Πώς οι κακές σας συνήθειες επηρεάζουν τα παιδιά σας

Με καλά παραδείγματα, θα τα βοηθήσετε να μάθουν καλούς τρόπους, να αισθάνονται ευτυχισμένα και να κάνουν σωστές επιλογές.

Οι γονείς ως πρότυπα

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αισθάνονται για το σώμα τους, τις ικανότητές τους βάσει αυτών που τους λένε οι γονείς τους -δηλαδή εσείς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τους διδάξετε υγιείς συνήθειες δεν είναι με ανταμοιβές ή τιμωρία, αλλά με θετική διάθεση και υγιή μοντέλα συμπεριφοράς.

Με καλά παραδείγματα, θα τα βοηθήσετε να μάθουν καλούς τρόπους, να αισθάνονται ευτυχισμένα και να κάνουν σωστές επιλογές. Θέλετε να αλλάξετε πράγματα στον εαυτό σας; Κάντε το παρέα με το παιδί σας.

Κακή συνήθεια νο. 1: Κάνετε κριτική στον εαυτό σας

Τα αρνητικά σχόλια σχετικά με τον τρόπο εμφάνισής σας στέλνουν το μήνυμα ότι η αυτοεκτίμηση πρέπει να βασίζεται στο κατά πόσο σας ταιριάζουν τα ρούχα σας ή πόσο ζυγίζετε. Έτσι εκπαιδεύετε τα παιδιά να βρίσκουν ελαττώματα σε αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη και να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Κόψτε τις επικριτικές παρατηρήσεις. Αντ’αυτού, μιλήστε για το πόσο καλά αισθάνεστε όταν ασκείστε, τρώτε υγιεινά τρόφιμα ή κοιμάστε αρκετά. Αυτά είναι τα μαθήματα που θέλετε να θυμούνται τα παιδιά.

Κακή συνήθεια νο. 2: Συναισθηματική υπερφαγία

Εάν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αισθανθείτε καλύτερα όταν είστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, ίσως μεταδίδετετε λάθος μηνύματα στα παιδιά σας. Τους δείχνετε ότι το φαγητό είναι μέσο για να νιώσετε καλά για τον εαυτό σας.

Βρείτε άλλους τρόπους για να φτιάξετε τη διάθεσή σας όταν δεν αισθάνεστε καλά. Αφήστε τους να σας δουν να μιλάτε με φίλους ή να περπατάτε για να νιώσετε καλύτερα.

Κακή συνήθεια νο. 3: Υπερβολικά πολλά μηνύματα, e-mail, ομιλία

Δεν είναι δίκαιο να λέτε στα παιδιά σας να μην στέλνουν μηνύματα την ώρα που γευματίζετε, όταν κάνετε και εσείς το ίδιο. Οι πράξεις στέλνουν πιο ισχυρά μηνύματα από ό,τι ο λόγος. Ορίστε οικογενειακούς κανόνες όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές- όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, πρέπει να τηρούν αυτούς τους κανόνες. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να συζητήσετε ή να πάτε για περπάτημα.

Κακή συνήθεια νο. 4: Έμφαση στο επιφανειακό και υλικό

Πολλά μικρά κοριτσάκια έχουν μάθει λόγω της τηλεόρασης να παίζουν με τα ρούχα και το ντύσιμο. Οι ειδικοί όμως λένε ότι χρειάζεται προσοχή.

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που θα περνούσε το κορίτσι σας με κούκλες ή φορώντας τα τακούνια της μαμάς, για να διασκεδάσετε με άλλους τρόπους- πηγαίνετε για περιπάτους ή διδάξτε της ένα άθλημα. Θα μάθει ότι το να είσαι κορίτσι σημαίνει ότι είναι δυνατή και όχι αδύναμη. Επιπλέον, θα δει ότι η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του στρες. Επίσης, φροντίστε να της πείτε ότι είναι έξυπνη ή ευγενική όσο συχνά της κάνετε κομπλιμέντα για την ομορφιά της.

Κακή συνήθεια νο. 5: Πίνετε για να κοιμηθείτε ή να αισθανθείτε καλύτερα

Εάν επιστρέψετε στο σπίτι μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά και πείτε “Χρειάζομαι ένα ποτό”, δείχνετε στο παιδί σας ότι το αλκοόλ είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. Το ίδιο ισχύει και για τους καφέδες ή τα αναψυκτικά.

