Με μεγάλη επιτυχία και άψογο συντονισμό πραγματοποιήθηκε η μεγάλη άσκηση πολιτικής προστασίας,   η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, το πρωί της Δευτέρας, στο 2ο και 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και των Διασωστικών Ομάδων.

dsc07936Το σενάριο της άσκησης, πέτυχε υψηλό βαθμό ρεαλισμού κι έδειξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων όσων επιχειρούν στην πολιτική προστασία. Η Άσκηση είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έδινε βαρύτητα και στρεφόταν στην προστασία και στην εκπαίδευση και των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μία σημαντική μερίδα πληθυσμού για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί ειδική μέριμνα σχετικά για την προστασία τους. Πρωταγωνιστές λοιπόν ήταν και αυτοί οι μαθητές καθώς και όλα τα παιδιά, όπως είναι και πρωταγωνιστές και στην ίδια τη ζωή.

dsc07889Την άσκηση παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος εξήρε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την παραδειγματική δουλειά που κάνει στην πολιτική προστασία, σχεδιάζοντας μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Γενικός τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκφράζω μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αυτό το μήνυμα που πήρα εδώ, της καθολικής προσβασιμότητας σε όλους και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, λαμβάνοντας ως πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα για να έχουν την ασφάλεια και την προστασία, να το μεταφέρω και στις άλλες περιφέρειες. Αυτή η άσκηση που αποτελεί πρωτοπορία για τη χώρα αλλά και εκτός αυτής, θα σταλεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διότι ακόμη και η Ευρώπη δεν έχει κάνει ανάλογες ασκήσεις».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με αναπηρία που αποτελούν μέρος της κοινωνίας, στο πολύτιμο κεφάλαιο των εθελοντών και της κοινωνίας των πολιτών που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία και στο οποίο θα βασιστεί το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, ενώ ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης από Γ’ Σταθμό σε Α’, ένα αίτημα 20ετίας που σήμερα  υλοποιείται, και αυτό σημαίνει περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότεροι αξιωματικοί και με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

dsc07797Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Κάτανας, που είχε και τη γενική ευθύνη της άσκησης, τόνισε: «Στόχος είναι η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ομάδων, η μεταξύ τους συνεργασία και η συνεργασία τους με τους κρατικούς φορείς. Έχουμε χρέος να εξετάσουμε και να εντοπίσουμε στρατηγικές που θα είναι αποτελεσματικές για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ουσιαστικά θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο κοινωνικής ένταξης και συμμετοχικότητας. Άλλωστε, η επιμόρφωση και η συμπληρωματική εκπαίδευση, αποτελούν μία διαρκή προτεραιότητα που έχει σαν στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδιών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στόχος μας, η βέλτιστη ενεργοποίηση της «Κοινωνίας των Πολιτών». Της κοινωνίας όμως, όλων των πολιτών με και χωρίς αναπηρία. Αυτό είναι το ζητούμενο και το κοινωνικό όραμα για μας».

Ο κ. Κάτανας έκανε δύο σημαντικές προτάσεις που βρήκαν σύμφωνο τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Να ενταχθεί το μάθημα πολιτικής προστασίας στα σχολεία και να συμπεριληφθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

Στην πραγματοποίηση της άσκησης συνέβαλαν οι: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, ως ο επιχειρησιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας, το ΕΚΑΒ/ Παράρτημα Κοζάνης, η ΕΔΟΠ Πτολεμαΐδας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Παράρτημα Κοζάνης, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Κοζάνης, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ο Ερυθρός Σταυρός/ Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η 9η Ταξιαρχία, η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, η Τροχαία Κοζάνης, η Δημοτική Αστυνομία, η Έλλη Θεοδωρίδου (μακιγιάζ ηθοποιών), το 2ο  και 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, το ΚΕ.Δ.ΔΥ. Κοζάνης και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, που συμμετείχε σε άσκηση για πρώτη φορά.

Την άσκηση παρακολούθησε αρκετός κόσμος και πολλοί μαθητές που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας από το σεισμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.