Φ. Κούβελα: «Η βία έχει να κάνει με την κτίση που θεωρεί ότι έχει άντρας απέναντι στη γυναίκα. Θεωρεί ότι η γυναίκα είναι κτήμα του και ότι η ίδια δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς την έγκρισή του»

20161114_101453Στην Καστοριά βρέθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα συνοδευόμενη από την ειδική  συνεργάτιδά της   Αγγελική Παπάζογλου, προκειμένου  να συζητήσει για θέματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων, αλλά  και στη  βελτίωσης των δομών για τη στήριξη των γυναικών που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας.

Τη κα Κούβελα, υποδέχθηκαν τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών  Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς, όπως επίσης και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου.

Η Βουλευτής, καλωσόρισε την κα Κούβελα λέγοντας πως «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων βρίσκεται στην Καστοριά. Το κέντρο συμβουλευτικής γυναικών, είναι ένα κέντρο, με πολύ σημαντικές δράσεις και με πολύ μεγάλη προσφορά στην περιοχή μας, για θέματα που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων και στη θέση των γυναικών». 20161114_102644

Από τη μεριά της η κα Κούβελα ενημέρωσε πως η Γ.Γ.Ι.Φ. έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε όλα τα συμβουλευτικά κέντρα και σε όλους τους ξενώνες φιλοξενίας της χώρας «Με σκοπό να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τις σημαντικές αυτές δομές, μέσω ενός καινούργιου προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο ενσωματώθηκε στις Περιφέρειες»

Εθνικό δίκτυο προστασίας γυναικών

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων  εποπτεύει και βοηθάει, με ό,τι μέσα διαθέτει τα συμβουλευτικά κέντρα. Πάνω σε αυτό το πλαίσια επισκέφτηκαν τις δομές της Καστοριάς, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Στην ουσία διαθέτουμε ένα εθνικό δίκτυο, το οποίο προστατεύει τις κακοποιημένες γυναίκες. Να σημειώσουμε ότι κάνουμε λόγο για οποιαδήποτε μορφή βίας. Γυναίκες που είναι εν δυνάμει να κακοποιηθούν, που είναι οικονομικά αδύναμες και που είναι σε μονογονεϊκές οικογένειες.  Επίσης η τελευταία ομάδα γυναικών που εντάξαμε  σε αυτές τις δομές είναι οι γυναίκες πρόσφυγες, καθώς υπάρχουν μεγάλα κρούσματα βίας προς τις ίδιες». 

20161114_100623Χρέος του Κέντρου Συμβουλευτικής  Γυναικών, είναι να παρέχει προστασία στις κακοποιημένες γυναίκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε η κα Κούβελα, ενημέρωσε πως ένας από τους λόγους που επισκέφτηκε την Καστοριά ήταν και αυτός, να συζητήσει δηλαδή με τα στελέχη των δομών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο και το Δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, έτσι ώστε από την καινούργια περίοδο ο συντονισμός να είναι καλύτερος, αλλά και να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση των γυναικών ως προς τη λειτουργία των δομών αυτών «Παρατηρήσαμε πως στο παρελθόν δεν ήταν πολύ γνωστές αυτές οι δομές. Βέβαια υπάρχουν μόνο εδώ και τρία χρόνια στη χώρα μας. Επειδή όμως τα φαινόμενα της βίας εντείνονται ειδικά στις νέες κοπέλες, μέσα  στα νέα ζευγάρια, εμείς οφείλουμε και να τα στηρίξουμε και να τα διευρύνουμε.  Τα κέντρα συμβουλευτικής κάνουν πολλές δραστηριότητες πάνω σε θέματα έμφυτης βίας και ανισοτήτων».

