει

Αλ. Τσίπρας: Έχω ευθύνη ως αυριανός πρωθυπουργός. Και κοντοζυγώνει η ώρα

Αλ. Τσίπρας: Έχω ευθύνη ως αυριανός πρωθυπουργός. Και κοντοζυγώνει η ώρα

Γιατί το κολύμπι θεωρείται η καλύτερη γυμναστική; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί το κολύμπι θεωρείται η καλύτερη γυμναστική; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

«Ζει μέσα μου ένα τέρας που του αρέσει να σκοτώνει». Ο κατά συρροή δολοφόνος που βασάνιζε και σκότωνε τα θύματά του. Έστελνε προκλητικά γράμματα για να γίνει διάσημος

«Ζει μέσα μου ένα τέρας που του αρέσει να σκοτώνει». Ο κατά…

Πώς η στάση σώματος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία σου

Τι σημαίνουν για την υγεία σου και το χαρακτήρα σου οι στάσεις…