Νικόλ Πασινιάν: Η Τουρκία μπορεί σύντομα να ξαναβρεθεί έξω από τις πύλες της Βιέννης

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προειδοποίησε ότι, η Τουρκία μπορεί να ξαναβρεθεί σύντομα έξω από τις πύλες της Βιέννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική BILD.

Μισθοφόροι τζιχαντιστές από τη Συρία

Αναφερόμενος στους μισθοφόρους τζιχαντιστές που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, για να πάρουν μέρος στην επιχείριση κατάληψης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε:

«Στρατολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

»Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον απλώς ένα θέμα τοπικής ασφάλειας.

»Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας ατζέντας, διότι, στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι σημαντικό διεθνώς για τρεις λόγους.

»Πρώτον, επειδή τρομοκράτες από τη Συρία στρατολογήθηκαν από την Τουρκία και μετακινήθηκαν για να πολεμήσουν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

»Δεύτερον, τα τουρκικά στρατεύματα εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία είναι η έκφραση της αυτοκρατορικής πολιτικής της Τουρκίας.

»Πρόκειται για επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τουρκικής αυτοκρατορίας, η οποία ακολουθεί μια σειρά από βήματα που έκανε η Τουρκία στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

»Και τρίτον, νομίζω ότι η Τουρκία επέστρεψε στον Νότιο Καύκασο μετά από 100 χρόνια για να συνεχίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε το 1915 στην Οθωμανική Τουρκία».

Ο Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας επεσήμανε ότι η υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν αποσκοπεί στην προσάρτησή του στην Τουρκία.

«…πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος είναι να απαλλαγεί από το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα απορροφηθεί από την Τουρκία».

Οι Αρμένιοι εμπόδιο στην επέκταση του νεο-οθωμανισμού

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι, «όταν μιλάω για την πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι απλώς μια έκφραση ιστορικού μίσους προς τους Αρμένιους.

»Το πρόβλημα είναι ότι οι Αρμένιοι στον Νότιο Καύκασο είναι το τελευταίο εμπόδιο στον ιμπεριαλιστικό δρόμο της Τουρκίας προς βορρά, νοτιοανατολικά και ανατολικά.

»Επειδή η ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας προχωρεί πολύ περισσότερο από τον Νότιο Καύκασο.

»Ας δούμε τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία».

Και πολύ σοβαρά επεσήμανε:

«Θέλω να τονίσω ότι, κατά τη γνώμη μου, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αρμενία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού σήμερα.

»Εάν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να λάβει υπόψη της την κατάσταση με ακρίβεια, η Ευρώπη θα δει την Τουρκία στη Βιέννη».

Οι Οθωμανοί στη Βιέννη

Οι Οθωμανοί έφτασαν δύο φορές στις πύλες της Βιέννης και την πολιόρκησαν. Η πρώτη ήταν το 1529 και η δεύτερη το 1683.

Η αναχαίτιση της δεύτερης πολιορκίας της Βιέννης έσωσε τη Δυτική Ευρώπη από την δουλεία και τον μαρασμό. Η Τουρκοκρατία δεν έφτασε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:www.tribune.gr