«Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης». Ποιος ήταν ο αληθινός «Μπιλ ο χασάπης» που υποδύθηκε ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Ο Σκορτσέζε, ετοίμαζε την ταινία επί 20 χρόνια

Το 2002 κυκλοφόρησε η ταινία «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, η οποία είχε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Σύμφωνα με την υπόθεση, στις αρχές του 1860 κι ενώ η Αμερική υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο, στη Νέα Υόρκη μια άλλη μάχη ξεκινούσε. Στα «Πέντε Σημεία» (Five Points) της Νέας Υόρκης οι συγκρούσεις των ντόπιων (γεννημένοι στην Αμερική απόγονοι Άγγλων προτεσταντών μεταναστών) με τους Ιρλανδούς και Ιταλούς μετανάστες έκανε την περιοχή πολύ επικίνδυνη. Στο κέντρο αυτών των αναταραχών εκτυλίσσεται η ιστορία του Άμστερνταμ Βάλον, γιο του αρχηγού των μεταναστών, που αφού βγαίνει από το ορφανοτροφείο αναζητά το φονιά του πατέρα του, τον Μπιλ τον “Χασάπη” για να πάρει εκδίκηση.

Ο Σκορτσέζε ήθελε να γυρίσει την ταινία από τη δεκαετία του ’70, όταν διάβασε το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1928. Το 1979 αγόρασε τα δικαιώματα και για τα υπόλοιπα 20 χρόνια προσπαθούσε να βρει τους παραγωγούς που θα χρηματοδοτούσαν την ταινία.

Τελικά, ο παραγωγός Χάρβει Γουάινστάιν, ανέλαβε την παραγωγή.

Με προϋπολογισμό 100.000.000 δολάρια, η ταινία άνοιξε στην 4η θέση με 9,4 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο. Οι συνολικές εισπράξεις στην Αμερική έφτασαν τα 77,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 193,7 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα η ταινία έκοψε 280.000 εισιτήρια πανελλαδικά και ήταν η 6η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για τη σεζόν 2002-2003.

Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σκεφτόταν τον Μελ Γκίμπσον ως Βάλον και τον Γουίλεμ Ντεφόε ως Μπιλ. Αργότερα, ο Σκορτσέζε πρότεινε τον ρόλο του Μπιλ στον Τομ Χανκς, ο οποίος τον απέρριψε επειδή θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ο δρόμος της απώλειας».

Τελικά, ο Λεονάνρτο Ντι Κάπριο υποδύθηκε τον Άμστερντάμ Βάλον, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις τον Μπιλ Κάτινγκ και η Κάμερον Ντίαζ την Τζένι Έβερντιν. Ήταν η πρώτη συνεργασία του Σκορτσέζε με τον Ντι Κάπριο, τον οποίο πρότεινε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που είχε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν.

Η πρώτη σκηνή ήταν εμπνευσμένη από μια φωτογραφία Ιρλανδών μεταναστών που τραβήχτηκε στον δρόμο Μέλμπερι το 1887 στη Νέα Υόρκη.

Ο Σκορτσέζε απευθύνθηκε σε ένα καθηγητή ιστορίας, προκειμένου να είναι σίγουρος ότι η υπόθεση ήταν βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες και τα ονόματα των συμμοριών προέρχονταν επίσης από πραγματικές συμμορίες, όπως οι Dead Rabbits, the Bowery Boys, και οι Forty Thieves, οι οποίες έδρασαν στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας του Μπιλ ήταν εμπνευσμένος από έναν πραγματικό αρχηγό συμμορίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1821 και ονομαζόταν Μπιλ Πουλ, γνωστός ως ο «χασάπης». Μάλιστα τα τελευταία λόγια του χαρακτήρα «Πεθαίνω αληθινός Αμερικανός» ήταν τα πραγματικά που είπε ο Πουλ πριν πεθάνει.

Οι ηθοποιοί έπρεπε να μιλάνε με ιδιαίτερη προφορά, καθώς υποτίθεται ότι ήταν μετανάστες. Για να μάθουν πώς μιλούσαν εκείνη την εποχή, άκουσαν μια ηχογράφηση του 1892 , στην οποία ο Ουόλτ Γουίτμαν απήγγειλε ένα ποίημα.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις μελέτησε επίσης την αμερικανική προφορά της εποχής και άκουγε Έμινεμ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Επίσης, προσέλαβε δύο ταχυδαχτυλουργούς που δούλευαν σε τσίρκο για να του μάθουν να χειρίζεται τα μαχαίρια και εργάστηκε σε κρεοπωλείο δυο Αργεντινών για να μάθει να κόβει το κρέας.

 Όταν πήρε τον ρόλο, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε στο Σέντραλ Παρκ με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, προκειμένου να συζητήσουν για τους χαρακτήρες τους.

Οι δύο τους είχαν καλή σχέση, ακόμη και όταν ο Ντι Κάπριο του έσπασε κατά λάθος τη μύτη σε μια σκηνή μάχης που είχαν μεταξύ τους. Ο Ντέι Λιούις δεν σταμάτησε το γύρισμα, παρόλο που πονούσε και επιβεβαίωσε τον λόγο που θεωρείται από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.



mixanitouxronou.gr

You May Also Like

Κανάκης: «Γυρνάμε στο Μεσαίωνα, να αρχίσουμε και τα βασανιστήρια. Τι προτιμάτε τη νικήτρια του Bachelor;»

Ο Αντώνης Κανάκης στον αέρα της εκπομπής “Ράδιο Αρβύλα”, χθες, Δευτέρα, σχολίασε την επίθεση…

Καλή σχολική χρονιά (και όχι μόνο)

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-17, θα ήθελα κι εγώ με…

“O CAPTAIN..MY CAPTΑΙΝ”, αφιερωμένο στους δασκάλους της Α΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς Κα Ρούλα και Κο Γιώργο

“O CAPTAIN..MY CAPTΑΙΝ”,  αφιερωμένο στους δασκάλους της Α΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού…

Η αληθινή ιστορία πίσω από το τηλεοπτικό «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Ο αλκοολικός γείτονας, οι εραστές της Λόρας και οι απατεωνιές του πατέρα. Πώς είναι και τι κάνουν σήμερα οι πρωταγωνιστές

Η αληθινή ιστορία πίσω από το τηλεοπτικό «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Ο…

Μύκονος: Μετέτρεψαν κυκλαδίτικο ξωκλήσι σε σπίτι

Ένα κυκλαδίτικο ξωκλήσι σε σπίτι μετέτρεψε ο ιδιοκτήτης του στην περιοχή της…

Γεώργιος Μπαμπινιώτης για Click Away: «Δεν είναι δύσκολο ούτε γελοίο να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές λέξεις»

Γεώργιος Μπαμπινιώτης για Click Away: «Δεν είναι δύσκολο ούτε γελοίο να χρησιμοποιούμε…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Εννιά παράξενα πράγματα που κάνει ως άμυνα το σώμα μας και δεν τα γνωρίζαμε

Παράξενα πράγματα: Τι κάνει ο οργανισμός για να μας προστατεύσει από ερεθίσματα…

Τι είδες πρώτο σε αυτή την εικόνα; Η απάντησή σου αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο φόβο σου

Τι είδες πρώτο σε αυτή την εικόνα; Η απάντησή σου αποκαλύπτει τον…

Μάθε στο παιδί σου να χάνει. Μη ζητάς να το κάνεις τέλειο

Δεν προλαβαίνουν να κλείσουν τα τέσσερα κι αρχίζουν μαθήματα αγγλικών. Κάνουν μπαλέτο…