Ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στο τραπέζι

Σενάρια για πρόωρες κάλπες αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο του 2021 επανέρχονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του eidiseis.gr.

Οι προτάσεις που κατατίθενται στο πρωθυπουργικό γραφείο για πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, με την προϋπόθεση να έχει βρεθεί έως τότε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, έχουν ως βασικό επιχείρημα το «κάψιμο» της απλής αναλογικής με δεύτερη κάλπη, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την ανάπτυξη να είναι πολύ ισχνή την επόμενη χρονιά και, συνεπώς, τα προβλήματα να εντείνονται. Πολύ περισσότερο που από τη νέα χρονιά θα κοπούν τα οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και προσώπων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ από το 2022 θεωρείται βέβαιον ότι θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί και άλλοι κανόνες στην ΕΕ, περιορίζοντας τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέα μέτρα. Οι δε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται, αρχίζουν να αποτυπώνουν τις απώλειες που εμφανίζονται. «Την απλή αναλογική μπορεί να την κάψει τώρα, ίσως να μην μπορεί στο τέλος της τετραετίας», σημειώνουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι υποστηρικτές της πρότασης.

Αντιθέτως, η πλειοψηφία των συνεργατών του πρωθυπουργού επιμένει πως στο τέλος της τετραετίας θα έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μια νέα «γεμάτη» τετραετία. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι παρά την υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται δημοσίως και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι ακόμα απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση με ενδεχόμενο μεγάλο πολιτικό κόστος, όλες οι εξελίξεις να είναι ανοιχτές και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πάντως, ο πρωθυπουργός κρατά το χαρτί του ανασχηματισμού, παρά τις δυσκολίες που έχει, αφού όσο η κατάσταση δυσκολεύει, τόσο μειώνονται και οι δυνατότητες χειρισμών χωρίς τη δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων, ενώ αυξάνουν οι πιέσεις για συμμετοχή στην κυβέρνηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ταυτόχρονα, στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να μην εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Έτσι, άλλωστε, μπορεί να εξηγηθεί και η λυσσαλέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και από εκδοτικά συμφέροντα, που επιχειρηθούν να εμφανίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και ως… συνοδοιπόρο της Χρυσής Αυγής! Η επίθεση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί, πολύ περισσότερο που στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν συνεχώς δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι και η πριμοδότηση του Κινήματος Αλλαγής.

aftodioikisi.gr