Μύθοι για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Πολλά λέγονται γράφονται για την υγιεινή διατροφή. Τι αληθεύει όμως στην πραγματικότητα;

Μύθος: Το βιολογικό είναι πάντα υγιεινό

Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι είναι πιο θρεπτικά. Εάν σκέφτεστε να αρχίσετε να ψωνίζετε βιολογικά προϊόντα, ίσως θέλετε να ξεκινήσετε με μήλα, ροδάκινα, μαρούλι και σπανάκι. Όταν καλλιεργούνται συμβατικά, μπορούν να περιέχουν περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από άλλα προϊόντα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για φρούτα και λαχανικά με φλούδα (που δεν τρώγεται), όπως πορτοκάλια και αβοκάντο.

Μύθος: Μην αγοράζετε γλυκά

Δεν χρειάζεται να απαγορεύσετε τα γλυκά στο σπίτι σας. Απλώς βρείτε υγιεινές εναλλακτικές (και ακόμα πιο νόστιμες): Φρούτα με λίγη σαντιγύ, πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά ή παγωτό με μειωμένα λιπαρά. Ένα μικρό κομμάτι οποιουδήποτε γλυκού με ξηρούς καρπούς ή φρούτα – όπως μαύρη σοκολάτα με σταφίδες – μπορεί ακόμη και να προσθέσει μερικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Απλά προσπαθήστε να περιορίσετε τα βαριά γλυκά.

Μύθος: Τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα είναι πιο υγιεινά

Τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι “χαμηλά σε λιπαρά” στις μπροστινές ετικέτες μπορεί να φαίνονται πιο αθώα. Αλλά έχουν συχνά πολλά άλλα συστατικά που τα καθιστούν λιγότερο υγιεινή επιλογή. Πριν τα βάλετε στο καλάθι σας, ελέγξτε τον πίνακα με τα διατροφικά στοιχεία. Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη, λιπαρά, τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη και θερμίδες.

Μύθος: Αποφύγετε κάθε χυμό

Τίποτα δεν αντικαθιστά τη διατροφική δύναμη των φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων. Αν όμως η οικογένειά σας θέλει χυμό, επιλέξτε 100% φυσικούς χυμούς. Προτιμήστε φρούτα που είναι φυσικά χαμηλότερα σε ζάχαρη – όπως το γκρέιπφρουτ ή το ρόδι. Αποφύγετε οποιονδήποτε χυμό φέρει τη λέξη φρουτοποτό.

Μύθος: Αφήστε τα παιδιά στο σπίτι

Το σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφέρονται για υγιεινά τρόφιμα. Είναι πιο πιθανό να φάνε το προϊόν που επιλέξατε μαζί. Στο σπίτι, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε γεύματα. Στο σούπερ μάρκετ, μάθετε τα πώς να διαβάζουν τις ετικέτες – τι να ψάξουν (φυτικές ίνες) και τι να αποφύγουν ή να περιορίσουν (κορεσμένα και τρανς λιπαρά).

Μύθος: Τα φρέσκα προϊόντα είναι τα καλύτερα

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα. Έχουν καταψυχθεί στην καλύτερη τους φάση. Εάν αγοράζετε κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ξεπλύνετε για να μειώσετε την προσθήκη ζάχαρης και το αλάτι. Επίσης, αναζητήστε δοχεία που να γράφουν στην ετικέτα ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Μύθος: Τα γαλακτοκομικά παχαίνουν

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες, αλλά παρέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Για να λάβετε τα οφέλη χωρίς τα μειονεκτήματα, επιλέξτε γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά ή τυριά φυσικά χαμηλά σε λιπαρά όπως η ξινομυζήθρα, το ανθότυρο ή το κατίκι. (Σημειώστε ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών χρειάζονται πλήρες γάλα τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου).

Μύθος: Η έτοιμη κομμένη σαλάτα κοστίζει πολύ

Το έτοιμο κομμένο μαρούλι μπορεί να κοστίζει περισσότερο, αλλά εάν σας είναι πιο εύκολο να το σερβίρετε ή εάν τα παιδιά σας θα φάνε περισσότερο επειδή θα το βρουν έτοιμο κομμένο, τότε στην πραγματικότητα εξοικονομείτε χρήματα. Θυμηθείτε απλώς πόσα μαρούλια μπορεί να έχετε πετάξει.

iatronet.gr

You May Also Like

Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε με έξυπνο τρόπο και να μεταμορφώσετε το σπίτι σας

Table of Contents Hide Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε…

Εμαγιέ μάτια κουζίνας: Το έξυπνο tip για να τα καθαρίσετε και να τα κάνετε σαν καινούρια

Εμαγιέ μάτια κουζίνας: Το έξυπνο tip για να τα καθαρίσετε και να…

Αυτοί είναι οι 6 τρόποι για μη θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο!

Αυτοί είναι οι 6 τρόποι για μη θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο!

Οι 5 λέξεις που δεν λένε ποτέ οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Οι 5 λέξεις που δεν λένε ποτέ οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Πόσο πειράζει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; Οι ειδικοί απαντούν

Νέα μελέτη καταρρίπτει τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι είναι μια βλαβερή συνήθεια

Πρώτες βοήθειες αν πατήσετε αχινό, δράκαινα, τενεκεδάκι, γυαλί, στην παραλία.

Οι αχινοί sea urchin ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη…

Απίστευτο Tip για να Ξεπαγώσετε το Κρέας σε 10-15 Λεπτά!

Ξεχάσατε να ξεπαγώσετε το κρέας; Με το tip που θα σας δείξουμε…

Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

 Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάτε μέσα στην τουαλέτα

Ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε ένα καλό σύστημα…