Θ. Καρυπίδης: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αρκεί να περιοριστούν οι ακραίες φωνές»  

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καστοριάς, η 20161107_121806ενημερωτική ημερίδα του έργου «G.AL.E.T. – Greece/Albania Energy Tourism», στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2016». Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλους,  ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου, η εντεταλμένη σύμβουλος  διακρατικών προγραμμάτων της Περιφέρειας Αμαλία Κούσκουρα, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Λίγα λόγια για το έργο G.AL.E.T. – Greece/AlbaniaEnergyTourism

new2Το  έργο G.AL.E.T., σχεδιάστηκε με λεπτομέρεια και μεθοδικότητα με απώτερο σκοπό να προετοιμαστεί μια πρόταση που να επιδείξει ωριμότητα για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού. Στο εταιρικό σχήμα του G.AL.E.T. συμμετέχουν οι εξής φορείς: Η Περιφέρεια Ηπείρου ως Συντονιστής Εταίρος από την πλευρά της Ελλάδας, το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας ως Συντονιστής Εταίρος από την πλευρά της Αλβανίας, η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων. Συγχρηματοδοτείται κατά 75%, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς πόρους για τους Έλληνες εταίρους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Αλβανούς εταίρους είναι 85% και 15%.

new1Τα επιδεικτικά έργα που  υλοποιήθηκαν  από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σταθμού φόρτισης δώδεκα ηλεκτρικών ποδηλάτων και την προμήθεια δεκαπέντε συμβατικών ποδηλάτων. Τα ποδήλατα αυτά, θα τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης, ούτως ώστε να παροτρύνουν τους επισκέπτες και τους τουρίστες να περιηγηθούν περιφερειακά της λίμνης της Καστοριάς, με έναν οικολογικό τρόπο.

Επίσης, το έργο, περιλαμβάνει την προμήθεια ενός ηλιακού σκάφους, το οποίο θα 20161107_121849κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η χωρητικότητα του σκάφους είναι στα οχτώ άτομα. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται οικοπεριηγητικές διαδρομές στις παραλίμνιες περιοχές της Καστοριάς.

Στόχοι του έργου GALET είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του ενεργειακού τουρισμού και η ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και των τουριστών.

Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στα 4.102.901,27 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.660.000,00 ευρώ αντιστοιχούν στην ελληνική πλευρά και τα 1.442.901,27 στην Αλβανική. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στις 268.205,88 ευρώ.

Και το όνομα αυτού… “Κάρανος”

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε και ο αγιασμός του ηλιακού σκάφους, από το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ. Εν συνεχεία ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Σωτήρης Αδαμόπουλος, προέβη στην ονοματοδοσία του. Επέλεξε το όνομα “Κάρανος», όπου σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν ο γενάρχης του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας. Ο Κάρανος ξεκινώντας από το Άργος της Πελοποννήσου και ιδρύοντας τις Αιγές, αποδεικνύει την από αρχαιοτάτων χρόνων σχέση της Μακεδονίας με τη Νότια Ελλάδα και ως εκ τούτου την ελληνικότητα της Μακεδονίας.  Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος έγιναν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη.

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα παρουσίασης του Διασυνοριακού Προγράμματος G.AL.E.T.,  όπως επίσης και ο αγιασμός και η ονοματοδοσία του ηλιακού σκάφους. Ενημερωτικά, το εν λόγω πρόγραμμα, αφορά ένα ποσό περίπου 268.000 ευρώ, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των συμβατικών και των ηλιακών ποδηλάτων, όπως επίσης και του ηλιακού σκάφους. Επίσης, αλλάξαμε και ορισμένα κουφώματα του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, έχοντας ως σκοπό τη μερική ενεργειακή αναβάθμισή του. Πιστεύω, πως όλες οι δράσεις που υλοποιήθηκαν, ήταν απαραίτητες», δήλωσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, θέλησε να συγχαρεί όλες τις υπηρεσίες και του εμπλεκόμενους Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και  να περάσει ένα σημαντικότατο μήνυμα «Τα διακρατικά προγράμματα έχουν ως στόχο τη διεύρυνση και τη καλή γειτονία.   Η επιτυχία του εκάστοτε προγράμματος, επιτυγχάνεται όταν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ήθελα να στείλω, ένα μήνυμα προς τους Αλβανούς γείτονές μας. Η αναπτυξιακή τους πορεία, περνάει  μέσα από τη χώρα μας. Για αυτό θα πρέπει να σέβονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ομογένεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με όλες τις Π.Ε. της χώρας μας, αλλά και με την Αλβανία, σε μια προοπτική ανάπτυξης κοινών συνεργασιών.  Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αρκεί να περιοριστούν οι ακραίες φωνές».

 Ποία είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου;

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το έργο “G.AL.E.T. – Greece/Albania Energy Tourism”, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα είναι τα ακόλουθα:

  • Η παρουσίαση έργων σε ανοιχτούς χώρους, εγκαταστάσεις και κτήρια σημαντικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που χαρακτηρίζονται από υψηλή τουριστική κίνηση και χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, με άμεση πολλαπλασιαστικότητα των αποτελεσμάτων, δεδομένων των πολυάριθμων επισκεπτών και της τουριστικής ανάπτυξης.
  • Ανάπτυξη των υποδομών του πράσινου τουρισμού, ο οποίος οδηγεί σε τουριστική ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας .
  • Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές του Έργου, καθορίζοντας ως σημείο εκκίνησης τα κατάλληλα έργα και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες οικονομικές ευκαιρίες (JESSICA, ELENA, κλπ).
  • Πολυδιάστατη συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το “Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020”.
  • Συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και στην Αλβανία.
  • Ecomobility και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
  • Επιδεικτικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην Αρχιτεκτονική τριών κτηρίων στην Αλβανία: Vlora, Korca, Cjirokaster (υλικά, τεχνολογίες και τεχνικές).

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Απόφαση για το μέγιστο αριθμό αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ανά έδρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Απόφαση για το μέγιστο αριθμό αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ανά έδρα,…

Υγιές συκώτι και στις γιορτές: Γιατί το όργανο αυτό είναι πολύτιμο και πώς θα το προστατέψεις

Table of Contents Hide Υγιές συκώτι και στις γιορτές: Γιατί το όργανο…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ο κ. Αυγενάκης να αποζημιώσει εδώ και τώρα τους πληγέντες αγρότες»

ο μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο με τη νίκη του κ. Κουρέτα.

ΟΑΕΔ: Επτά νέα προγράμματα για 22.500 ανέργους μέσα στο καλοκαίρι

Για τα επτά νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν σε 22.500 ανέργους…

ΟΡ.ΜΗ. Βιτσίου: ‘’ Έχει έρθει η ώρα που θα πρέπει ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε στα μπλόκα των αγροτών ‘’

Το μήνυμα απευθύνεται στους αγρότες – και όχι μόνο – που “αγωνίζονται”…

Συνελήφθη 37χρονος στην Κοζάνη για καλλιέργεια -30- δενδρύλλιων κάνναβης σε εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας και κατοχή 3 κιλών και 282 γραμμαρίων κάνναβης

Συνελήφθη 37χρονος στην Κοζάνη για καλλιέργεια -30- δενδρύλλιων κάνναβης σε εργαστήριο υδροπονικής…

Στέργιος Αδάμ: «Φασιστικό δεν είναι το πατριωτικό, το χριστιανικό και το ελληνικό»

Στέργιος Αδάμ: «Φασιστικό δεν είναι το πατριωτικό, το χριστιανικό και το ελληνικό»

Η Χορωδία της Ορεστίδος έψαλε και φέτος τα Κάλαντα.Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!

Η Χορωδία της Ορεστίδος έψαλε και φέτος τα Κάλαντα.Χρόνια πολλά και καλά…

Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς: Ενημέρωση κοινού σχετικά με τις προφυλάξεις για το κοροναϊό Covid 19

Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς: Ενημέρωση κοινού σχετικά με τις προφυλάξεις για το κοροναϊό…