Επίδομα 534 ευρώ: Εργαζόμενοι και επαγγελματίες, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για την δήλωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τον μήνα Ιούλιο

Ειδικότερα για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου

Αναστολή συμβάσεων εργασίας Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Αυγούστου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” και εντός των παραπάνω προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά το μήνα Ιούλιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Αύγουστο δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες θέτουν, τμηματικά σε διαφορετικές ημερομηνίες για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους για το μήνα Αύγουστο απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης για κάθε ημερομηνία αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Αναλυτικότερα οι κλάδοι Επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει ΚΑΔ καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν ως ακολούθως:

– επιχειρήσεις και εργοδότες νέες αναστολές και ορθές επαναλήψεις από σήμερα μέχρι 24 Σεπτεμβρίου
– εργαζόμενοι υπεύθυνες δηλώσεις από σήμερα μέχρι 25 Σεπτεμβρίου

επιδομα

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο το μήνα η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει μόνο μία δήλωση.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, μεταφορών για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Οι ίδιες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 30 ημερών.

Προσοχή, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

534 ΕΥΡΩ

Αφορά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Αύγουστο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020. Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις καλούνται να υποβάλλουν :

-Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

-Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

-Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID – 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους). Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται συγκεντρωτικά τον επόμενο μήνα, από το μήνα αναφοράς.

Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Capital Controls: Θέμα χρόνου η αλλαγή στα όρια ανάληψης

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ των ρυθμίσεων που αφορούν…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα επιδόματα που κόβονται από τους δήθεν «φτωχούς»

Αναμένεται μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 100 εκατ. ευρώ

Βρούτσης: Στις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων – Τα 9 μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο

Βρούτσης: Στις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων – Τα 9 μέτρα στήριξης…

Πανάκριβο το ρεύμα και με τα έγχρωμα τιμολόγια

Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή

«Ψαλίδι» στο δώρο Πάσχα: Μείωση για χιλιάδες εργαζόμενους – Πόσο χρήματα θα πάρετε – Αναλυτικά παραδείγματα

Table of Contents Hide «Ψαλίδι» στο δώρο Πάσχα: Μείωση για χιλιάδες εργαζόμενους…

Πόσο και από πότε θα αυξηθούν οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων

Σημαντικές αυξήσεις για τις δύο κοινωνικές κατηγορίες

Lagarde: Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μέχρι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Χρηματοδότηση έως 100% ανέργων που ανοίγουν επιχειρήσεις

Τέσσερα νέα προγράμματα του καινούριου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ για…