Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων – Μίσος από Τουρκία και Ιράν – Χαρά από Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Άμπου Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει εδάφη της Ιουδαίας (Δυτικής Όχθης), σύμφωνα με τα Εμιράτα.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι «η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει αναβληθεί αλλά το Ισραήλ δεν έχει αποποιηθεί αυτή την πιθανότητα».

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στη Μέση Ανατολή

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή στη Μέση Ανατολή η συμφωνία ΗΠΑ- Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- ΗΑΕ.

Άμεσα προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σαμάρειας -μίας εκ δων δύο επίμαχων περιοχών, η δεύτερη είναι η Ιουδαία- έκανε λόγο για «απάτη του αιώνα».

Την αντίθεσή της εξέφρασε, επίσης και η Χαμάς, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης να υποστηρίζει ότι η συμφωνία: «εξυπηρετεί το αφήγημα των Σιωνιστών».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων.

Αναλυτικά τι προβλέπει η Συμφωνία:

– Εγκατάσταση πρεσβειών εκατέρωθεν.

– Στενή συνεργασία σε επενδύσεις, ενέργεια, περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονωϊου.

– Στη δέσμευση του Ισραήλ ότι δε θα προχωρήσει σε προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η αντίδραση της Τουρκίας: Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει τα ΗΑΕ

Η Τουρκία δήλωσε πως η Ιστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ την «υποκριτική συμπεριφορά» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή κυβέρνηση σωστά αντέδρασαν έντονα για τη συμφωνία, η οποία αλλάζει τη σειρά των προτεραιοτήτων στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, από την παλαιστινιακή υπόθεση στη μάχη εναντίον του Ιράν.

«Η ιστορία και η συνείδηση των λαών της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ αυτή την υποκριτική συμπεριφορά των ΗΑΕ, που προδίδουν την παλαιστινιακή υπόθεση προς χάριν των στενών συμφερόντων τους», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι τα ΗΑΕ, με μια μονομερή ενέργεια, προσπαθούν να απομακρυνθούν από το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο (2002) που επεξεργάστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμoς.

»Δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο πιστευτό ότι αυτή η τριμερής διακήρυξη πρέπει να παρουσιάζεται ως υποστηρικτική της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέδραμε στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η Τουρκία έχει διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για σειρά ετών.

Το 2010 Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν δέκα Τούρκους ισλαμιστές ακτιβιστές που επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την εξουσία ασκεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ιράν: Επικίνδυνη και παράνομη η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ιράν δήλωσε πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι «επικίνδυνη και παράνομη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το επαίσχυντο μέτρο του Άμπου Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα συνεχάρη «ολόθερμα» Ισραήλ και Εμιράτα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του συνεχάρη «ολόθερμα τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.

»Η συμφωνία αυτή», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική και εποικοδομητική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποτελεί νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

»Ευχόμαστε το μεγάλο αυτό βήμα να αποτελέσει παράλληλα θεμέλιο λίθο για την εδραίωση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ελληνική διπλωματία.

ΠΗΓΗ:tribune.gr

You May Also Like

Ολλανδία: Τι την κάνει μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Ολλανδία: Τι την κάνει μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Η Ισπανία στέλνει στη Eurovision τον “κλώνο” της Φουρέιρα

Ο εθνικός τελικός της Ισπανίας για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision πραγματοποιήθηκε χθες στη…

Μ. Βρετανία: Νοσοκόμα κατηγορείται ότι σκότωσε οκτώ βρέφη

Μ. Βρετανία: Νοσοκόμα κατηγορείται ότι σκότωσε οκτώ βρέφη

«Το πιο μικρό σπίτι στη Νέα Υόρκη»: Το βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου και εξόργισε τους πάντες (vid)

Ένα πρόσφατο βίντεο του TikTok παρουσιάζει «το μικρότερο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης»

Πράγα: Συγκλονίζει καθηγητής – Γιατί ένα τέτοιο άτομο είχε άδεια οπλοφορία, πού βρήκε τόσα όπλα

Πώς σώθηκε ζευγάρι Ελλήνων

G7: Διπλάσιες οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από του κορωνοϊού

G7: Διπλάσιες οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από του κορωνοϊού

Κομισιόν: 90 εκατομμύρια ενήλικοι Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Κομισιόν: 90 εκατομμύρια ενήλικοι Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα