Δήμος Γρεβενών: Δρομολόγηση Δράσεων Προστασίας και Ασφάλειας των Υδάτων

Στο πλαίσιο των δράσεων που είναι σε εξέλιξη από τη Δημοτική Αρχή και με σκοπό την προστασία και ασφάλεια των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γρεβενών (ΔΕΥΑΓ), εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με απόφαση του Περιφερειάρχη κ.Γιώργου Κασαπίδη και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Γρεβενών και Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη, μια σειρά Πράξεων συνολικού προϋπολογισμού 488.705 ευρώ.

 

Αναλυτικότερα, η πρώτη δράση, με τίτλο “Δράσεις Προστασίας των Υδάτων ΔΕΥΑ Γρεβενών” κόστος 414.693 ευρώ, αφορά τη συγκρότηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των σημείων-πεδίων υδροληψίας (πηγών), που τροφοδοτούν το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, από κάθε είδους παράγοντα που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να μολύνει ή να αλλοιώσει επιφανειακά και υπόγεια νερά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ενεργειών, περιλαμβάνεται αναλυτική υδρογεωλογική μελέτη και καθορισμός ζωνών προστασίας.

 

Η δεύτερη δράση με τίτλο “Σχέδια Ασφάλειας Νερού ΔΕΥΑ Γρεβενών” κόστους 74.012 ευρώ, σχετίζεται με τη σωστή διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και πιο συγκεκριμένα με την ενδελεχή και συνεχή ποιοτική ανάλυση του νερού που θα στηρίζεται σε υδρογεωλογικά κριτήρια, εργαστηριακές αναλύσεις και χαρτογραφήσεις του συστήματος ύδρευσης.

 

Σημειώνεται ότι και οι δυο Πράξεις, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας “Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων” και έχουν ως σημείο αναφοράς τις λεκάνες απορροής των ποταμών.

 

Κύριος σκοπός τους είναι η ελαχιστοποίηση παρουσίας ρυπαντών στο πόσιμο νερό από την πηγή, η σωστή επεξεργασία του ύδατος ώστε να είναι κατάλληλο για πόση αλλά και η σωστή διανομή του στα δίκτυα ύδρευσης.

 

Από την πλευρά του ο κ.Δασταμάνης υπογράμμισε ότι οι προαναφερόμενοι σχεδιασμοί που βρίσκονται πλέον σε πορεία υλοποίησης έρχονται να “κουμπώσουν” με το μεγάλο τεχνικό έργο ύδρευσης του Κηπουρειού και των Πριονίων, προϋπολογισμού 3 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Φιλόδημος. Επιπλέον, εδώ, έρχεται να συνδεθεί και η δημοπράτηση του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης των Γρεβενών που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και μιλάμε για ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο προϋπολογισμού 9,2 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

 

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων και δράσεων που έχουν να κάνουν με την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους συνδημότες μας θα πετύχουμε, ως Δήμος Γρεβενών, την ορθότερη διαχείριση του πολυτιμότερου φυσικού μας πόρου που αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, το βασικό θεμέλιο μιας πραγματικά αειφόρου οικονομίας, επιλύοντας ταυτόχρονα χρόνια προβλήματα που εμπόδιζαν τη σωστή ύδρευση της πόλης και των χωριών μας» είπε ο κ.Δασταμάνης και τόνισε στο τέλος: «Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργο Κασαπίδη για την πολύτιμη βοήθειά του και την ουσιαστική συμβολή του στο να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα της τοπικής μας κοινωνίας».

 

You May Also Like

Η ιστορία του ιδιωτικού Αρχοντικού Σαχίνη στη συνοικία Απόζαρι Καστοριάς

Η ιστορία του  ιδιωτικού Αρχοντικού Σαχίνη στη συνοικία Απόζαρι Καστοριάς

Ενημέρωση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς

Ενημέρωση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης…

Τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου των Νεομαρτύρων από τον Καστορίας Σεραφείμ

Τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου των Νεομαρτύρων από τον Καστορίας Σεραφείμ

Ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου για τα παράβολα

Για την διευκόλυνση των μελών του Συλλόγου

Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς: Υποβολή προσφορών για συνεργεία καθαρισμού

Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς: Υποβολή προσφορών για συνεργεία καθαρισμού

Τεράστια η ανταπόκριση των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς στη δράση “Φτύσε για κάτι που αξίζει Νο3 και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν”

Από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου  ξεκίνησε η δράση “Φτύσε για κάτι που…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 3ND SMIXI FOREST FESTIVAL, PART 1

Παρουσίαση των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στο 3nd Smixi Forest Festival στο…

«Βόμβες» κατά Ερντογάν από Αμερικανό διπλωμάτη: Το έχει παρατραβήξει, είναι πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ

«Βόμβες» κατά Ερντογάν από Αμερικανό διπλωμάτη: Το έχει παρατραβήξει, είναι πονοκέφαλος για…