 

Αναγκαίες οι κοινωνικές δομές στη σύγχρονη κοινωνία

Ουκ ολίγες φορές, και λόγω οικονομικής κρίσης, τα κέντρα20161114_103156 συμβουλευτικής κινδύνεψαν με λουκέτο. Οι καινούργιες αυτές συμβουλευτικές και υποστηρικτικές δομές, χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, για τα επόμενα τρία χρόνια, η ύπαρξή τους, είναι δεδομένη. Τόσο οι Περιφέρειες, όσο και οι Δήμοι κατάλαβαν την αναγκαιότητα των δομών αυτών και τις στήριξαν.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το κοινωνικό έργο, θεωρεί πως μόλις λήξει το ΕΣΠΑ, η επιδότηση θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους. Από τη μεριά της θα αναλάβει τα 13 συμβουλευτικά κέντρα των αντίστοιχων Περιφερειών «Το πώς θα γίνουν τα όσα σκεφτόμαστε πράξη, θα τα διερευνήσουμε. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, να τα σκεφτούμε και να τα οργανώσουμε. Προς τον παρόν πετύχαμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέχρι το 2020. Ζούμε σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης και λιτότητας, καθώς έχουμε και τα μνημόνια. Παρόλα αυτά,  καταφέραμε να έχουμε  και να λειτουργούμε αυτές τις δομές. Είναι πολύ καλό  και θετικό αυτό το γεγονός. Η σκέψη μας, η θέλησή μας, η πολιτική βούληση  της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, είναι αυτές οι δομές να μείνουνε, όσο υπάρχει το θέμα της βίας, το οποίο δυστυχώς, δεν πρόκειται να εξαλειφθεί άμεσα. Πάγια θέση μας είναι πως πρέπει να υπάρχει μονιμότητα στις δομές αυτές», δήλωσε η κα Κούβελα.

Επιπρόσθετα η Γ.Γ. Ι.Φ., έχει ετοιμάσει την προσαρμογή του εθνικού δικαίου, στο δίκαιο της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι ένα νομικό δίκαιο που αφορά στη βία κατά των γυναικών και πραγματεύεται όλα τα θέματα. Η κα Κούβελα, θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση αυτή είπε πως  «Η Συνθήκη αυτή, προβλέπει να υπάρχουν τέτοιες δομές σε κάθε χώρα. Εμείς τις έχουμε αυτές τις δομές, οπότε σε ό,τι έχει σχέση με τη Συνθήκη, είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό που μένει είναι να την κάνουμε νόμο και να περάσει μέσα στη Βουλή».

Αύξηση των κρουσμάτων βίας

Ανοδική πορεία διαγράφουν τα κρούσματα  βίας κατά των γυναικών. Προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων, συλλέγει τα στοιχεία μέσα από τα συμβουλευτικά κέντρα. Να σημειωθεί πως αυτά τα στοιχεία, δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα, καθώς είναι πολλές οι γυναίκες, οι οποίες  παρόλο που έχουν δεχθεί σωματική βία δεν την καταγγέλλουν. Επίσης, ορισμένες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των συμβουλευτικών δομών, οπότε αναγκαστικά σιωπούν.

Η κα Κούβελα, προσδιόρισε στο πού ακριβώς οφείλεται η βία, είτε λεκτική είτε σωματική που δέχονται οι γυναίκες «Η βία έχει να κάνει με την κτίση που θεωρεί ότι έχει άντρας απέναντι στη γυναίκα. Θεωρεί ότι η γυναίκα είναι κτήμα του και ότι η ίδια δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς την έγκρισή του. Πόσο μάλλον όταν μια γυναίκα θέλει να φύγει από μια σχέση και να συνεχίσει τη ζωή της, χωρίς αυτόν. Εκεί εδράζεται η βία, που φτάνει μέχρι και το έγκλημα. Βέβαια και η οικονομική κρίση, αποτελεί έναν παράγοντα έξαρσης της βίας. Ωστόσο η κύρια αιτία, είναι η θέση κτίσης που έχει το ένα φύλο, απέναντι στο άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση το αρσενικό απέναντι στο θηλυκό».

