Πιείτε κρύο καφέ γιατί έχει 6 εντυπωσιακά οφέλη υγείας

Μπορεί στο εξωτερικό ο κρύος καφές να μην συνηθίζετε, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει άνθρωπος που το καλοκαίρι δεν απολαμβάνει έναν καλοφτιαγμένο φραπέ ή καπουτσίνο φρέντο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Αν και οι περισσότερες έρευνες επάνω στον καφέ επικεντρώνονται στα ζεστά ροφήματα καφέ, ο κρύος καφές, εκτός από δροσιά και εγρήγορση, έχει κάποια άγνωστα στους πολλούς οφέλη υγείας.

Αντί να χρησιμοποιείται ζεστό νερό για να αντλήσει τη γεύση και την καφεΐνη των κόκκων καφέ, οι ποικιλίες κρύου καφέ γίνονται με να βυθίζονται οι κόκκοι σε κρύο νερό για 12-24 ώρες. Αυτή η μέθοδος καθιστά το ρόφημα λιγότερο πικρό από τον ζεστό καφέ.

Τα 6 οφέλη που μπορεί να έχει ο κρύος καφές στην υγεία σας

  1. Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί τις τροφές, για να δημιουργήσει ενέργεια. Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Η καφεΐνη στον κρύο καφέ μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την απώλεια ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

  1. Μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση

Η καφεΐνη στον κρύο καφέ μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας κατάσταση. Η κατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, ειδικά σε άτομα με έλλειψη ύπνου. Η κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο κρύος καφές περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως καφεΐνη, φαινολικές ενώσεις, μαγνήσιο, τριγωνελίνη, κινίδια και λιγνάνες. Αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ωστόσο, η καφεΐνη πρέπει να είναι περιορισμένη ή να αποφεύγεται εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Ο κρύος καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 4-6 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα οφέλη μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά στον καφέ. Η τακτική κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Πολλές ενώσεις στον καφέ, όπως οι φαινυλινδάνες, καθώς και οι ενώσεις harman και nonharman, παρέχουν προστασία έναντι της νόσου του Alzheimer και του Parkinson. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου σας από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

  1. Μπορεί να είναι πιο εύπεπτος για το στομάχι σας σε σχέση με τον ζεστό καφέ

Ο κρύος καφές είναι ελαφρώς λιγότερο όξινος από τον ζεστό καφέ, αλλά περιέχει ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν το στομάχι σας από αυτή την οξύτητα. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει λιγότερα στομαχικά προβλήματα και παλινδρόμηση οξέος σε σχέση με τον ζεστό καφέ.

Πηγή: https://www.healthline.com

Επιμέλεια: iatropedia.gr

You May Also Like

Φούσκωμα στην κοιλιά: Γιατί σας συμβαίνει συχνά – Τι να φάτε για να φύγει

Φούσκωμα στην κοιλιά: Γιατί σας συμβαίνει συχνά – Τι να φάτε για…

“Έρχονται οι Γίγαντες”: Δείτε με τα παιδιά αυτό το εκπληκτικό stop motion animation για το “Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία”

“Έρχονται οι Γίγαντες”: Δείτε με τα παιδιά αυτό το εκπληκτικό stop motion…

Πώς θα φτιάξεις six-pack αθλητή παίζοντας χαλαρά με δυο αλτήρες

Ένας προπονητής, εξπέρ στις μεταμορφώσεις σώματος, αποκαλύπτει τις 3 ασκήσεις που θα…

Ποιες τροφές βοηθούν για μια καθαρή αναπνοή;

Ποιες τροφές βοηθούν για μια καθαρή αναπνοή;

Χειρουργοί μεταμόσχευσαν 3D εκτυπωμένο αυτί κατασκευασμένο από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς

Η ασθενής γεννήθηκε με συγγενή διαταραχή μικροτία, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση…

Κορωνοϊός και κακές συνήθειες: Μια νέα έρευνα για όσους τρώνε τα νύχια ή σκαλίζουν τη μύτη τους

Μια νέα έρευνα που εξετάζει διάφορες όχι και τόσο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές έχει μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα

Τι να κάνετε για τα σημάδια από ακμή και σπυράκια: Βασικός οδηγός

Τι να κάνετε για τα σημάδια από ακμή και σπυράκια: Βασικός οδηγός

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση…

Ενημέρωση του συλλόγου ”ἒμπνοος ” για τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροχωρίου ”ἒμπνοος ”