Αντ ‘αυτού, βρείτε υγιέστερους τρόπους για να ανακουφίσετε το άγχος. Δοκιμάστε την άσκηση, τον διαλογισμό ή ένα χαλαρωτικό χόμπι και εμπλέξτε όλη την οικογένεια.

Κακή συνήθεια νο. 6: Όλα είναι ένας διαγωνισμός

Αν επισημαίνετε στο παιδί σας ότι άλλα παιδιά (γείτονες, συμμαθητές, αδέλφια) είναι πιο αθλητικά, σπάνια θα πετύχετε αυτό που θέλετε.

Επαινέστε το παιδί σας επειδή προσπάθησε. Βοηθήστε το να επικεντρωθεί στη διασκέδαση του να βρίσκεται έξω. Μπορείτε επίσης να το οηθήσετε να βρει μια δραστηριότητα για την οποία είναι παθιασμένο και να το βοηθήσει να εξασκηθεί. Μιλήστε για το πώς πρέπει να κινείστε καθημερινά και πώς σας κάνει να νιώθετε καλά.

Κακή συνήθεια νο. 7: Λογομαχείτε

Εάν εσείς και ο σύζυγός σας συνεχώς λογομαχείτε, τα παιδιά σας μαθαίνουν ότι είναι επιτρεπτό να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο. Το άγχος είναι συχνά έναυσμα διαφωνιών.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον χειρισμό της καθημερινής πίεσης, εξετάστε μερικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Μια διαφωνία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα στην αρχή αλλά χειρότερα μετά. Επιπλέον, το άγχος από τις διαμάχες έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά.

Κακή συνήθεια νο. 8: Κουτσομπολιό

Η κριτική του τρόπου εμφάνισης ή της συμπεριφοράς κάποιου μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής αυτοεκτίμησης. Πρέπει να σταματήσετε το κουτσομπολιό. Αναρωτηθείτε αν υπάρχει καλός λόγος. Είναι πιθανό να το κάνετε από συνήθεια, οπότε επιλέξτε να μην το κάνετε.

Το ίδιο ισχύει και για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά. Κλείστε την τηλεόραση, και δείξτε στα παιδιά σας πώς να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν με υγιείς τρόπους. Ή ανοίξτε την τηλεόραση και βάλτε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ή μία επιμορφωτική ταινία με όμορφα μηνύματα.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας

Εάν παρατηρήσετε ότι συμπεριφέρεστε άσχημα και βρίσκονται τα παιδιά σας μπροστά, μην το αγνοήσετε. Επισημάνετε το λάθος σας. Χρησιμοποιήστε το ως μια διδακτική στιγμή.

Προσελκύστε τα παιδιά και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να σταματήσετε. Πιθανότατα θα χαρούν να σας τονίσουν το λάθος σας αν το ξανακάνετε. Είναι πιο πιθανό να επιτύχετε τους στόχους σας εάν υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον στις υγιείς επιλογές σας.

iatronet.gr

You May Also Like

Προσοχή – Ρίχνουν φόλες στην περιοχή Χλόη – Φουντουκλή μέσα στα σπίτια

Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή Χλόης , εκτελείται ένα διαρκές έγκλημα, που…

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή…

Μεγάλη επιτυχία των διασυλλογικών αγώνων του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς

Μεγάλη επιτυχία των διασυλλογικών αγώνων του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς

Κυριακάτικη βόλτα στον πεζόδρομο του Άργους Ορεστικού (Φωτογραφίες)

Κυριακάτικη βόλτα στον πεζόδρομο του Άργους Ορεστικού (Φωτογραφίες)

Διακοπή υδροδότησης στη χαμηλή ζώνη της πόλης του Άργους Ορεστικού τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Διακοπή υδροδότησης στη χαμηλή ζώνη της πόλης του Άργους Ορεστικού  τη Δευτέρα…

Διανομή φρούτων από τον Δήμο Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού…

Εξιχνιάστηκε κλοπή που διαπράχθηκε σε βάρος 50χρονου ημεδαπού στην Καστοριά

Σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού

Η Κυριακή των Αγιορειτών Πατέρων στην Νέα Λεύκη

Η Κυριακή των Αγιορειτών Πατέρων στην Νέα Λεύκη