Ο αποκεφαλισμός της Σκωτσέζας βασίλισσας Μαίρης που έχασε 3 συζύγους και 4 βασίλεια! Την εκτέλεσε η ξαδέλφη της και βασίλισσα τη Αγγλίας, Ελισάβετ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Ελισάβετ έμεινε γνωστή ως η «Παρθένα Βασίλισσα» γιατί αρνήθηκε να μοιραστεί τον θρόνο της με έναν άντρα. Η δική της περίπτωση όμως αποτελούσε εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ακόμα και οι βασίλισσες ήταν υποταγμένες στο αντρικό φύλο και εξαρτημένες από αυτό.

Η τραγική Βασίλισσα της Σκωτίας, Μαίρη, έχασε τέσσερα βασίλεια εξαιτίας των αποτυχημένων γάμων της. Γεννήθηκε στη Σκωτία τον Δεκέμβριο του 1542, η μοναδική απόγονος του βασιλιά της Σκωτίας, Ιάκωβου Ε’. Είχε συγγενικούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, καθώς ήταν εγγονή της αδελφής του βασιλιά Ερρίκου Η’. Η Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου, ήταν ξαδέλφη της. Η Μαίρη κληρονόμησε τον θρόνο σε ηλικία έξι ημερών, όταν πέθανε ο πατέρας της. Βέβαια δεν κυβέρνησε η ίδια, αλλά οι αντιβασιλείς που ήρθαν σε συνεννόηση με τον Ερρίκο και αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον γιο του, Εδουάρδο για να ενώσουν τα δύο βασίλεια.

Εμπόδιο στην ειρηνική ένωση στάθηκε η θρησκεία. Η Μαίρη ήταν καθολική, ενώ στην Αγγλία και τη Σκωτία είχαν την εξουσία οι προτεστάντες. Οι Καθολικοί δεν δέχονταν το γάμο, γιατί υποστήριζαν ότι η βασίλισσα έπρεπε να παντρευτεί τον καθολικό Γάλλο πρίγκιπα. Ο Ερρίκος επιτέθηκε με αγριότητα, αλλά οι Καθολικοί αντιστάθηκαν και έστειλαν κρυφά τη Μαίρη στη Γαλλία. Εκεί πέρασε τα επόμενα 13 χρόνια της ζωής της, περιτριγυρισμένη από Γάλλους ευγενείς.

Βασίλισσα της Σκωτίας, της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας

 Στις 24 Απριλίου του 1558, σε ηλικία 16 ετών, παντρεύτηκε τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου, Φραγκίσκο Β’. Ένα χρόνο μετά το γάμο τους, πέθανε ο Γάλλος βασιλιάς και ο Φραγκίσκος ανέβηκε στο θρόνο. Στο πλευρό του, η Μαίρη που πλέον ήταν Βασίλισσα της Σκωτίας και της Γαλλίας.

Την ίδια περίοδο η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και δίχασε τον λαό της. Οι Καθολικοί δεν δέχονταν την προτεστάντισσα βασίλισσα και θεωρούσαν ως νόμιμη διάδοχο του θρόνου την Μαίρη, που ξαφνικά απέκτησε τέσσερα βασίλεια, αν και πρακτικά σε αυτή τη φάση, δεν εξουσίαζε σε κανένα.

Η βασίλισσα της Σκωτίας, της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας ήταν όμορφη, γοητευτική, ζωηρή και εξαιρετικά μορφωμένη. Ο Φραγκίσκος ήταν ένα χρόνο μικρότερός της, αδύναμος και φιλάσθενος. Μεταξύ του ζευγαριού υπήρχε αδελφική αφοσίωση, αλλά ο πρίγκιπας δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει. Ο νεαρός πρίγκιπας αρρώστησε και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1560, αφήνοντας την Μαίρη μόνη και απροστάτευτη.

Ο δεύτερος γάμος με τον ξάδελφο της βασίλισσας Ελισάβετ

 Η μόνη λύση που της απέμενε ήταν να επιστρέψει στη Σκωτία, όπως και έκανε στις 19 Αυγούστου του 1561. Οι θρησκευτικές διαμάχες, όπως ήταν αναμενόμενο, την ακολούθησαν και εκεί. Η Σκωτία ήταν προτεσταντική και δεν καλωσόρισε την καθολική βασίλισσα. Όμως η Μαίρη φέρθηκε με πρωτόγνωρη ανεκτικότητα και δέχτηκε όλους τους προτεστάντες συμβούλους χωρίς καμία αντίδραση. Η πράξη της κέρδισε την συμπάθεια των υπηκόων και για ένα διάστημα, επικράτησε σχετική ηρεμία.

