Κόπωση, στρες, βραδινές επισκέψεις στο ψυγείο, καμία ευχαρίστηση από τις οικογενειακές στιγμές, θυμό αλλά και αϋπνία βιώνουν πολλοί άνθρωποι όχι πάντα σε μια δύσκολη συγκυρία σαν αυτή που ζούμε τώρα στην χώρα, αλλά και σε ήρεμες περιόδους της ζωής τους κατά τις οποίες δεν συμβαίνει τίποτα δυσάρεστο… Τότε θα πρέπει να επισκεφτούν ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Πρέπει όμως να τα ξεχωρίζουμε: Η κατάθλιψη δεν είναι μελαγχολία ή κακή διάθεση. Είναι ένα επίμονο αίσθημα θλίψης και απογοήτευσης ασυγκρίτως πιο σοβαρό από μια απλή στενοχώρια.

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη. Πρόκειται για άτομα όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων και μορφωτικών επιπέδων.

Έτσι, εκτιμάται ότι 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες παγκοσμίως μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη κατά την διάρκεια της ζωής του.

Το 69% των καταθλιπτικών ασθενών παρουσιάζουν σωματικά ή σωματοποιημένα συμπτώματα (πονοκέφαλος, αδυναμία-κόπωση, πόνοι στο στήθος, γαστρεντερικά ενοχλήματα) ενώ το 90% των καταθλιπτικών παρουσιάζουν και άγχος.

H κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή, καθώς το 10-34,5% των ηλικιωμένων μπορεί να παρουσιάσουν καταθλιπτική συμπτωματολογία, ιδίως με άτυπα συμπτώματα, που πρόκειται για συγκαλυμμένη κατάθλιψη που εκδηλώνεται με κόπωση, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, γαστρεντερικά, παραίτηση από καθημερινές συνήθειες, διαταραχές του ύπνου και άλλα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, στους ηλικιωμένους άνδρες είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας.

Συχνά πριν από την εκδήλωση του καταθλιπτικού επεισοδίου λαμβάνουν χώρα ψυχοτραυματικά γεγονότα όπως είναι:

-Απώλεια αγαπημένου προσώπου.

-Βίαιη επίθεση.

-Σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

-Διάγνωση απειλητικής για τη ζωή νόσου.

Μορφές κατάθλιψης

-Μείζονα κατάθλιψη

-Ήπια ή ελάσσων κατάθλιψη

-Δυσθυμία

-Επιλόχεια κατάθλιψη

-Μανιοκατάθλιψη.

 

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να υπάρχει ένα εκ των δύο πρώτων κύριων συμπτωμάτων και τέσσερα τουλάχιστον από τα υπόλοιπα επτά που παρουσιάζουμε παρακάτω:

-Καταθλιπτικό συναίσθημα.

-Μείωση του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης,

-Μεταβολές της όρεξης , οι οποίες οδηγούν σε απώλεια ή αύξηση του βάρους.

-Αϋπνία ή υπερυπνία.

-Ψυχοκινητική ανησυχία (νευρικότητα) ή ψυχοκινητική (αίσθημα κόπωσης ) ή/ και απώλεια ενεργητικότητας.

-Συναίσθημα απαξίας.

-Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και σκέψης.

-Αυτοκαταστροφικός ιδεασμός (ιδέες αυτοκτονίας, απόπειρες).

-Οποιοδήποτε σύμπτωμα, πρέπει να υπάρχει για τουλάχιστον 2 συνεχείς εβδομάδες.

-Έντονες ψυχοσωματικές διαταραχές όπως κεφαλαλγία , ραχιαλγία, καρδιαγγειακά συμπτώματα, γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπληρώνουν την κλινική εικόνα της κατάθλιψης.

-Η πιθανότητα εκδήλωσης επόμενου επεισοδίου μείζονος καταθλιπτικήςδιαταραχής είναι 50-60% μετά το πρώτο επεισόδιο, 70% μετά το δεύτερο και 90% μετά το τρίτο.

 

Ελάσσων κατάθλιψη

 

  • Το καταθλιπτικό συναίσθημα είναι πιο ήπιο.

 

  • Συχνά υπάρχουν «νευρωσικά» συμπτώματα
  • Ο κίνδυνος αυτοκαταστροφής είναι πολύ μικρότερος ή απουσιάζει τελείως.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο ασθενής τα βάζει με τους άλλους (ετερομομφή).
  • Δεν υπάρχει συνήθως απώλεια βάρους.
  • Δεν υπάρχουν συνήθως διαταραχές στην σεξουαλική επιθυμία.
  • Η εμφάνιση και η συμπεριφορά δεν θυμίζουν καταθλιπτικό ασθενή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.