Άδεια γονέων λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό -Τι ισχύει

Στο νομοσχέδιοτου υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνεται ρύθμιση για Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID -19

  1. Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.
  2. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο τρόπος της οποίας ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών. Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των επιχειρήσεων του κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της παρούσας.
  3. Η άδεια της παρ. 1 χορηγείται ανεξάρτητα από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στην αγορά εργασίας. Για τη χορήγησή της δεν απαιτείται προϋπηρεσία.
  4. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας της παρ. 1, καθώς και τη διάρκεια αυτής.
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
You May Also Like

Πρόγραμμα Hellios: Επίδομα ενοικίου έως €630 και εφάπαξ βοήθημα έως €1.490 στους πρόσφυγες

Πρόγραμμα Hellios: Επίδομα ενοικίου έως €630 και εφάπαξ βοήθημα έως €1.490 στους…

«Μάλλον ήταν υπερβολικά καλός για αυτό τον κόσμο»

Συντετριμμένη η μητέρα του Ντένι Ρούτσι

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi…

Προσφυγικό: Δέσμευση εκτάσεων & καταβολή €9,5 εκ. ανταποδοτικών τελών στους Δήμους (πίνακας)

Προσφυγικό: Δέσμευση εκτάσεων & καταβολή €9,5 εκ. ανταποδοτικών τελών στους Δήμους (πίνακας)

Ξανθός: Η ατομική ευθύνη με το self-testing δεν είναι λύση

Ξανθός: Η ατομική ευθύνη με το self-testing δεν είναι λύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιες ουρές στις τράπεζες της Ρωσίας – Φόβοι για bank run

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιες ουρές στις τράπεζες της Ρωσίας – Φόβοι για…

Νεκρός σε τροχαίο ο τράπερ Mad Clip – Εικόνες – σοκ από το δυστύχημα

Νεκρός σε τροχαίο ο τράπερ Mad Clip – Εικόνες – σοκ από…

Καρφί Γεωργιάδη κατά της επιτροπής λοιμωξιολόγων για τα κέντρα αισθητικής: Ελπίζω η απόφαση να μην έχει συντεχνιακή λογική

Οι υπαινιγμοί του Άδωνι Γεωργιάδη για την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων να…

Κορωνόϊός: Το σύνολο ανέρχεται στα 228 κρούσματα στην Ελλάδα. 22 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση

Κορωνόϊός: Το σύνολο ανέρχεται στα 228 κρούσματα στην Ελλάδα. 22 κρούσματα αφορούν…