Γενικότερα όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μια κακοποιημένη γυναικά να βγει και να πει το πρόβλημά της, ειδικά όταν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία. Τα στερεότυπα, η ανεργία, η αναχρονιστική κοινωνία είναι αυτά που κρατούν δέσμια τη γυναίκα σε ένα περιβάλλον βίας «Κάκιστα ορισμένοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην μιλάνε. Πρέπει να τα ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά και να μην νιώθουν άσχημα για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιες», σημείωσε η κα Κούβελα.

Οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν μέσα από τις δομές στήριξης, δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να φύγουν από το περιβάλλον βίας στο οποίο διανέμουν. Στην ουσία είναι ένα άμεσο καταφύγιο, έως ότου σταθούν στα πόδια τους. Σκοπός είναι να μην γίνει ο ξενώνας ένα ίδρυμα, αλλά η γέφυρα μέχρι να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να βγουν και πάλι στην κοινωνία και να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, η μέγιστη παραμονή τους είναι στους τρεις μήνες.

Πέρα από όμως από τη συμβουλευτική, ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, στο πρόγραμμα εντάσσεται και η στήριξη εργασίας. Δηλαδή, πώς θα μπορεί  μια γυναίκα να βρει δουλειά και να είναι οικονομικά ανεξάρτητη «Έχουμε πολύ ωραία σχέδια για τις δομές αυτές. Νομίζω ότι θα πετύχουμε και θα προχωρήσουμε. Άλλωστε τα στελέχη, δεν μένουν κλεισμένα μέσα στα κέντρα, αλλά μέσω εκδηλώσεων ενημερώνουν την τοπική κοινωνία. Πηγαίνουν ακόμα και στα σχολεία και ενημερώνουν για τα θέματα αυτά. Εμείς, από τη μεριά μας, οφείλουμε να στηρίξουμε και τις δομές και τα στελέχη», κατέληξε η κα Κούβελα.

Χρύσα Κοσμίδου

 Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και  Κοινωνιολόγο. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Στεγάζεται στις Νέες Εργατικές Κατοικίες στην Περιοχή της Χλόης. Τηλέφωνο/fax 2467022122, e-mail: [email protected].

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Λαμπρός  ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Βυζαντινή Καστοριά (Φωτογραφίες)

Λαμπρός  ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Βυζαντινή Καστοριά (Φωτογραφίες)

Το πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Με επιτυχία και μεγάλη αποδοχή και απήχηση από τον κόσμο,  οι εκδηλώσεις με αφορμή τις ‘’Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και την “Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού”

Με επιτυχία και μεγάλη αποδοχή και απήχηση από τον κόσμο, ολοκληρώθηκε η…

Ανάρτηση Προσωρινών Πινάκων Κατάταξης ανέργων για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος Κοινωφελούς χαρακτήρα

Ανάρτηση Προσωρινών Πινάκων Κατάταξης ανέργων για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος…

5 μέρες, 30 Σωματεία, 700 αθλητές στην Καστοριά. Πανέτοιμος ο Δήμος Καστοριάς υποδέχεται μία μεγάλη κωπηλατική διοργάνωση

  5 μέρες, 30 Σωματεία, 700 αθλητές στην Καστοριά. Πανέτοιμος ο Δήμος…

Σύλληψη δύο ατόμων στην Πτολεμαίδα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων

Την Πέμπτη (14-07-2016) το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, συνέλαβαν μία…

Παγκόσμια Μέρα Άγριας Ζωής: Ο ΤΑΡ προστατεύει την ελληνική άγρια φύση στη γη, το νερό και τον αέρα

  Παγκόσμια Μέρα Άγριας Ζωής: Ο ΤΑΡ προστατεύει την ελληνική άγρια φύση…

Βράβευση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, Πάνου Κεπαπτσόγλου

Για τις πρωτοποριακές και καινοτόμες ενεργειακές πράσινες δράσεις του Δήμου