Κλειστά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στην Π.Ε. Καστοριάς/Τα όσα δήλωσε για τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης

 

Σε πλήρη ισχύ είναι από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 τα νέα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση για την αποφυγή της μετάδοσης και της διασποράς του κορονοϊού. Όπως είναι ευρέως γνωστό η Π.Ε. Καστοριάς βρίσκεται στο επίπεδο 3-Αυστηρής Επιτήρησης.

Για το πώς μεταφράζεται αυτή η νέα πραγματικότητα στον  κλάδο της καφεστίασης μίλησε Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης.

«Τα νέα μέτρα δεν ξεκίνησαν καλά, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Ωστόσο πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, θα παύσει η κακοκαιρία και θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε εκ νέου τα καινούργια δεδομένα. Γενικότερα όμως η κατάσταση είναι δύσκολη με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουμε από εδώ και εμπρός για τις επόμενες 14 ημέρες», ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, στα καταστήματα καφεστίασης επιτρέπονται πλέον 4 άτομα/ανά τραπέζι, πληρότητα στο 50% και ωράριο μέχρι τις  12:00 το βράδυ.

«Στην περίπτωση που φτάσουμε στο επίπεδο 4, ο κλάδος μας θα κλείσει εντελώς, πράγμα το οποίο κανείς μας δεν το θέλει. Και το γεγονός ότι μπήκαμε κατευθείαν στο επίπεδο 3 μας έκανε τρομερή εντύπωση, αλλά οι ειδικοί σίγουρα γνωρίζουν πολλά παραπάνω από εμάς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Έντονη η κίνηση λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εφαρμογή των μέτρων

Λίγες ώρες πριν μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, η κίνηση στα καταστήματα καφεστιάσης της Καστοριάς ήταν αυξημένη σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «Ο κόσμος βγήκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και είχαμε και πολλούς επισκέπτες από άλλες περιοχές. Ίσως ο κόσμος θέλησε να βγει πριν ξεκινήσει το νέο ωράριο λειτουργίας. Βέβαια, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, επειδή για λίγες ημέρες θα κλείνουν πιο νωρίς τα καταστήματα. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίζει να βγαίνει και φυσικά να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

5 καταστήματα έκλεισαν προληπτικά σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (3 στην Καστοριά και 2 στο Άργος Ορεστικό) εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα. Οι ιδιοκτήτες τους, θέλησαν προληπτικά να κλείσουν τα εν λόγω καταστήματα, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε επί του θέματος πως  «Οι συνάδελφοι αυτοβούλως αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να προβούν σε απολυμάνσεις των χώρων. Παράλληλα το προσωπικό όλων των επιχειρήσεων, άσχετα εάν παρουσίασε συμπτώματα, έκανε το τεστ. Παρόλο λοιπόν που οι συνάδελφοι δεν ήταν υποχρεωμένοι από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν τα καταστήματά τους, παρόλα αυτά το έκαναν, φανερώνοντας ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο του προσωπικού, όσο και των πελατών».

Χρύσα Κοσμίδου