Βάσεις 2020: Τι δείχνουν τα στατιστικά – Πλησιάζουμε την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων

Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώνονται οι βάσεις την επόμενη εβδομάδα – Τι δείχνουν τα στατιστικά – Αναμένεται πτώση βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων – Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση

Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος της εν λόγω εβδομάδας.

Με μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελλαδικών, μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Πανελλαδικές : Βουτιά των βάσεων 2020 στις ιατρικές σχολές
Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας από την Παρασκευή 28 του μήνα η και την επόμενη εβδομάδα.

Πτώση βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, που μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος, κατά την τελική βαθμολογική αξιολόγηση μιας χρονιάς που κυριολεκτικά «πάγωσε» στη μέση της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένουμε φέτος τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.

Ετσι, με την πρόβλεψη μιας γενικής καθοδικής πορείας των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ, μπαίνουμε στην εβδομάδα ανακοίνωσης των τελικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα όμως πονοκέφαλο έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία φέρεται ότι δικαιώνει τους γονείς των μαθητών που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα φέτος το καλοκαίρι και έλαβαν συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Φαίνεται ωστόσο ότι ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού ήταν λάθος, καθώς επελέγη η μέθοδος του γενικού μέσου όρου σε όλες τις σχολές, ενώ σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση θα ήταν πιο δίκαιο να προσδιορίζεται ανά περίπτωση.

Κατά τα άλλα και όπως προαναφέρθηκε, φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών όπως γενικότερα στις Σχολές Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν τις σχολές αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Αντίθετα, μικρή πτώση βάσεων αναμένεται στις Νομικές Σχολές.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων, που θα επιφέρει μάλιστα εντυπωσιακό αριθμό ισοψηφίων στις βαθμολογίες, του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και της μείωσης του αριθμού των διαγωνιζομένων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Σπουδές Υγείας.

Βάσεις 2020: Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται:

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.
Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Σοκ στη Λάρισα: Μπήκε στο καφενείο, πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του

Γυναίκα 43 ετών πυροβολήθηκε από τον σύζυγό της, μέσα στο μαγαζί, όπου…

Κακοκαιρία Daniel: Φίδι 2,5 μέτρων βγήκε μέσα από τα νερά στον Παλαμά

Κάτοικος της περιοχής ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με το μεγάλο φίδι.

Μεντβέντεφ: Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο…

Πρόταση για ταυτόχρονο άνοιγμα καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων!

Πρόταση για ταυτόχρονο άνοιγμα καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων!

ΟΑΕΔ: Παράταση ημερομηνίας λήξης για 113.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού

ΟΑΕΔ: Παράταση ημερομηνίας λήξης για 113.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού

Σήμερα οι πρώτες πληρωμές του Market Pass (πίνακας με τα ποσά)

Θα λάβουν χρήματα μόνο όσοι ζήτησαν να πιστωθεί η ενίσχυση σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Την άλλη εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές για τις ψηφιακές κάρτες.

Επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ: Η Γαλλία εκφράζει την «ανησυχία» της

Η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση που βάφτισε «Γαμψό…

Αντάρτικο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Oι Εμποροι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους

<<ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ>>!