Τι είναι θεραπεία μέσω άσκησης;/Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές μελέτες, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες προωθείται ένα νέο είδος θεραπείας το οποίο βασίζεται στην εξειδικευμένη και εξατομικευμένη άσκηση, καθώς και στη σωστή κίνηση. Το είδος αυτό της θεραπείας ονομάζεται «θεραπεία μέσω άσκησης» και όπως τονίζουν οι επιστήμονες αποτελεί πλέον τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων, χρόνιων πόνων και τραυματισμών.

Η «θεραπεία μέσω άσκησης» είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής, διότι εστιάζει μέσω της άσκησης στη αποκατάσταση τραυματισμών, στη μείωση του πόνου, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των ατόμων που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις. Υπεύθυνος για αυτού του είδους τη θεραπεία, είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας της άσκησης ο οποίος ανάλογα με τη στάση σώματος και την κινητική συμπεριφορά του ασκούμενου, τα οποία συνήθως αλλοιώνονται εξαιτίας της πάθησης του, εστιάζει στο να διορθώσει και να οικοδομήσει νέα – σωστά κινητικά πρότυπα, τα οποία θα κάνουν το ασθενή πιο λειτουργικό.

Η «θεραπεία μέσω άσκησης» εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες παγκοσμίως, βοηθώντας ανθρώπους με χρόνια προβλήματα να θεραπευτούν. Για να είναι όμως ασφαλείς και αποτελεσματική η συγκεκριμένη θεραπεία, θα πρέπει ο επαγγελματίας της άσκησης να γνωρίζει πολύ καλά την πάθηση ή τον τραυματισμό που έχει ο ασθενής. Για αυτό το λόγω πριν σχεδιάσει το θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, έρχεται σε επαφή με το γιατρό του ασθενή, ώστε αυτός να τον ενημερώσει για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και για τυχόν περιορισμούς στα είδη των ασκήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Στη συνέχεια ο επαγγελματίας της άσκησης αξιολογεί τη στάση σώματος, τις κινήσεις και τις ικανότητες του ασθενή και προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου ασκησιολογίου, κατάλληλο για την πάθηση ή τον τραυματισμό του. Το κομμάτι της αξιολόγησης θα λέγαμε ότι είναι ουσιαστικά η εξέταση του επαγγελματία της άσκησης προς τον ασκούμενο, διότι δεν φτάνει μόνο το να συνταγογραφήσουμε ασκήσεις με βάση την πάθηση του ασθενή, αλλά θα πρέπει να συνταγογραφήσουμε εκείνες τις ασκήσεις που αυτός μπορεί να εκτελέσει.

Βέβαια ο ρόλος του θεραπευτή άσκησης δεν σταματά στη σχεδίαση ενός προγράμματος άσκησης, αλλά θα πρέπει αυτός να είναι σωστά εκπαιδευμένος ώστε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να κρατά και να το τοποθετεί το σώμα του ασκούμενου στη κατάλληλη θέση, για να μπορείς αυτός να τις εκτελέσει σωστά και με ασφάλεια.

Όλη αυτή η διαδικασία όμως είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη για τον επαγγελματία της άσκησης, διότι η εκτέλεση και η δημιουργία ενός θεραπευτικού προγράμματος άσκησης έγκειται στο γεγονός ότι οι ασκήσεις αυτές χρειάζεται συνήθως να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν διαφορετικά σε κάθε ασκούμενο. Και αυτό γιατί η επιστήμη της άσκησης σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, συνιστά τη σταδιακή και ελεγχόμενη προσαρμογή στη σωματική άσκηση, ανάλογα με την πάθηση, τις ικανότητες και τις δυνατότητες του ασθενή. Μάλιστα αυτή είναι και η διαδικασία που διακρίνει έναν καλό θεραπευτή από έναν όχι και τόσο καλό.

Επίσης μία άλλη πτυχή της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του ασκούμενου, διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει ουσίες (όπως ενδορφίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη) που αυξάνουν τα επίπεδα της καλής διάθεσης και συμβάλλουν στην ευεξία και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ασκούμενου. Ταυτόχρονα ο ασκούμενος μαθαίνει να ευχαριστιέται όλη αυτή διαδικασία – θεραπεία, με αποτέλεσμα να του δημιουργούνται κίνητρα και σιγά – σιγά η άσκηση να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Άρα μαθαίνει μέσα από την άσκηση να αποδέχεται και να φροντίζει το σώμα του, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του διότι αισθάνεται λειτουργικός και αυτόνομος, και μειώνεται το άγχος και το στρες.

Εξαιτίας του ότι η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο από πολύ λίγους επαγγελματίες και διότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε μόνο τους συμβατικούς τρόπους θεραπείας, δηλαδή την ακινησία και την φαρμακευτική αγωγή, οι περισσότεροι ασθενείς και κυρίως το οικογενειακό τους περιβάλλον δείχνουν μια διστακτικότητα πριν ξεκινήσουμε αυτού του είδους θεραπείας. Βέβαια μετά από 4-5 συνεδρίες και βλέποντας τη βελτίωση στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πείθονται για το ότι τι συγκεκριμένο είδος θεραπείας μπορεί να τους βοηθήσει, όχι μόνο στην πάθηση τους αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά τους.

Στο functional movement, είμαστε υπερασπιστές και γνώστες της συγκεκριμένης μορφής θεραπείας, και έχοντας την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία την εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στους ασκούμενους μας, βοηθώντας τους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους, με έναν διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παγούνης είναι από τους ελάχιστους στη χώρα που εξειδικεύονται στη θεραπεία μέσω άσκησης. Η εν λόγω θεραπεία, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ασκούμενων, οι οποίοι πλέον έχουν ιαθεί και δεν νιώθουν πόνους ή ενοχλήσεις.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

You May Also Like

Rotator Cuff: Τι είναι και ποιός ο ρόλος του στην σταθεροποίηση και στην κινητικότητα του ώμου

Rotator Cuff: Τι είναι και ποιός ο ρόλος του στην σταθεροποίηση και…

Πώς συμβάλλει ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην έκβαση της covid19

Πώς συμβάλλει ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην έκβαση της covid19

Οι σωματικοί πόνοι που “φωνάζουν” ότι έχουμε κατάθλιψη

Οι σωματικοί πόνοι που “φωνάζουν” ότι έχουμε κατάθλιψη

Μαστίχα : Προστατεύει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Πιο αναλυτικά οι θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις της

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στην υγεία;

Table of Contents Hide Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στην υγεία;…

Έμφραγμα vs κρίση πανικού: Ποιες είναι οι διαφορές

Έμφραγμα vs κρίση πανικού: Ποιες είναι οι διαφορές

«Καμπανάκι» από ΕΟΦ για δύο σκευάσματα: «Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία»

Περιέχουν απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία

Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες γύρω από το στόμα

Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες γύρω από το στόμα

Ελπίδα για θεραπεία της οστεοπόρωσης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 426.000 ανθρώπων και εντόπισαν 518 γονίδια που ίσως…

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη