Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι αιμοληψίες των Δυτικομακεδόνων πεσόντων  του ’40 (Video+ Φωτογραφίες)

Δ. Σαββόπουλος: «Πρόκειται για μια δράση άξια, διαχρονική και ιδιαίτερα σημαντική»

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. σχετικά με  την εξέλιξη της διαδικασίας αιμοληψιών των Δυτικομακεδόνων πεσόντων  του ’40 της ΠΕ Καστοριάς, παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Αιμοληψίες  πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και στους τρεις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020,  στο πλαίσιο αναζήτησης των συγγενών των Δυτικομακεδόνων πεσόντων του ’40.  Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς με αίσθημα ευθύνης και ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες προγόνους μας, που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου στη Βόρεια Ήπειρο, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη  Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

«Βλέποντας τους εργαζόμενους των δομών, να επιστρέφουν από τις αιμοληψίες ένιωσα συγκίνηση. Μετά από ένα διάστημα μεγάλης προετοιμασίας και συνεργασίας όλων των δομών, επετεύχθη ο στόχος που είχαμε θέσει ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πραγματοποιήσαμε αιμοληψίες σε συγγενείς των πεσόντων του 1940», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος.




Το σύνολο των πεσόντων στην Περιφέρεια  Δυτική Μακεδονία είναι 897. Στην Καστοριά είναι 107. Την Τρίτη 08/09 πραγματοποιήθηκαν 55 αιμοληψίες και θα ακολουθήσουν σε 5 ακόμα άτομα, όπου για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία της Τρίτης, όπως επίσης και  σε άλλα 17 άτομα τα οποία ζουν εκτός της Π.Δ.Μ.  Τα δείγματα θα μεταφερθούν στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών “401”  και σύντομα θα ληφθούν τα αποτελέσματα.

Από τη μεριά του ο Υπεύθυνος της δομής “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Καστοριάς, Θωμάς Καραμήτρος ενημέρωσε πως πρόκειται για μια ουσιαστική δράση «Κινητοποιήθηκε η δομή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια πραγματοποιήθηκαν οι αιμοληψίες. Η κατάσταση εντός των σπιτιών που επισκεφτήκαμε στο πλαίσιο της δράσης, ήταν άκρως συγκινητική».




Ο κ. Κυριάκος Εγρές, Ψυχολόγος και Υπεύθυνος του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Νεστορίου σημείωσε την προθυμία των αρμοδίων να συνδράμουν στην ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου «Παρόλο που για εμάς, είναι μια γνώριμη διαδικασία οι αιμοληψίες, μέσα από τις μνήμες που δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους που επισκεφτήκαμε εισπράξαμε και μοιραστήκαμε μαζί τους το όλο συγκινησιακό κλίμα. Εμείς ως δομές, πάντοτε είμαστε πρόθυμοι να μπούμε στην πρώτη γραμμή, άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις, με τη πιο σημαντική, την περίοδο της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού. Είμαστε διαθέσιμοι και στο μέλλον, να συμβάλουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί».




Κλείνοντας, ο κ. Σαββόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλλαν στο να υλοποιηθεί η δράση «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δομές των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, τους Προέδρους των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, τους Προϊσταμένους των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”, τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τον Ιατρικό Σύλλογο Καστοριάς. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την κα Γεωργία Δήμου, την κα Ελένη Καρολεμέα και την  κα Σοφία Τζιώτζη, οι οποίες συνέβαλλαν τα μέγιστα στο όλο εγχείρημα.  Πρόκειται για μια δράση άξια, διαχρονική και ιδιαίτερα σημαντική».




 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση

You May Also Like

ΚΕΚ Καστοριάς: Δωρεάν εισαγωγικό εξ αποστάσεως πρόγραμμα για εκπαιδευτές

  ΚΕΚ Καστοριάς: Δωρεάν εισαγωγικό εξ αποστάσεως πρόγραμμα για εκπαιδευτές

Εκπαιδευτική εκδρομή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού στην Αθήνα

  Εκπαιδευτική εκδρομή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού στην Αθήνα

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στην Π.Ε. Καστοριάς. Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καστοριάς. Πλούσιο πρόγραμμα και στους τρεις…

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής…

Συνεχίζεται επιτυχώς από το Δήμο Καστοριάς η λειτουργία του Κέντρου διά βίου Μάθησης

Συνεχίζεται επιτυχώς από το Δήμο Καστοριάς η λειτουργία του Κέντρου διά βίου…

Κίμων Μυταλίδης: «Απάντηση στην Κατερίνα Σπύρου και στο συνδυασμό Ενέργεια για το Δήμο Καστοριάς»

  Κίμων Μυταλίδης: «Απάντηση στην  Κατερίνα Σπύρου και στο συνδυασμό Ενέργεια για…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Διαδικτυακό Συνέδριο: «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες»

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Διαδικτυακό Συνέδριο: «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και…

«Νιώθουμε πιο ασφαλείς από ποτέ». Ευχαριστήρια επιστολή αναγνώστη προς την ομάδα Δ.Ι.ΑΣ. Άργους Ορεστικού

 «Νιώθουμε πιο ασφαλείς από ποτέ». Ευχαριστήρια επιστολή αναγνώστη προς την ομάδα Δ.Ι.ΑΣ.…

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Μέχρι την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Μέχρι την Πέμπτη  θα διαρκέσει η κακοκαιρία