Το αξιόλογο βιβλίο “Γραικοί στην Τασκένδη” της κ. Άννας  Παπαδημητρίου. Έκδ. 2019/Βιβλιοπαρουσίαση

 

Πριν από έναν χρόνο περίπου, τον Οκτώβριο του έτους 2019 κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε στην Καστοριά ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, που φέρει τον εύγλωττο τίτλο “Γραικοί στην Τασκένδη”, και τον υπότιτλο “Με τη σκέψη σε σένα πατρίδα” Το βιβλίο αυτό συνεγράφη απ’ την καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κ. Άννα Παπαδημητρίου, η οποία είναι σύζυγος του γνωστού ιατρού κ. Λάμπρου Κ. Παπαδημητρίου, που κατάγεται από τον Γέρμα Καστοριάς.

 

Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αυτοβιογραφικό και ιστορικό. Στις 400 πυκνογραμμένες σελίδες του παρουσιάζονται εναργώς αρκετά πολεμικά γεγονότα και τραγικά περιστατικά τής 10 ετίας 1940, η οποία ήταν ιδιαιτέρως καταστροφική για την πατρίδα μας. Παρουσιάζονται επίσης οι ένοπλοι αγώνες, τα βάσανα, οι κατατρεγμοί, οι θυσίες, αλλά και οι ελπίδες των ανταρτών στα βουνά της Ελλάδος, καθώς και στη μακρινή Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, όπου είχαν καταφύγει αυτοί μετά την ήττα τους στον Γράμμο και στο Βίτσι.

 

Ο γράφων Γιώργος Τ. Αλεξίου ανέγνωσα με ενδιαφέρον και προσοχή το περιεχόμενο τού εν λόγω βιβλίου, εντυπωσιάστηκα από τις αυτοβιογραφικές καταγραφές τής συγγραφέως του, και συγκλονίστηκα και συγκινήθηκα από τα ιστορικά στοιχεία και τις μαρτυρίες περί τού ανταρτοπολέμου (έτ. 1946-49), που περιλαμβάνονται στις σελίδες του. Για τους λόγους αυτούς το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους Έλληνες που έχουν ιστορικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα, και ιδιαιτέρως στους κατοίκους τού Γέρμα Καστοριάς, της ιδιαίτερης πατρίδας τού συζύγου τής συγγραφέως.

 

Γιώργος Τ. Αλεξίου