Παιδιά και κορονοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση, σχολεία

Πληροφορίες για τη λοίμωξη κορονοϊού στα παιδιά και το ρόλο που έχουν τα σχολεία στη μετάδοσή του, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο Οργανισμός τονίζει πως η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω της ομιλίας και ιδιαίτερα μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, ή με επιμολυσμένες επιφάνειες). Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες. Λιγότερο από 5% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά παιδιά.

Διεθνώς το ποσοστό των προσβεβλημένων παιδιών κυμαίνεται από 1-7%, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά συνήθως εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματική και εμφανίζει σημαντικά μικρότερη θνητότητα. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η θνητότητα σε ηλικίες κάτω των 19 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 0,03%.

Παιδιά – Συμπτώματα κορονοϊού:

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυαλγίες
  • Ρίγος
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκαταποσία
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Ναυτία / έμετος
  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Επιδημιολογικά δεδομένα για παιδιά, μωρά, εφήβους

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (10%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 5- 11 ετών και 12-18 ετών, έχει βρεθεί 3% και 4% αντίστοιχα.

Τα νεογνά και τα βρέφη αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μεταξύ των παιδιών για την εμφάνιση σοβαρής λοίμωξης. Η συνύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων σε παιδιά και εφήβους, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε κάποιες χώρους έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά παιδιών με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που εκδηλώνεται έπειτα από έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και αποτελεί συστηματική εκδήλωση της νόσου με επίμονο πυρετό και δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων. Σπάνιες επίσης επιπλοκές της νόσου στα παιδιά, είναι η μυοκαρδίτιδα και η νεφρική δυσλειτουργία.

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, αποτελέσματα μελετών καταδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, σε αντίθεση με το ρόλο που διαδραματίζουν στη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, η πλειονότητα των παιδιών με λοίμωξη COVID-19, έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Από τα αποτελέσματα διερεύνησης περιστατικών που ανιχνεύθηκαν σε σχολικό περιβάλλον, προκύπτει ότι η μετάδοση της νόσου μεταξύ των παιδιών και από παιδιά σε ενήλικες είναι μάλλον ασυνήθης και συνεπώς, με την προϋπόθεση της συστηματικής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού σε σχέση με ανάλογους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας των παιδιών. Από τα στοιχεία του ECDC προκύπτει ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όταν δε συνδυάζεται με άλλα μέτρα, δεν φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα και δεν προσφέρει επιπλέον προστασία για την υγεία των παιδιών.

 dikaiologitika.gr

 

You May Also Like

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη σκιά του “δεύτερου κύματος” του covid-19

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη σκιά του “δεύτερου…

Η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία από τον κορονοϊό

Η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς με γνώμονα τη δημόσια υγεία…

Από την Παρασκευή ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Από την Παρασκευή ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Έφυγε από τη ζωή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Έφυγε από τη ζωή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο Νοσοκομείο Κοζάνης

ΜΥΘΟΣ: Ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο

ΜΥΘΟΣ: Ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ματαίωση παρελάσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ματαίωση παρελάσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου της…

Β. Κικίλιας: Ευρωπαϊκη στρατηγική η χρήση εγκεκριμένων rapid tests που χρησιμοποιεί ήδη η Ελλάδα

Β. Κικίλιας: Ευρωπαϊκη στρατηγική η χρήση εγκεκριμένων rapid tests που χρησιμοποιεί ήδη…