7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε δυνατή προσωπικότητα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν και να ξεπεράσουν εύκολα τις αντιξοότητες. Είστε ένας απ’ αυτούς; Σ’ αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τις συμπεριφορές οι οποίες προσδιορίζουν ένα ανθεκτικό άτομο ή μια δυνατή προσωπικότητα.

 

Γιατί είναι σημαντικό να σας εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο δυνατή προσωπικότητα; Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία. Πρόκειται για συγγενείς έννοιες, αλλά όχι ταυτόσημες.

Σύμφωνα με τους Hall και Lindzey, στο βιβλίο τους Θεωρίες Προσωπικότητας (1957, σ.262), η προσωπικότητα είναι “ο δυναμικός οργανισμός μέσα σε κάθε ένα ξεχωριστά ψυχοφυσικά συστήματα, τα οποία προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και της σκέψης“. Με άλλα λόγια, είναι η ρύθμιση των υπεύθυνων για τη συμπεριφορά συστημάτων, τα οποία αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της ιστορίας ενός ανθρώπου.

Τι σημαίνει να έχει κάποιος δυνατή προσωπικότητα;

Κάποιοι άνθρωποι, έξω από την ψυχολογική θεωρία, θα έλεγαν πως σημαίνει το να έχεις χαρακτήρα.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή διαφωνία σχετικά με τον προσδιορισμό του “χαρακτήρα” ανάμεσα στους θεωρητικούς. Ωστόσο, στο γενικότερο πλαίσιο της προσωπικότητας, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανθεκτικότητα.

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να προσαρμόζεται θετικά στις δύσκολες καταστάσεις και να ξεπερνά τις αντιξοότητες.

Μοιάζει πολύ με το Kintsugi.

Στην Ιαπωνική κουλτούρα, βρίσκουμε το Kintsugi, την παραδοσιακή τέχνη της επισκευής σπασμένων κεραμικών με δυνατή κόλλα και σκόνη χρυσού. Στο τέλος της διαδικασίας, το επισκευασμένο κεραμικό είναι πιο δυνατό και με μεγαλύτερη αξία από πριν.

 

Τα σημάδια που έχει μια δυνατή προσωπικότητα

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν κάποιος είναι ανθεκτικός ή όχι; Ορίστε κάποια χαρακτηριστικά κλειδιά.

1. Αισιοδοξία, σημάδια για μια δυνατή προσωπικότητα

7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε δυνατή προσωπικότητα, αισιοδοξία

Το να είμαστε αισιόδοξοι είναι μια τάση για ν’ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με καλή διάθεση, επιμονή και ελπίδα. Πάνω απ’ όλα, είναι μια προσέγγιση η οποία μας επιτρέπει να βρίσκουμε λύσεις, πλεονεκτήματα ή πιθανότητες όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.

Αν είμαστε θετικοί και αισιόδοξοιείναι ευκολότερο ν’ αποδεχτούμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να εκμεταλλευτούμε σωστά τον χρόνο ώστε να βελτιωθούμε.

 

2. Ανεκτικότητα ενάντια στον εκνευρισμό

Στη συνέχεια, η ανάπτυξη ανεκτικότητας ενάντια στον εκνευρισμό, ενεργοποιεί μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.

Είναι σημαντικό να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε κάποιον, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, ο οποίος κάνει λάθη. Να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος σ’ αυτόν τον κόσμο. Όλοι μας κάνουμε λάθηΈχοντας αυτό στο νου μας, θα μας βοηθήσει να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι με τους άλλους και τον εαυτό μας.

Ωστόσο, υπάρχουν παρεμβατικά προγράμματα τα οποία υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της πρότασης εναλλακτικών στρατηγικών συμπεριφοράς ώστε να δημιουργηθούν νέες δράσεις αντί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

3. Συναισθηματική νοημοσύνη

7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε δυνατή προσωπικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα σημάδι ωριμότητας και νοημοσύνηςΜας παροτρύνει να μάθουμε να ρυθμίζουμε τις συναισθηματικές μας αποκρίσεις. Γενικά, είναι η ικανότητα ν’ αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα ίδια μας τα συναισθήματα και αυτά των υπολοίπων, επιτρέποντας τη διαπροσωπική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με μια αξιοσημείωτη ποσότητα ερευνών στο αντικείμενο, η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την επιτυχία. Για την ακρίβεια, η ικανότητα αυτή παρέχει τις βάσεις των κοινωνικών και συναισθηματικών ικανοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές για την επιτυχία σε οποιαδήποτε σχεδόν δουλειά.

Έτσι, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας για να βελτιώσετε την παραγωγικότητα και την ψυχολογική σας ευεξία.

4. Πάθος, σημάδι για μια δυνατή προσωπικότητα

Στο βιβλίο του Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει!, ο Alfredo Culebro, ένας επιχειρηματίας ο οποίος ειδικεύεται στην ισχυροποίηση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων ώστε να κατακτήσουν την επιτυχία, προσδιορίζει το πάθος ως την ανεξάντλητη ενέργεια που ωθεί τους ανθρώπους να συνεχίζουν ανεξάρτητα από τα όρια ή τις δυσκολίες τους.

Το πάθος βοηθά πολύ επειδή μας προτρέπει να αισθανόμαστε πλήρεις και να ευχαριστιόμαστε τη δουλειά μας, ακόμη και χωρίς αναγνώριση.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει πως το θετικό (αρμονικό) πάθος, έχει θετική επιρροή. Εξάλλου, μας κάνει να βιώνουμε μεγαλύτερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, συγκέντρωσης και επιθυμίας για να ολοκληρώσουμε καλά μια εργασία.

Αυτό λειτουργεί ωφέλιμα προς την ενδυνάμωση του ατόμου και την ικανότητά του ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που ανακύπτουν, ανεξάρτητα από εξωτερική βοήθεια. Παρότι δεν είναι μια έμφυτη ικανότητα των ανθρώπων, μπορούμε να την αναπτύξουμε.

5. Δέσμευση και κίνητρο

7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε δυνατή προσωπικότητα, αφοσίωση και κίνητρο

Η δέσμευση είναι μια υποχρέωση η οποία απαιτεί πλήρη επίγνωση.

Συμβαίνει όταν ένα άτομο πιστεύει σ’ αυτό που κάνει και είναι κάτι σημαντικό γι’ αυτό. Έτσι, αυτό του δίνει κίνητρο και συνεχίζει τη δυναμική συμπεριφορά του. Το αποτέλεσμα είναι να μη σταματά έως ότου επιτύχει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει.

Γι’ αυτό το σκέλος, το κίνητρο είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκύπτει από το υψηλό επίπεδο συμμετοχής στην επίτευξη του στόχου. Δεν έχει να κάνει μονάχα με την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, αλλά και εκείνων που σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση (όπως την επίτευξη της επιτυχίας σε διαφορετικούς τομείς της ζωής). Σ’ αυτό το εύρος περιλαμβάνονται επίσης η επιθυμία να επιτευχθεί η επάρκεια και η ποιότητα.

Ο Isaac Garrido Gutiérrez αναφέρει ότι “η μελέτη στην ψυχολογία επιβεβαιώνει … ότι το αντικείμενο δρα υποκινούμενο από την άσκηση της ελεύθερης βούλησής του, δημιουργώντας μια ισχυρή αίσθηση προσωπικής υπευθυνότητας“.