Τα νερά ήρθε να ταράξει ο δεύτερος γάμος της βασίλισσας. Η Μαίρη επέλεξε για γαμπρό τον Λόρδο Ντάρνλι, που ήταν ξάδελφος και της ίδιας και της Ελισάβετ. Ήταν μία λανθασμένη πολιτικά κίνηση, γιατί ο γάμος ενίσχυε υπερβολικά τη σχέση της Μαίρης με τον αγγλικό θρόνο και θορύβησε την Ελισάβετ.

Η βασίλισσα της Αγγλίας ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός εχθρός, τον οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει η Μαίρη και μέχρι τότε απέφευγε να την εξαγριώσει. Εκτός αυτού, ο Ντάρνλι ήταν Άγγλος και προκαλούσε το μίσος των Σκωτσέζων συμβούλων και υπηκόων της. Όμως η όμορφη Μαίρη είχε τυφλωθεί απ’ τον έρωτα και δεν άκουσε τους συμβούλους της. Φανταζόταν ήδη τον γιο τους, που θα γινόταν Βασιλιάς της Σκωτίας και της Αγγλίας, αν η Ελισάβετ δεν αποκτούσε παιδιά. Βέβαια το ίδιο σκεφτόταν και η Ελισάβετ, που καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα γιατί η ξαδέλφη της είχε εξελιχθεί σε σημαντική απειλή.

Ο γάμος που ξεκίνησε γεμάτος ενθουσιασμό κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Ο Ντάρνλι ήταν ένας μέθυσος, που αδιαφορούσε για τη Σκωτία και τα καθήκοντά του. Δεν κατάφερε ποτέ να γίνει συμπαθής ούτε στους αυλικούς ούτε στο λαό. Η Μαίρη αρνήθηκε να τον ονομάσει βασιλιά της Σκωτίας και όχι απλά «βασιλικό σύζυγο», ακριβώς γιατί δεν τον εμπιστευόταν. Ο Ντάρνλι έγινε έξαλλος με την απόφασή της και θεώρησε ότι για όλα έφταιγε ο Ιταλός σύμβουλός της, Δαβίδ Ρίτσιο.

Στις 9 Μαρτίου του 1566, ο Ντάρνλι εισέβαλλε στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της, όπου δειπνούσε με τον Ρίτσιο και στενούς της φίλους. Μπροστά στα μάτια της, σκότωσε τον Ρίτσιο μαχαιρώνοντας τον. Η βασίλισσα ήταν 6 μηνών έγκυος και εξαιτίας του συμβάντος, κόντεψε να χάσει το παιδί της. Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σκωτίας και της Αγγλίας, Ιάκωβος, γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1566.

Ο θάνατος του Ντάρνλι

 Η Μαίρη και οι σύμβουλοί προσπαθούσαν να βρουν τον ευκολότερο τρόπο να ξεφορτωθούν τον σύζυγό της. Το διαζύγιο δεν ήταν μία απ’ τις επιλογές, καθώς δεν το αναγνώριζε η καθολική εκκλησία. Προφανώς, η εκκλησία δεν αναγνώριζε ούτε τη δολοφονία, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό εμπόδιο. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1567, ο Λόρδος Ντάρνλι βρέθηκε νεκρός έξω από την οικεία του στο Εδιμβούργο. Το προηγούμενο βράδυ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Μαίρη είχε αποχωρήσει λίγες ώρες πριν, για να επισκεφθεί φίλους της. Ο Ντάρνλι βρέθηκε στον κήπο, που σήμαινε ότι είχε ξεφύγει απ’ τη φωτιά και δολοφονήθηκε. Ως εγκέφαλος της πλεκτάνης θεωρήθηκε ο σύμβουλος της βασίλισσας, Κόμης του Μπόθγουελ.

Ο τρίτος γάμος με τον δολοφόνο του συζύγου της

Στις 15 Μαΐου του 1567, τρεις μήνες μετά το θάνατο του συζύγου της, η Μαίρη παντρεύτηκε τον πιθανό δολοφόνο του, Κόμη του Μπόθγουελ. Υπάρχουν δύο σενάρια σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων. Το ένα υποστηρίζει ότι η Μαίρη δεν γνώριζε τίποτα για τη δολοφονία και ο Μπόθγουελ απήγαγε τη Μαίρη, τη βίασε και την ανάγκασε να τον παντρευτεί.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Μαίρη και ο Μπόθγουελ ήταν εραστές και σχεδίασαν τη δολοφονία του Λόρδου Ντάρνλι. Για να αποδείξουν την ενοχή της βασίλισσας, οι αντίπαλοί της χρησιμοποίησαν επιστολές της, που ανέφεραν τον έρωτά της για τον Μπόθγουελ και τη σύμφωνη γνώμη της στη δολοφονία. Η Μαίρη υποστήριξε ότι οι επιστολές ήταν πλαστές και μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει την αυθεντικότητά τους ή μη.

Όμως το αποτέλεσμα για την Μαίρη ήταν το ίδιο. Ο Μπόθγουελ εξορίστηκε στη Δανία, όπου και πέθανε, άρρωστος και αλκοολικός. Η Μαίρη αναγκάστηκε να παραιτηθεί απ’ τον θρόνο και φυλακίστηκε στη Σκωτία.

 Η φυλάκιση και η εκτέλεση από τη συγγενή της, βασίλισσα Ελισάβετ

Η Μαίρη απέδρασε από τη Σκωτία και στράφηκε για βοήθεια προς την ξαδέλφη της, Ελισάβετ. Πίστευε ότι μία βασίλισσα είχε χρέος να βοηθήσει μια άλλη βασίλισσα. Η Ελισάβετ δέχτηκε και παραχώρησε στη Μαίρη ένα πολυτελές οίκημα στο κέντρο της Αγγλίας, μακριά από τους Σκωτσέζους. Η Μαίρη μπορεί να πίστευε ότι η ξαδέλφη της νοιαζόταν μόνο για την προστασία της, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

 Η Ελισάβετ ουσιαστικά φυλάκισε τη Μαίρη με το πρόσχημα της ασφάλειας και την απομάκρυνε από τη θέση εξουσίας. Μετά από 19 χρόνια όμως, ακόμα και η Μαίρη κατάλαβε ότι παρά τις ανέσεις και τους υπηρέτες, ζούσε σε μια φυλακή. Η ύπαρξη της Μαίρης, ακόμα και στην απομόνωση, αποτελούσε απειλή για την Ελισάβετ.

 Όταν ξέσπασαν εξεγέρσεις απ’ τους Καθολικούς, που ήθελαν να επαναφέρουν τη Μαίρη στο θρόνο, η Ελισάβετ θεώρησε ότι υποκινούνταν από τη φυλακισμένη βασίλισσα. Ακόμα και όταν τη διαβεβαίωναν ότι η Μαίρη ήταν βαριά άρρωστη και αδυνατούσε να σηκωθεί ακόμα και από το κρεβάτι της. Η βασίλισσα της Αγγλίας βρισκόταν σε μια συνεχή κατάσταση παράνοιας. Πίστευε ότι η Μαίρη συνωμοτούσε εναντίον της και ήθελε να την εκτελέσει, αλλά δεν είχε στοιχεία για να την καταδικάσει. Επιπλέον, δεν ήθελε να εκτελέσει μια βασίλισσα, γιατί θα έδειχνε στους αντιπάλους της ότι ήταν αποδεκτό να εκτελεστεί η «εκπρόσωπος του Θεού».

Τελικά όμως ξεπέρασε τις αναστολές της και διέταξε την εκτέλεση της την 1η Φεβρουαρίου του 1587. Ως αφορμή στάθηκαν πάλι «επιστολές» της Μαίρης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντάλλασσε κρυφά με τον τραπεζίτη Ρομπέρτο ντι Ριντόλφι, που σχεδίαζε τη δολοφονία της Ελισάβετ και την αντικατάστασή της με την Μαίρη.

Η δίκη της βασίλισσας της Σκωτίας διήρκεσε μόλις δύο μέρες και κατέληξε στην καταδίκη της. Στις 7 Φεβρουαρίου, ειδοποίησαν την 45χρονη Μαίρη, ότι θα εκτελούνταν την επόμενη μέρα. Τα ρούχα που φόρεσε στην εκτέλεσή της ήταν βαθύ κόκκινο, το χρώμα των χριστιανών μαρτύρων. Ο δήμιος χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να την αποκεφαλίσει. Ύστερα έπιασε το κεφάλι απ’ τα μαλλιά και το έδειξε στους παρευρισκόμενους. Ξαφνικά, το κεφάλι έπεσε στο πάτωμα και αποδείχτηκε ότι η Μαίρη φορούσε περούκα. Τα δικά της μαλλιά είχαν ασπρίσει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε 16 χρόνια μετά, στις 24 Μαρτίου του 1603 και ο χειρότερος της φόβος έγινε πραγματικότητα. Τη διαδέχτηκε ο γιος της Μαίρης, Ιάκωβος, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Σκωτίας και της Αγγλίας.

mixanitouxronou.gr