Η «συμφωνία-ομπρέλα» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές έλαβε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλίσει υψηλά και δεσμευτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων που ανταλλάσσονται από την αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η συμφωνία καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή ποινικά μητρώα, που ανταλλάσσονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία),

“Το πλαίσιο της διατλαντικής προστασίας των δεδομένων γίνεται πλέον σαφές. Θα υπάρχουν πλέον υψηλά, δεσμευτικά πρότυπα και κατοχυρωμένα δικαιώματα για τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Μετά από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων, η προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται με τις ΗΠΑ μεταφέρεται σε νέο επίπεδο. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών θα προστατεύονται καλύτερα. Η συμφωνία δεν αποτελεί νομική βάση για τη μεταφορά δεδομένων, αλλά προστατεύει τα εν λόγω δεδομένα που ήδη νομίμως ανταλλάσονται. Οι αρχές προστασίας δεδομένων μπορούν να ελέγχουν την τήρηση της συμφωνίας ανά πάσα στιγμή”

Η συμφωνία κατοχυρώνει για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ:

  • το δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής
  • το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους
  • το δικαίωμα να ζητούν διόρθωση των προσωπικών τους δεδομένων σε περίπτωση ανακριβών πληροφοριών
  • Καθορίζει, επίσης, συγκεκριμένα όρια για τη διαβίβαση δεδομένων και τις περιόδους διατήρησης των στοιχείων.

Οι προτάσεις των πολιτικών ομάδων των Φιλελευθέρων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες καταψηφίστηκαν.

Με 481 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για το Συμβούλιο να εγκρίνει την τελική απόφαση που θα ολοκληρώσει τη διεθνή συμφωνία.

Ιστορικό

Μετά από έκκληση του ΕΚ το 2010, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται στα πλαίσια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011. Επιτεύχθηκε συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 και, μετά την έγκριση του νόμου περί δικαστικής προσφυγής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Φλεβάρη του 2016, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της ΕΕ να ζητούν αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού στις ΗΠΑ, η συμφωνία υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές των ΗΠΑ στις 2 Ιουνίου 2016.

Στις 18 Ιουλίου 2016 το Συμβούλιο ζήτησε από το Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.