Πέτσας: Η απόφαση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι επιστημονική και όχι πολιτική

Σημαντική πρόκληση χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων με ασφάλεια για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και συνολικά την κοινωνία.

Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στηρίζονται στην ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε όσα γίνονται σε άλλες χώρες, στην εμπειρία από το άνοιγμα των σχολείων την άνοιξη και στις οδηγίες των ειδικών.

Η βασική διαφορά από το άνοιγμα των σχολείων την άνοιξη είναι η χρήση μάσκας, επισήμανε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η απόφαση για τη χρήση της είναι επιστημονική και όχι πολιτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών, όπως λένε ξεκάθαρα οι ειδικοί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Ο ιός είναι ανάμεσά μας, χρέος όλων να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, επισήμανε ο κ. Πέτσας αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Στην προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό – που αφορούσε το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου – αναφερόταν ότι ο δείκτης «Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα». Στην Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85. Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή. Επίσης, στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε πως «παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού, ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ, ποσοστό 10% – 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Αναφορικά με τη σημερινή κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανεκδιήγητη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ενώ ψηφίζει «παρών» κι έκανε λόγο για αναίτια καθυστέρηση.

Δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα.

Οι δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης» ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

Και επισήμανε: «Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».

Το τηλεφώνημα Τραμπ

Με αναφορά στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

newsbeast.gr

You May Also Like

5 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας

5 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών από…

Οδηγίες για την πρόληψη και την προστασία από τον SARS-CoV-2 στα σχολεία

Οδηγίες για την πρόληψη και την προστασία από τον SARS-CoV-2 στα σχολεία

Α. Πελώνη: Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί

Α. Πελώνη: Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί

Πλεύρης για επίταξη γιατρών: Θα γίνει μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφθούν τα κενά – Τι είπε για νέα μέτρα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι…

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας

Πότε διαγράφονται πρόστιμα για ανεξόφλητα Τέλη κυκλοφορίας για τα έτη 2013-2017

Πότε διαγράφονται πρόστιμα για ανεξόφλητα Τέλη κυκλοφορίας για τα έτη 2013-2017

Στον ανακριτή ο Βασίλης Γκουρούσης και η Τέτα Καμπουρέλη για το ριφιφί στις τραπεζικές θυρίδες

Στον ανακριτή ο Βασίλης Γκουρούσης και η Τέτα Καμπουρέλη για το ριφιφί…