Χρυσός στα ελληνικά σκουπίδια: Κινεζικές επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. €

Από το «χρυσό πιάνεις κάρβουνο γίνεται» στο «σκουπίδια πιάνεις χρυσός γίνεται». Ο λόγος για ένα δισ. ευρώ από την Κίνα που αναζητεί σήμερα επενδύσεις, μόνο στα απορρίμματα, στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φλωράς, διευθυντής της BELT AND ROAD ASSOCIATES, μετά τη διοργάνωσε πρόσφατα δυο διαδικτυακά φόρουμ που απευθύνθηκαν σε Κινέζους επενδυτές, ήδη διαγράφεται πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα.

Στην ενέργεια, όπως εξήγησε, το κινεζικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα αιολικά έργα και στα έργα που σχετίζονται με τα σκουπίδια. «Χωρίς καμία επιφύλαξη θα πω ότι τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ από την Κίνα αναζητεί σήμερα επενδύσεις στα σκουπίδια στην Ελλάδα. Προσφέρουν κάθε είδους τεχνολογία και προνομιακή χρηματοδότηση κάθε έργου παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα. Από τις διάφορες συζητήσεις που κάνω με τους Κινέζους, μου έχει κάνει εντύπωση η πρόταση για τη χωματερή στη Φυλή, μια πρόταση αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Μια επένδυση που θα είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν, κυριολεκτικά, όλα τα σκουπίδια της χωματερής και να αποδοθεί ο χώρος ως ένα πάρκο στο μέλλον, ενώ με την παραγωγή ενέργειας θα υπήρχε και οικονομικό όφελος για τα εμπλεκόμενα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον, συνέχισε ο κ. Φλωράς, υπάρχει για τα έργα υποδομής. «Μετά τα δυο φόρουμ έχουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο έργο της Καβάλας, την αποθήκη για το φυσικό αέριο, καθώς και στο έργο της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τα σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ. Μην ξεχνάμε ότι διακαής πόθος των Κινέζων είναι η “γραμμή” Ελλάδα – Ευρώπη, ως τμήμα του CHINA – EUROPE CONTINENTAL EXPRESS» όπως είπε.

Ο κ. Φλωράς συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι στο φόρουμ που διοργανώθηκε στις 29 Ιουλίου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα τα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με την έρευνα και την τεχνολογία. «Στόχος είναι να ενημερωθούν οι επενδυτές ότι η χώρα μας έχει σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας. Τα περιθώρια προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα στο R&D, είναι τεράστια. Και ο λόγος που δεν έχουμε τις επενδύσεις που μπορούμε να έχουμε σε αυτό τον τομέα, την ώρα που δισ. ευρώ κινέζικες επενδύσεις κατευθύνονται σε ανάλογες εταιρείες σε πολλές άλλες χώρες, είναι ότι δεν μας ξέρουν. Δεν ξέρουν τις δυνατότητές μας, δεν ξέρουν τα πρότζεκτ. Στα σχέδιά μας είναι η συστηματική ενημέρωση στους Κινέζους για τις επενδυτικές ευκαιρίες στο R&D», υπογραμμίζει ο κ. Φλωράς.

ΠΗΓΗ:fokidanews.gr

You May Also Like

Περιφέρεια Αττικής-ΕΔΣΝΑ παρέδωσαν περίπου 30.000 μάσκες και αντισηπτικό υλικό σε 141 γηροκομεία σε όλη την Αττική

Περιφέρεια Αττικής-ΕΔΣΝΑ παρέδωσαν περίπου 30.000 μάσκες και αντισηπτικό υλικό σε 141 γηροκομεία…

Ηπατίτιδα – Λάρισα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη

Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, η 16χρονη δεν νοσεί…

Καθαρά Δευτέρα 2024: Ανατροπή με την αργία – Τι θα ισχύσει τελικά

Στις 18 Μαρτίου θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα αλλά υπάρχει… ανατροπή!

Ράδιο Αρβύλα: Τι έγραψε ο Χρήστος Κιούσης για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Ράδιο Αρβύλα: Τι έγραψε ο Χρήστος Κιούσης για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Μπακογιάννης για εκδήλωση Πρωτοχρονιάς: Το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα χρόνια

Μπακογιάννης για εκδήλωση Πρωτοχρονιάς: Το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα…

Σάλος από τις δηλώσεις ιερέα: Τα εμβόλια mRNA δεν είναι εμβόλια [βίντεο]

Σάλος από τις δηλώσεις ιερέα: Τα εμβόλια mRNA δεν είναι εμβόλια [βίντεο]

Αντώνης Δαγκλής: Ο αιμοσταγής Δράκος με το Πριονί – Έπνιξε τρεις γυναίκες τις τεμάχισε και δεν γλύτωσε ούτε ο ίδιος από τη μανία του

Table of Contents Hide Αντώνης Δαγκλής: Ο αιμοσταγής Δράκος με το Πριονί…

Οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αίτηση ΟΣΔΕ 2016 και ενημέρωση για την μεταβίβαση δικαιωμάτων

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) 2016 πρέπει να υποβληθεί εμπρόθεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι…

Σκληρές εικόνες στη Λαμία: Χτυπούσε γυναίκα στη μέση του δρόμου – «Φοβάμαι ότι θα με σκοτώσει»

Αναζητείται ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακώσει τη…

Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι…