Σύψας για κορωνοϊό: «Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει

«Έχουμε ένα κακό σκηνικό» τονίζει ο λοιμωξιολόγος, εξηγώντας ότι η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση και έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

O αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί, οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς πιέζονται, και ο κ. Σύψας χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία. Ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.
Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία». Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ το «Ιπποκράτειο» από σήμερα προστίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Οπως ανακοινώθηκε προστίθενται 40 ΜΕΘ Covid μέχρι την Τετάρτη στην Αττική.

Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο, σχολίασε ο κ. Σύψας. Μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες – μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.

«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες». Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο κ. Σύψας.

Πηγή: megatv.com

You May Also Like

Κορωνοϊός – Γερμανία: Εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα – 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός – Γερμανία: Εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα – 3.000 μέσα σε ένα…

“Αρνητής” κορονοϊού στην Πάτρα: “Ήμουν κι εγώ από εκείνους που έκανα διαμαρτυρία κατά των μέτρων αλλά…κόλλησα”

“Αρνητής” κορονοϊού στην Πάτρα: “Ήμουν κι εγώ από εκείνους που έκανα διαμαρτυρία…

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (30/1) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (30/1) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΕΛ.ΑΣ.: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

ΕΛ.ΑΣ.: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Κορονοϊός: Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα…

ΜΥΘΟΣ: Η επιδημία του κορονοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες

ΜΥΘΟΣ: Η επιδημία του κορονοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες

Εμβόλια: Προβλήματα στις δόσεις, δυσαρεστημένοι οι ηγέτες της ΕΕ – Βρείτε τα μεταξύ σας απαντά η Κομισιόν

Table of Contents Hide Εμβόλια: Προβλήματα στις δόσεις, δυσαρεστημένοι οι ηγέτες της…

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά

  Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς  στην Καστοριά

Κορωνοϊός: Διευκρινίσεις για τις Σχολικές Μονάδες από την ΚΕΔΕ

Κορωνοϊός: Διευκρινίσεις για τις Σχολικές Μονάδες από την ΚΕΔΕ