Ούζο και φέτα μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα προστατεύονται στην Κίνα

Τη διμερή συμφωνία, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019, για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις, υπέγραψαν σήμερα η Ε.Ε. και η Κίνα.

Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει ελληνικά προϊόντα, όπως το ούζο και η φέτα, καθώς και άλλα εμβληματικά προϊόντα όπως: Cava, Champagne, Irish whiskey, Münchener Bier, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Σύμφωνα με την Κομισιόν η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές των δύο μερών να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα. Η κινεζική αγορά έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε., με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9 % σε αξία. Επιπλέον, χάρη στην εν λόγω συμφωνία οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γνήσια ιδιότυπα προϊόντα της Κίνας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει 175 επιπλέον ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τα δύο μέρη. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία έγκρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

«Είμαι υπερήφανος που κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα» δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι.

Ο ίδιος τόνισε πως τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, που φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία τους, είναι σημαντικό να προστατεύονται σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά τους και να διαφυλάσσεται η φήμη τους. «Η παρούσα συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορική μας σχέση και θα παράσχει οφέλη για τον αγροδιατροφικό τομέα μας και τους καταναλωτές και των δύο μερών» εκτίμησε ο Επίτροπος Γεωργίας.

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

You May Also Like

Συγκλονιστική κατάθεση για την τραγωδία στα Τέμπη

«Τι κατάντια, τι ντροπή, είναι έτσι η χώρα µου;», ανέφερε η κ. Καρυστιανού.

Περνάει από ΕΔΕ η νηπιαγωγός που έβγαλε την 4χρονη στο κρύο για τιμωρία

Table of Contents Hide Περνάει από ΕΔΕ η νηπιαγωγός που έβγαλε την…

«Η εκκλησία δεν είναι πίστα»: Τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μετά το «Χριστός Ανέστη»

Η αγαπημένη τραγουδίστρια βρέθηκε στην Μύκονο προκειμένου να περάσει στο νησί της…

Έτοιμο και το «καλάθι του οδηγού»

Εφόσον η κυβέρνηση επανεκλεγεί μετά τις διπλές εκλογές Μαϊου και Ιουλίου, θα ενεργοποιηθεί και το «καλάθι το οδηγού»….

Τσαβούσογλου: «Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα θα διαταράξει τις ισορροπίες στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέχουν να διατηρούν τις ισορροπίες στις σχέσεις με…

Πλησιάζει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Πλησιάζει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Λούτσα: Ξεκίνησαν οι συλλήψεις για την εκτέλεση των έξι Τούρκων

Η Αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση της δολοφονίας στην Λούτσα

Τράπεζες: Εξετάζουν μείωση των προμηθειών για τη χρήση των POS

Οι τράπεζες σχεδιάζουν «κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις «μικρές» συναλλαγές

Θρίλερ στην Κέρκυρα: Αστυνομικός η Βρετανίδα τουρίστρια που βρέθηκε νεκρή στον Κάβο

Ήταν μόλις η πρώτη ημέρα διακοπών της στο νησί