Σχέδιο 3 αξόνων για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε τρεις άξονες αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Eκτός από τη 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και τη διευκόλυνση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50, σχεδιάζεται η υλοποίηση νέων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων απασχόλησης, αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Στόχευση της κυβέρνησης είναι η στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων  από το ερχόμενο Φθινόπωρο, ιδίως λόγω της επιβεβαίωσης των απαισιόδοξων σεναρίων για τον τουρισμό φέτος.

Ήδη ο ΟΑΕΔ “τρέχει” προγράμματα για συνολικά 71.200 νέες θέσεις απασχόλησης, με περίπου τις μισές εξ αυτών (36.500) να αφορούν την κοινωφελή απασχόληση στο ευρύτερο δημόσιο και τις άλλες μισές στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει “ετοιμότητα” για την υλοποίηση προγραμμάτων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί που θα αφορούν τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο αποτελεί αίτημα και κύκλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα υφιστάμενα πλαίσια έκτακτης, λόγω κορονο-κρίσης,  στήριξης της απασχόλησης  (πχ  μηχανισμός “συν-εργασία”), ειδικά για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών -πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν αρκούν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επαναφορά του μέτρου της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας τα οποίαν λήγουν.

Υπενθυμίζεται πως για το 5μηνο Δεκεμβρίου 2019-Απριλίου 2020, εφαρμόστηκε το μέτρο της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων που έληγαν.

Έτσι τα επιδόματα που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2019, δόθηκαν για άλλους δύο μήνες, δηλαδή για Ιανουάριο -Φεβρουάριο του 2020.

Τα επιδόματα που έληξαν τον Ιανουάριο του 2020, δόθηκαν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. Εκείνο που εξετάζεται είναι πχ τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το καλοκαίρι, να λάβουν 2μηνη παράταση. Για παράδειγμα, όποιο επίδομα έληξε κατά τον τρέχοντα μήνα, να δοθεί τόσο για τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να υπάρξει μία επιδοματική “γέφυρα” για αυτές τις κατηγορίες ανέργων, μέχρι να πιάσουν και πάλι δουλειά.

Σημειώνεται πως το πλήθος των επιδοτούμενων ανέργων, κατά το τελευταίο 5μηνο, αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά 14%.

You May Also Like

Τι αλλάζει στον φετινό ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον…

Πρόταση 7,5 δισ. ευρώ στην Volkswagen για την εξαγορά της Lamborghini

Πρόταση 7,5 δισ. ευρώ στην Volkswagen για την εξαγορά της Lamborghini

Ακρίβεια: Παρεμβάσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Πρόστιμα σε όποιον παρανομεί προανήγγειλε ο Σκρέκας

Έμφαση στο βρεφικό γάλα που πωλείται 213% ακριβότερα

Γερμανία: Κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Γερμανία: Κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Παράταση προθεσμίας υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

Για μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών

Τράπεζες: Εξετάζουν μείωση των προμηθειών για τη χρήση των POS

Οι τράπεζες σχεδιάζουν «κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις «μικρές» συναλλαγές

Αδ. Γεωργιάδης: Λαϊκισμός του χειρίστου είδους οι προτάσεις για μείωση φόρου καυσίμων

Table of Contents Hide Αδ. Γεωργιάδης: Λαϊκισμός του χειρίστου είδους οι προτάσεις…

«Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η νέα αύξηση ΦΠΑ λειτουργεί ως «κόφτης» κατανάλωσης και τζίρου στην αγορά»  

Εν αναμονή της άμεσης δημοσίευσης του νέου νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την…