Επίσκεψη του Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καστοριανού Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

 

Η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, πραγματοποιήσε συνάντηση με τον Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καστοριανού Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αρχαιολόγος  Φλώρα Καραγιάννη και ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας , οι οποίοι μετέφεραν το όραμα για τη δημιουργία ενός βυζαντινολογικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου για σχεδόν 11 αιώνες.

 

«Στο επίκεντρο της συνάντησής μας βρέθηκαν οι δράσεις του σωματείου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ», παράρτημα του οποίου θα λειτουργήσει και στην Καστοριά, με σκοπό την έρευνα και προβολή των Βυζαντινών Μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μας περιοχής.

 

Το εγχείρημα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που στηρίζει το νέο φορέα σε κάθε του βήμα.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο, μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει μία θεματική έκθεση στην έδρα του παραρτήματος στην Καστοριά, ενώ το καλοκαίρι του 2021 σχεδιάζεται η φιλοξενία ενός «Θερινού Πανεπιστημίου»  σε συνεργασία με 4 αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν ιστορικές πτυχές και διασώζουν μνημεία ενταγμένα στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», ενημέρωσε η κα Αντωνίου. 

 

You May Also Like

Ο.Α.Χ Άργους Ορεστικού: Νιώθουμε την ανάγκη να διαψεύσουμε ορισμένες ανακρίβειες

Ανακοίνωση του Ομίλου Αντισφαίρισης Χιονοδρομίας Άργους Ορεστικού

Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς με το ευρωπαϊκό σχολείο Max von Laue Schule Berlin

Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς με το ευρωπαϊκό σχολείο Max von Laue…

Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Χαλκιδικής

Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας για καλλιέργεια…

Αριθμός ρεκόρ σπουδαστών στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς

  Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν μαθήματα και στο Άργος Ορεστικό

Στις πληγείσες από το χαλάζι αγροτικές περιοχές ο Δήμαρχος Καστοριάς

Θα γίνουν άμεσα, με τα μηχανήματα του Δήμου, αποκαταστάσεις στα σημεία όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα,

Ενεργητικό σεμινάριο κατά του bullying και του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Καστοριά. «Μάθε! Μίλα! Ζήσε!» γιατί η γνώση δίνει δύναμη και ζωή

Ενεργητικό σεμινάριο κατά του bullying και του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην…

Π.Ε. Καστοριάς: Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Π.Ε. Καστοριάς: Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Δημοσιοποίηση των πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης που κατατέθηκαν για ένταξη στο Υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Δημοσιοποίηση των πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης…

Εκπαίδευση των Εθελοντών Διασωστών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς

Τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στα θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών είχαν τα μέλη του…