Σκληρή μάχη με στόχο να πείσουν τους αναποφάσιστους έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην τηλεμαχία της Δευτέρας ( 14/9 ), που μεταδόθηκε διακαναλικά μέσω της ΕΡΤ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους ουκ ολίγες φορές, δίχως να αποφύγουν την απευθείας αντιπαράθεση, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις, σε ένα debate αρκετά διαφορετικό από αυτό όλων των πολιτικών αρχηγών την περασμένη εβδομάδα.

Στόχος άλλωστε και των δύο ήταν ένας ζωηρός διάλογος που να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών, ιδίως αυτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής.

Τη βεβαιότητά του ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , τονίζοντας ότι διεκδικεί την πλειοψηφία, κάτι που όπως είπε είναι εφικτός στόχος. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης , όχι όμως παρά φύση κυβέρνησης όπως είπε απορρίπτοντας την συνεργασία με τη ΝΔ. Είτε θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, είτε συντηρητική είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε ότι η προοπτική της σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

« Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η πρώτη κόντρα των δύο αρχηγων έγινε με επίθεση του κ. Μεϊμαράκης στο κ. Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς. “Έχει πάθει αλλίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο. Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο” ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για τον κ.Τσίπρα και ρώτησε:”Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;”.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. « Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ για διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κα Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε ερώτηση για το τί θα κάνει για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα. « Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά» είπε χαρακτηριστικά εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν προχώρησε τίποτα. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έστελνε μήνυμα να μην έρθουν επιχειρήσεις» τόνισε ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά τις απολύσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το 2013-14 υπήρχε πορεία προς την ανάπτυξη και πως το 2014 η χώρα είχε θετικό ΑΕΠ. Εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις» είπε ο κ Μεϊμαράκης εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα». Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το συνταξιοδοτικό και τα προνόμια των βουλευτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του είχε φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί.

Πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν προνόμια στο πολιτικό σύστημα και σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε, είπε απευθυνόμενος στον κ . Μεϊμαράκη, χωρίς να συγκυβερνήσουμε.

«Όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης πραγματοποιώντας και πάλι άνοιγμα στον Αλέξη Τσίπρα. Όμως φρόντισε να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως « Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο, την αγωνία, τη διαμαρτυρία, ήταν πολύ μεγάλος πόνος για να ψηφίσει κάποιος αυτό το μόρφωμα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας την εκτίμηση πως όταν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε χαμηλά ποσοστά.

« Είπε δύο βουλευτές θέλει. Δεν θέλει δύο. Τριάντα δύο θέλει. Ας του ευχηθώ να πάρει μόνο δύο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα πως θέλει δύο βουλευτές για να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί άδειων ταμείων ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως λέει ψέματα επισημαίνοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν πως η χώρα δεν είχε ανάγκη τη χρηματοδότηση. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως τους τελευταίους μήνες η χώρα έχει αλλάξει όπως έχει αλλάξει και η ΝΔ. «Σήμερα με νέους ικανούς ανθρώπους θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει» τόνισε.

Όσον αφορά τα όσα είπε για τις συντάξεις στη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα των συντάξεων για όλο το 2016» ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει με το θέμα της υπέρμετρης φορολόγησης των αγροτών. «Ο αγροτικός κόσμος απαιτεί να μπορεί να σταθεί. Αν θέλουμε ισχυρή Ελλάδα θέλουμε ισχυρό παραγωγικό τομέα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα πως είχε σχεδιάσει να κλείσει τις τράπεζες.

« Εμείς είχαμε πει αντιθέτως από τον κ. Τσίπρα που έλεγε πως θα τον καταργήσει πως θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Προέκυψαν οι εκλογές, ήρθε ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά μας παίρνει και τα κλειδιά τώρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρούσε σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά για τα ισοδύναμα ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε :

« Δεν θα σας πω ψέματα γιατί τη Δευτέρα θα κληθώ να σας κοιτάω στα μάτια. Αν υπάρξει πλεόνασμα αυτό θα διατεθεί για τη μείωση των φόρων και την κοινωνική πολιτική».

« Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λιάνουμε τίποτα αν τον πρώτο χρόνο δεν υλοποιήσουμε πολλά από αυτά που λέει το μνημόνιο, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει. « Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει, θέλει να υπάρχει Ελλάδα, η Ευρώπη έχει πέσει σε ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως θέλει να γλιτώσει, για αυτό δραπετεύει, για να μην αναλάβει ευθύνες για αυτό που υπέγραψε, όπως είπε χαρακτηριστικά. « Είμαι έτοιμος να τα αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα για αυτό το 6μηνο για αυτά που έχουν ψηφιστεί… Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί εκτός από τους αγρότες» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα. «Σκεφτήκατε σε τι καταδικάσατε τον ελληνικό λαό; Γιατί πάτε σε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας την εκτίμηση πως η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές βασιζόμενος στο κείμενο των 53 όπου, όπως είπε, ξεκαθαρίζεται πως δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης είπε: “ο κ. Τσίπρας έχει υποστεί μετάλλαξη, έχει γίνει νεομνημονιακός. Δεν είσαστε ωρομίσθιος πρωθυπουργός κ. πρόεδρε. Μας λέτε για τις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα. Ο λαός είπε “όχι” στο δημοψήφισμα και το κάνατε “ναι”.

Όσο για το τί θα κάνει από την επομένη των εκλογών είπε: “Δεν υποσχέθηκα τίποτα, αν πρώτα δεν υλοποιήσουμε αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο” είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: “Τί αναφέρει το μνημόνιο; μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις καθώς επίσης και ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων. Εφόσον πετύχουμε τους πρώτους στόχους, μετά το πρώτο οκτάμηνο τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ξανά με την Ευρώπη”.

«Το ότι συμμετέχουμε στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για προ καιρού δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «για το χρέος εμείς λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε αν είναι βιώσιμο ή όχι γιατί αυτό θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη στη συμφωνία υπάρχε η ρήτρα για αναδιάρθωση του χρέους και όχι κούρεμα, κάτι που όπως είπε, δεν φαίνεται να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «από τις 14 Αυγούστου είναι ένας άλλος Τσίπρας, έχει πάθει μετάλλαξη, δεν τον αναγνωριζω».

Σε παρέμβασή του για την διαπραγμάτευση, (σημειωτέων δεν έγινε καμία ερώτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο μέρος του ντιμπέιτ αφορούσε αυτό το κεφάλαιο) ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ είναι πεδίο πάλης, πολιτικής και ταξικής, ότι υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα και αυτό που ανήκετε είναι της ευρωπαϊκής Δεξιάς, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, όπου την ηγεμονία έχει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε. Εμείς, πρόσθεσε, δώσαμε τη μάχη έχοντας στο πλευρό μας την ευρωπαϊκή αριστερά και ένα μεγάλο μέρος των σοσιαλιστών, ενώ η ΝΔ ήταν χέρι – χέρι με την Μέρκελ τον Σόιμπλε, είπε ο κ. Τσίπρας .

Στην ερώτηση σχετικά με την διάψευση των οραμάτων του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «ζωντανός οργανισμός», έχει ανοιχτά θέματα όπως το χρέος, το θέμα των εργασιακών σχέσεων το θέμα της πρώτης . Αυτό που έχει να κρίνει ο λαός , είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αν τα θέματα αυτά, θα τα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση που θα δώσει μάχη ή μια κυβέρνηση που θα συμφωνεί σε όλα όπως έκανε η ΝΔ. Το κρίσιμο , σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι να φύγουμε από τη μέγγενη της επιτροπείας αλλά και κάνοντας μεγάλες τομές στη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση χρηματοδότησης από τρίτες χώρες ο κ. Τσίπρας είπε αναφέρθηκε σε συνομιλίες με την Ρωσία, την Κίνα και αραβικές χώρες, επισημαίνοντας ότι δεν πήγε για να ζητήσει δάνεια για να πληρωθεί το χρέος, αλλά για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων στη χώρα.

Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ως πρωθυπουργός έπρεπε να προτείνει πρόσωπα προκειμένου να συνεχιστούν πολιτικές πoυ είχαν δρομολογηθεί όπως στο μεταναστευτικό. Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης για το θέμα αυτό, ότι ένοπλη παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στο Αιγαίο γιατί δεν εμφανίζονται οι διακινητές, και για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα ζήτησε να αυξηθεί η επιτήρηση του Αιγαίου από την Frontex.

Αναφορικά με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι κρίσιμες και για την χώρα μας και για την Ευρώπη. Αυτό γιατί, όπως είπε αν αυτοί που έδωσαν μάχη και διαπραγματεύθηκαν σκληρά χάσουν και επιστρέψουν αυτοί που δεν διαπραγματεύθηκαν, το μήνυμα θα είναι αρνητικό για όλες τις χώρες. Αντίθετα, σημείωσε, αν νικήσουμε, το μήνυμα που θα πάρουν οι προοδευτικές δυνάμεις , θα είναι τελείως διαφορετικό, ενώ θα έχει άλλη σημασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει συμμάχους στις Συνόδους Κορυφής.

Επανερχόμενος με παρέμβασή του σε θέματα που έθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέμα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ είναι ανοιχτό, ενώ για τη ΝΔ είναι θέμα ιδεολογίας, ότι δηλαδή θέλει την ιδιωτικοποίηση.

Για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις επικρίσεις της ΝΔ ότι η αύξηση του αριθμού των προσφύγων οφείλεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Σε ερώτηση αν έχει εκλείψει η απειλή του Grexit, ο κ . Τσίπρας είπε ότι αν δεν γίνει σεβαστό το πρόγραμμα, ο κίνδυνος υπάρχει . Σημείωσε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που ταυτίστηκε με εσωτερικό σχέδιο, αλλά η Ελλάδα είχε πολλούς συμμάχους στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής και το σχέδιο απετράπη. Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, έχουμε κερδίσει έδαφος και συμμαχίες και αν κερδίσουμε τις εκλογές και διαπραγματευθούμε με επιτυχία το θέμα του χρέους, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε ζητήσει αναστολή του μέτρου και να βρεθούν ισοδύναμα, ενώ για τα κενά στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόβλημα είναι δομικό και αν δεν γίνουν προσλήψεις , το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Είχα ζητήσει αναστολή του μέτρου και να βρούμε ισοδύναμα. Το κενό στα σχολεία είναι δομικό πρόβλημα ΄που αν δεν γίνουν προσλήψεις δεν θα λυθεί, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν σημαίνει η σύσταση ενός υπουργείου και λύση του προβλήματος» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κα Χριστοδουλοπούλου ότι νόμιζε πως οι μετανάστες λιάζονταν και εξαφανίζονταν και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός των μεταναστών από τους πρόσφυγες.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει ένα κύμα προσφύγων και μεταναστών. Ως προς τους πρόσφυγες , έπρεπε να είχε εγκατασταθεί η γραφειοκρατία στα νησιά για να εξυπηρετηθούν. Ως προς τους μετανάστες οφείλουμε να τους επαναπροωθούμε» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης .

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι το Grexit και αν η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να λέει σε όλα ναι υπό το φόβο μιας χρεοκοπίας ο κ Μεϊμαράκης εξέφρασε την απορία του γιατί ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. « Από τη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλον Τσίπρα». Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως πότε δεν είπε στον κ. Τσίπρα να φέρει «ότι να ναι» αλλά του επεσήμανε πως θα πρέπει να βιαστεί και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ΕΛΚ για τον περιορισμό των μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Τσίπρας είχε καλύτερη αντιμετώπιση από την Ευρώπη από ότι είχε η κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους 6 μήνες.

Η ΝΔ έχει μία μακρά ιστορία, έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ. Αν η Ευρώπη είχε μπορέσει να αντιδράσει διαφορετικά ίσως η κρίση θα ήταν διαφορετική. Η χώρα ήταν αδύναμη, έχει και η ΝΔ κάνει τα λάθη της. Όμως άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς και έχουμε διδαχτεί από τα λάθη και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της και έχει διδαχθεί από τα λάθη της. Ο κ. Μεϊμαράκης κληθείς να σχολιάσει αν η ΝΔ έχει μετανιώσει που δεν στήριξε το πρώτο μνημόνιο τόνισε πως η χώρα θα είχε τελείως διαφορετική πορεία αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε τορπιλίσει την πορεία της χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το πως μπορεί να γίνει μια συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων ο κ.Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει μετάλλαξη μετά την υπογραφή του μνημονίου. « Δεν σας λέω ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο, φέρατε το μεγαλύτερο κακό μέσα σε λίγους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας όμως πως «αν υποσχεθείτε πως θα υλοποιήσουμε αυτά που εσείς δεσμευτήκατε και υπογράψατε μπορούμε να πάμε μαζί για ένα διάστημα».

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ, με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο της ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογράφοι που θέτουν τις ερωτήσεις είναι οι: Ολγα Τρέμη (Mega), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Ολγα Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρωσική πρεσβεία για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα: Θα υπάρξουν συνέπειες

Μέσω ανακοίνωσής της, η Ρωσική Πρεσβεία κάνει λόγο για επιδείνωση των διμερών…

Lockdown στην εστίαση, αντάρτικο από τους καταστηματάρχες

Lockdown στην εστίαση, αντάρτικο από τους καταστηματάρχες

ΟΑΕΔ: Παράταση ημερομηνίας λήξης για 113.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού

ΟΑΕΔ: Παράταση ημερομηνίας λήξης για 113.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πουλήθηκε 1.800 δολάρια σε δημοπρασία- Δείτε φωτογραφία

Λεμόνι 285 ετών βγήκε στο σφυρί στο Νιούπορτ της Αγγλίας

Το ΠΑΜΕ κόλλησε αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα για την τήρηση των αποστάσεων

Το ΠΑΜΕ κόλλησε αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα για την τήρηση των αποστάσεων

Δωρεάν και μειωμένο εισιτήριο μετακινήσεων: Ποιοι τα δικαιούνται – Απαραίτητα δικαιολογητικά

Δωρεάν και μειωμένο εισιτήριο μετακινήσεων: Ποιοι τα δικαιούνται – Απαραίτητα δικαιολογητικά

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιά

Βασιλακόπουλος: Εξαπλάσιες οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με κορονοϊό από το να πάθει θρόμβωση με ΑstraZeneca

Η πιθανότητα να πάθεις κάποια θρόμβωση ή επιπλοκή στην δεύτερη δόση είναι…