Οστεόφυτα: Τα “καρφιά” στα κόκκαλα με τους ανυπόφορους πόνους, γιατί δημιουργούνται και πως αντιμετωπίζονται

Τα οστεόφυτα είναι μία πάθηση κατά την οποία άλατα ή κομμάτια οστού που αναπτύσσονται στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και το γόνατο και παρά το γεγονός ότι προσβάλει πολύ κόσμο, ελάχιστοι γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Οστεόφυτα: Προσβάλει ανθρώπους άνω των 50 ετών

Κυρίως πάσχουν οι μεγάλοι σε ηλικίας άνθρωποι. Προσβάλλει κυρίως άτομα που είναι άνω των 50 ετών και σε μερικές περιπτώσεις δημιουργούν πόνους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τους γιατρούς αν δεν υπάρχουν πόνοι ή νευρολογικά συμπτώματα, είναι ένα απλό σύμπτωμα ηλικίας και δεν χρήζει ανησυχίας!

Οστεόφυτα: Πως δημιουργούνται

Σχηματίζονται όταν οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες γύρω από μια άρθρωση έχουν υποστεί βλάβη ή φλεγμονή. Η βλάβη ή η φλεγμονή, επηρεάζει την ανάπτυξη του οστού(καθώς το οστό έχει την δυνατότητα της ανάπλασης). Ως αποτέλεσμα, νέα οστικά κύτταρα αναπτύσσονται σε σημεία που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε.

Οστεόφυτα: Πως προκαλούνται

Συνήθως προέρχονται από την οστεοαρθρίτιδα, την αλλοίωση δηλαδή των αρθρικών επιφανειών. Σύμφωνα με το Physiopolis, προκαλούνται όταν στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στις αρθρώσεις που προσβάλλονται εμπλέκονται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα facets. Εκεί ο σχηματισμός οστεοφύτων καλείται αυχενική σπονδύλωση. Ακτινογραφικά τα οστεόφυτα απεικονίζονται σαν ”καρφιά” πάνω στα οστά, ενώ στην πραγματικότητα είναι στρογγυλεμένα. Πολλές φορές μπορεί να είναι μέρος της οστεοαρθρίτιδας.

Οστεόφυτα: Παράγοντες που τα δημιουργούν

Οι παράγοντες που συνήθως δημιουργούν οστεόφυτα είναι το μεγάλο σωματικό βάρος, η κακή στάση σώματος, παλιοί τραυματισμοί στην άρθρωση και τα κακής ποιότητας παπούτσια. Επίσης μπορεί να προκληθούν και από σπάνια νοσήματα όπως η διάχυτη σκελετική υπερόστωση (DISH, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

 

Οστεόφυτα: Συμπτώματα

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα τα οστεόφυτα. Παρόλα αυτά αν πάσχετε από οστεόφυτα μπορεί να υποφέρεται από κάψιμο ή τσίμπημα που μπορεί να επεκτείνεται ακόμη και στα άκρα, σε περίπτωση στένωσης των σπονδυλικών τρημάτων της σπονδυλικής στήλης και πίεση των νεύρων που διέρχονται από αυτά. Σε περίπτωση που τα οστεόφυτα δημιουργήθηκαν εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας δημιουργείται δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων, δυσκαμψία και πόνος σε χέρια και πόδια.

Συχνά συμπτώματα είναι επίσης ο πόνος στην άρθρωση,η απώλεια συντονισμού σε κάποιο μέρος του σώματος, η μυική αδυναμία ή ο μυικός πόνος και οι κράμπες, τα μουδιάσματα και οι κεφαλαλγίες καθώς επίσης και οι διαταραχές στην ούρηση και στο έντερο.

Οστεόφυτα: Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με απλή ακτινογραφία. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν πιέζετε ο νωτιαίος μυελός τότε θα κάνετε μαγνητική τομογραφία.

 

Οστεόφυτα: Πως αντιμετωπίζονται

Για να αντιμετωπίσετε τα οστεόφυτα χρειάζεστε γυμναστική και όχι ξεκούραση. Συγκεκριμένα αν τα προλάβετε σε αρχικό στάδιο τότε η θεραπεία θα είναι πολύ συντηρητική και θα περιλαμβάνει διατάσεις, χαλάρωση και κρυοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να πάρετε θα είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν με την κίνηση τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να διορθώσετε την κακή στάση σώματος και θα σας κάνει τις ασκήσεις που έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός σας. Αν όλα αυτά δεν επιτύχουν τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί λύση για την πάθηση.

ΠΗΓΗ:www.enimerotiko.gr

You May Also Like

Functionalmovement.gr: «Η άθληση με μια άλλη ματιά»

Functionalmovement.gr: «Η άθληση με μια άλλη ματιά»  Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc…

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καστοριάς πραγματοποίησε συνάντηση, σε συνεργασία με τονΕξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια υλοποίησης Δράσεων Αγωγής Υγείας, προσωπικό…

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση;

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση;

Παπούτσια που μυρίζουν άσχημα: Έξι εύκολες και γρήγορες λύσεις

Παπούτσια που μυρίζουν άσχημα: Έξι εύκολες και γρήγορες λύσεις

5 λόγοι που εξηγούν τα μονίμως «σκασμένα» πέλματα

Table of Contents Hide 5 λόγοι που εξηγούν τα μονίμως «σκασμένα» πέλματα1. Αφυδάτωση 2. Μυκητιάσεις3.…

Μπλε μπανάνα: Το δυσεύρετο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Η γεύση της συγκρίνεται με την κρέμα βανίλιας ή το παγωτό βανίλια.

Οδηγίες προφύλαξης στα Ρομανί (μετάφραση οδηγιών του ΕΟΔΥ)

Οδηγίες προφύλαξης στα Ρομανί (μετάφραση οδηγιών του ΕΟΔΥ)

6 σημάδια ότι το δέρμα σου γερνάει (και τι να κάνεις)

Table of Contents Hide 6 σημάδια ότι το δέρμα σου γερνάει (και…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε το πρωί

  Ας σταματήσουμε να κάνουμε τα παρακάτω λάθη, και η μέρα μας…