Με άλλα λόγια, το κίνητρο μπορεί να είναι αυτοπροσδιοριζόμενο, το οποίο ξεκινά και ρυθμίζεται από προσωπική επιλογή. Αυτό δίνει την ώθηση για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Το κίνητρο στην πορεία μετατρέπεται στην εσωτερική κινητήρια δύναμη η οποία συνδέει το νου, τη θέληση και το ενδιαφέρον για να επιτύχουμε τους στόχους με θετικότητα, ευτυχία και ελπίδα.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 7 κλειδιά για τη δύναμη της ψυχής: το θάρρος πηγάζει από μέσα μας

6. Ευελιξία

Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είναι δύσκολο να μείνουμε ψύχραιμοι, ακόμη και αν γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Όμως, η αποδοχή των περιστάσεων και η ευελιξία μας θα μας επιτρέψουν να συγκεντρωθούμε. Θα μας βοηθήσει να δουλέψουμε σε ό,τι πρέπει ν’ αλλάξουμε, ν’ αποδεχτούμε ό,τι δε μπορούμε ν’ αλλάξουμε, και να δούμε τις αλλαγές ως νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Θεραπεία της Αποδοχής και της Δέσμευσης, η ψυχολογική αποδοχή και η ευελιξία βοηθά τους ανθρώπους ν’ αποδεσμεύονται από τα αρνητικά βιώματα του παρελθόντος ώστε να βρουν έναν τρόπο για να ζουν μια γεμάτη ζωή. Έπειτα, μπορούν να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.

 

7. Μάθηση, σημάδι για μια δυνατή προσωπικότητα

7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε δυνατή προσωπικότητα, μάθηση

Η ανθεκτικότητα δεν είναι μια ικανότητα. Είναι περισσότερο μιας διαδικασία εκμάθησης.

Γενικά, οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσω της δοκιμής και του λάθους. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε μάθει.

Ωστόσο, τα βιώματα είναι μια καταπληκτική πηγή προσωπικής γνώσης. Αυτό βοηθά στη δημιουργία στρατηγικών όταν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσουμε δύσκολα γεγονότα στη ζωή και να τα προσπεράσουμε με ευτυχία.

ΠΗΓΗ:meygeia.gr

You May Also Like

«Να σέβεστε πάντα το παιδί όταν κάνει λάθος».Ο δεκάλογος της Μαρίας Μοντεσόρι για την ανατροφή

«Να σέβεστε πάντα το παιδί όταν κάνει λάθος».Ο δεκάλογος της Μαρίας Μοντεσόρι…

10 φανταστικές χρήσεις της μπύρας που πιθανότατα δεν γνωρίζατε

Table of Contents Hide 1. Θρέφει και προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών2.…

Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν προαναγγέλλω “αποκεφαλισμούς” – Ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη μετά τα προβλήματα που δημιούργησε…

Γιαγιά 96 ετών πουλάει το σπίτι της, μαζί με ένα μυστικό 72 ολόκληρων ετών

Γιαγιά 96 ετών πουλάει το σπίτι της, μαζί με ένα μυστικό 72…

20 σκίτσα που λένε την αλήθεια για την κατάθλιψη

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και πρέπει να μιλήσουμε για εκείνα που αποφεύγουμε.…

Γιατί η κόρη μου τρίζει συνέχεια τα δόντια της όταν κοιμάται;

Γιατί η κόρη μου τρίζει συνέχεια τα δόντια της όταν κοιμάται;

Τσίπρας για νέα μέτρα: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού

Table of Contents Hide Τσίπρας για νέα μέτρα: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται…

Oι φανατικοί καπνιστές της Formula 1. Το χαμένο δικαίωμα

Oι φανατικοί καπνιστές της Formula 1. Το χαμένο δικαίωμα

Ελληνισμός και Πατριωτισμός

Πατριωτισμός είναι η άδολη αγάπη προς την Πατρίδα και η άνευ όρων…

Σκότωσε τον πατέρα του, τον αδερφό του και τη μητριά του. Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε την Ελλάδα. Οι συγχωριανοί του όμως φώναζαν ότι ο δολοφόνος είναι αθώος

Σκότωσε τον πατέρα του, τον αδερφό του και τη μητριά του. Το…